ГРАХОВОТО ЗЪРНО НА УСПЕХА

Граховото зърно на успеха
Как да направим добро впечатление, когато сме на маса
 

от Албена УВАКОВА

 
юли, 2011 г.
 
 
© Philip Dickson | Dreamstime.com
 
Яли, пили и се веселили… Това не е началото на приказките, а краят им. И преминалата в небивала шумотевица сватба между Кейт и Уилям завърши точно така. Целият свят видя изчистения силует на бялата рокля, букета от типичните за сезона цветя и репетираната три пъти церемония в готическата катедрала „Свети Петър“, по-известна като Уестминстърското абатство. Но никой по света дори и не зърна
 
принцът и принцесата на масата
Приказката приключи точно когато започна традиционната английска следобедна закуска. Разбрахме само, че след това щели да се гощават и с риба, която е доста сериозно изпитание, ако трябва да се обезкостява, и че тостът щял да се вдига по време на десерта. Човечеството не видя как принцът и принцесата държат чашите и отпиват ли въобще от питиетата по време на тоста в тяхна чест. И това е логично, защото
 
начинът на хранене е знаков за личността
и ни разкрива много повече, отколкото бихме се осмелили да си позволим. То е най-трудният предмет в училищата по светски маниери, а обноските на маса могат да се окажат решаващи в делова ситуация. И колкото и да съм запозната с правилата, винаги на важен обяд или вечеря съм малко скована и забравям, че храната има и вкус, защото цялата съм концентрирана в разговора.
За да се получи веселието от приказките, а не неприятно смълчана „веселба“ на масата, е необходимо да сме отработили доста навици и да сме запознати с
 
някои тънкости
Ако сервитьорът дойде и вземе прибор пред нас, то е само защото сме пропуснали ястие. А правилото е просто: започва се с приборите от външната страна и така по реда на блюдата, като комплектът за десерта е последен и е подреден, естествено, от най-вътрешната страна. Но често той се поставя и отпред, над чинията – вилицата е винаги под лъжичката и зъбците й сочат надясно, а лъжичката е положена в обратната посока. За сладолед се дава отделна лъжичка.
За да не допускате грешки, опитвайте от всички ястия в реда, в който ви ги поднасят.
Първи в комплекта са лъжицата за супа и малката вилица за ордьовър. Те се поставят съответно от най-крайната дясна и лява страна.
Единственият нож без вилица на срещуположната страна, е този за маслото. Той стои от дясната страна, втори отвън навътре, веднага след супената лъжица.
Най-лесен за разпознаване е ножът за риба, защото е подобен на шпатула. Той и вилицата, които му съответстват, стоят на трето място в комплекта.
Приборите за месо са най-големи и са четвърти поред, от вътрешната страна на тези за рибата.
Ако случайно изпуснете прибор на пода, в никакъв случай не се навеждайте да го взимате. Оставете го там, където е паднал, и помолете сервитьора да ви донесе нов. Докато дъвчете, дръжте ножовете и вилиците ниско над чинията, с остриета, насочени надолу, а не ги подпирайте на ръбовете на чинията. Те винаги се държат така, че върховете им да са на ниво, по-ниско от това на дръжките им. Ако решите, че трябва да посолите ястието си, то тогава би следвало да поставите солта в края на чинията и да доближите съвсем леко до неяпарченце от храната, забодено на вилицата, след което да притиснете полепналата сол внимателно с ножа, за да не падне.
Според американската традиция
 
вилицата и ножът се ползват на зигзаг
Тоест вилицата се прехвърля от лявата в дясната ръка, когато парчето е отрязано. При европейския стил на хранене ножът през цялото време е в дясната ръка, а вилицата – в лявата. Но независимо на кой от континентите се храните, правилното движение при загребването на храната е насочено към вас. Етикетът забранява да се нарязва предварително всичко, което е в чинията. Не трябва и да се пие, докато не е сдъвкана и преглътната хапката. Когато в менюто е включена супа, то от чисто практични съображения чинията се накланя на срещуположната на тялото ни страна и от супата също се загребва в посока, противоположна на тялото ни. По този начин нежелателните пръски от течното ястие ще попаднат обратно в чинията, а не върху дрехите ви. Лъжицата не трябва да се озовава цяла в устата ви – храненето се извършва от страничната й част.
 
Сигнали за приключено хранене
Ако поставите в чинията на кръст първо ножа и след това вилицата със зъбците нагоре, това означава, че сте станали за малко от трапезата и ще продължите да се храните. Знак за приключване на угощението са вилица и нож, поставени успоредно един до друг, с дръжки, сочещи надясно и леко извън чинията. Когато искате да покажете край на консумацията на супа, поставяте лъжицата на долната плоска чиния, а ако няма такава – в дълбоката. В миналото европейското добро възпитание е повелявало винаги да се оставя по мъничко храна, за да не се създава впечатление за лакомия.
Преди години се бях запалила да усъвършенствам сама вкъщи обноските си на маса. И тъй като не разполагах с всички необходими прибори, хващах ножа и вилицата и се опитвах
 
да разрежа грахово зърно на две
без да разваля формата му. Е, много по-добре е, отколкото да проспиш младините си върху него „през двадесет дюшека и двадесет пухени завивки“ (нали се сетихте, че цитатът е от приказката на Андерсен „Принцесата върху граховото зърно“) с козметична цел.

Бизнес етикетът, разбира се, дава съвсем друго решение на вечния проблем с това бобово растение. Той трябва да се яде само с вилица – със зъбците є се набождат няколко зрънца и върху тях се притискат още няколко.
А моята безумна процедура преди време все пак се получи. Не с граховите зърна, а с мен, защото така губех апетит в отчаянието си, че всичкото това ми подейства като диета. И тази „диета“ работи от векове. Така че си струва човек сам да си я наложи, за да не изпада в конфузни ситуации. Защото на маса знакови са действията. И едно е да знаеш, а чак четвърто – да го можеш.