ГуакамОЛЕ!
Текст и снимки Дона ЗЛАТАНОВА
юли, 2009 г.
Да отидеш в Мексико и да не опиташ от типичното за тяхната кухня гуакамоле, си е престъпление според мен. Но не е задължително да си ходил там, за да знаеш как да си го приготвиш вкъщи. От мен – рецептата, а желанието и останалото – от вас.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
►2–3 бр. добре узряло авокадо (кората му трябва да е потъмняла, а самото авокадо да е меко на пипане)
2 домата ►1 малка глава червен кромид лук ►1–2 зелени люти чушлета ►1 лайм ►няколко стръка пресен кориандър ►зехтин ►сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Плодовете се разполовяват, костилките им се отстраняват и меката им част се изстъргва с помощта на лъжица и се събира в дълбока купа. Намачква се добре и се смесва със сока на лайма.
2. Доматите, лукът и лютите чушлета се нарязват на ситно в отделна купа, след което всичко се разбърква с авокадото.
3. Прибавят се зехтинът, солта и ситно нарязаният кориандър. Пак разбърквате. По желание можете да декорирате гуакамолето със стръкче къдрав магданоз.
Полезни съвети
►Кориандъра можете да замените с магданоз, но за разлика от нашия онзи е доста странен на вкус.
►Текилата е най-подходящото питие към тази мексиканска „шопска салата“. Но и студена българска ракия не е лош избор.
► В Мексико гуакамолето се сервира заедно с голяма купа тортия (вид чипс), но вие можете да си го мажете и върху препечени филийки.