ГЪДЕЛЪТ НА ИСТИНСКОТО ОТПУСКАНЕ

Гъделът на истинското отпускане
 
юни, 2012 г.
 
Сгъстеният като спринцовка, пълна с въздух, работен ритъм често не ни (от)пуска, даже и ако сме в отпуска. Какво означава да се отпуснеш напълно и да почиваш истински и дали вие го умеете?
 
 
© Alena Ozerova | Dreamstime.com
 
Има голяма разлика между почивни дни и отпуска. Истинската отпуска е дълга – достатъчно дълга, та да изгради сериозна дистанция между нас и нашето рутинно ежедневие. Тя е едно особено пространство на свобода и на духа, и на тялото. Най-лесният и разбираем начин за увеличаване на тази дистанция е пътешествието в чужбина (особено в някоя по-далечна страна!). По-умните отпускари постъпват точно така. Макар че и на хиляди километри от дома тревогите не ни напускат съвсем. Продължаваме да си задаваме въпросите, как се чувстват без нас нашата работа, децата, които сме оставили на баба и на дядо, родителите ни, които, не дай си боже, са болни…
 
Без стрес, будилник и мобилен телефон
За да престанем да се безпокоим и да започнем да почиваме истински, трябва да изключим от живота си такива мощни фактори на влияние като стреса, будилника и мобилния телефон.
Вместо това можем да съобщим на всички, на които трябва, телефонния номер на рецепцията на хотела, в който сме отседнали.
И да ги предупредим да се свързват с нас само ако положението е извън контрол. В допълнение към тези лесни, но много необходими мерки ви предлагаме и още пет правилни начина за постигане на отпускарско настроение.
 
Dolce vita не е само израз
Думата „отпуска“ идва от думата „отпускане“, но повечето от нас не разбират какво означава да се отпуснеш. Това е да си подариш свобода да правиш не това, което се изисква да правиш, а онова, което ти се иска.
В италианския език има израз dolce far niente, който се превежда като сладко нищонеправене. И то няма нищо общо с леността. Според древноримския философ Сенека животът се дели на две: negoizm, който съответства на обичайните активности, призвани да осигурят нашите нужди, и otium, тоест времето, посветено на духовно израстване, четене и занимания с изкуство. С края на епохата на античността и разпространението на християнството понятието „безделие“ придоби негативен смисъл, но днес ние отново преоткриваме колко безценни са свободните от рационална деятелност минути.
 
Сиеста
Традиционната следобедна почивка в Испания и други средиземноморски държави е полезна за здравето. Затова учените и лекарите са единодушни. Половин или един час сън или просто излежаване, след като сте се наобядвали – сами изберете сиестата, която ви подхожда на темперамента.
Ако страдате от безсъние, разделете деня си на две части и си наложете като правило след обяд да прекарвате известно време в хоризонтално положение.
Ако сте на работа, отидете в някое заведение с меки дивани и леко и незабележимо се излегнете върху възглавниците. Никой няма да ви заподозре в сиеста.
Сиестата впрочем е вид релаксация и е подходяща за практикуване особено през първите дни от отпуската. Тя ще ви даде възможност по-бързо да се освободите от стреса и колкото и парадоксално да ви звучи, да заспивате по-лесно вечер. Защото знаете, че заспиването на чуждо място понякога е проблем.
 
Дълги разходки и дълго дишане
Да почиваме означава също така да подарим на организма си възможността за физическо възстановяване. Дългите разходки са едновременно и спортуване, и начин в буквален смисъл да „излезете“ от ежедневната рутина и да туширате напрежението. Разходката можете да съвместите и с други техники за релаксация.
В източните практики физическата и емоционалната релаксация се постигат главно чрез контрол над дишането.
Когато сте претоварени и искате да „изключите“ обикалянето на тревожните мисли из главата ви, практикувайте циркулярно дишане – равни по дължина редуващи се вдишвания и издишвания, без паузи помежду им.
В началото свикнете да вдишвате и издишвате на равни интервали от по 7 отброявания (всяко вдишване и издишване трябва да траят 7 отброявания). Когато се научите да дишате по-плавно и бавно, ще успеете да увеличите отброяванията до 20. Тази техника е идеална за хората, които имат проблеми със заспиването вечер.
 
Съзерцание
Сещате ли се как ви хипнотизират ритмичното движение на морските вълни или сменящите се зад прозореца на влака пейзажи? Няма по-успокояващо и умиротворяващо занимание от съзерцанието.
Да съзерцаваш осъзнато означава да постигнеш състояние на максимална възприемчивост на света.
За да можете по-добре да се концентрирате, обръщайте внимание на детайлите: силата на вятъра, шумоленето на тревата, поклащана от вятъра, пеперудите, пърхащи от цвете на цвете… Дайте възможност на тези детайли да ви впечатлят и да отвлекат вниманието ви от общата картина. Загледайте се в светлините и сенките, в оттенъците на цветовете, в релефа на повърхностите…
Неподвижността на тялото дава шанс за движение на мисли, които неутрализират безпокойството на духа.
Това всъщност е тайната успокояваща сила на съзерцанието.
 

(…)
 
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК