Даровете на есента
октомври, 2009 г.
Ябълки, сливи, тиква, лук и орехи са достъпни за всички през цялата година, но сега е времето да се насладим по-дълго на вкуса им.
Запечена тиква
Тиква Тя превъзходно подхожда за запичане: меката й част леко се отделя от кората и може да послужи като гарнитура към месото. В супите и ризотото с тиква добре се съчетават ароматите на джинджифила, чилито и шалфея (какулата).
ПРОДУКТИ:
► 1 голяма тиква
► 1 скилидка чесън
► 1 с. л. зехтин
► 1–2 ч. л. сушена и стрита люта чушка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте фурната до 200 °С. Нарежете тиквата на парчета полумесеци, отделете семената й. Чесъна разрежете наполовина и натрийте с него меката част на тиквата.
2. Сложете я в тавата с кората надолу, намажете я със зехтин, поръсете я с чили и я запечете 45–50 мин във фурната до омекване.
Време за приготвяне: 55 мин
Пробвайте така…
В голяма тенджера запържете в зехтин 1 нарязана глава лук, добавете 2 ч. л. настърган джинджифил, 1 ч. л. смлян кориандър и оставете да ври 1 мин. Сложете в тенджерата меката част на запечена тиква, налейте 1 л зеленчуков бульон и варете 10 мин, след което с помощта на блендера пригответе супа пюре.
Лучен пирог с картофи
Лук Какво ли щяхме да готвим без него? В кулинарния арсенал той е необходим за придаване на блюдото на по-наситен аромат. Наслаждавайте се на мекия вкус на суров пресен лук в салатите, огретените и зеленчуковите пирози.
ПРОДУКТИ:
► 3 с. л. зехтин
► 450 г лук (нарязан на ситно)
► 200 г многолистно тесто
► 175 г картофи (нарязани на кръгчета и сварени)
► 2 с. л. зърнеста горчица
► 1 средно голямо яйце
► 100 мл мазна сметана
► 1 с. л. нарязани листа мащерка
► 2 с. л. настърган пармезан
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте олио в тиган и запържете лука на слаб огън до омекване, като периодично го разбърквате.
2. Загрейте фурната до 200 °С. Сложете тестото в правоъгълна форма за печене, като го изтеглите по стените на съда, така че да се получат бордове. Покрийте тестото с хартия за печене, върху която изсипете стар фасул. Сложете тестото във фурната за 12–15 мин. Отстранете хартията и фасула, а формата отново сложете във фурната, за да се допече тестото. Изчакайте да изстине.
3. Намалете температурата на фурната до 150 °С. Намажете основата за пирога с горчица, отгоре разпределете лука и картофите (вж. илюстрацията).
4. Разбийте яйцето, сметаната, мащерката и 1 с. л. пармезан. Залейте с тази смес плънката в пирога във формата и най-отгоре поръсете ястието с останалия пармезан. Печете до готовност.
Време за приготвяне: 1 час и 35 мин
Ябълков пай
Ябълки Такова разнообразие от сортове като през септември и началото на октомври няма да намерите през никое друго време от годината. Най-добре е да купите български сортове.
ПРОДУКТИ:
► 650 г ябълки (различни сортове)
► 25 г брашно
► 500 г готово ронливо тесто
► 100 г кафява фина захар
► настърганата кора от 1 лимон
► 1/2 ч. л. смес от мляна канела и зрънца карамфил
► 1 с. л. кафява по-едра захар
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Загрейте фурната до 150 °С. Обелете ябълките и отделете сърцевината им с нож. Нарежете ги на парчета. Оставете ги за 20 мин на стайна температура, за да покафенеят (така от тях ще се отцеди излишната вода).
2. Изсипете брашното в тава и го подръжте във фурната 25 мин, докато придобие кафеникав цвят. Изчакайте да изстине. Половината от тестото разстелете на дъното на кръгла тава.
3. Смесете захарта, лимоновата кора и подправките с покафенялото брашно. Ябълките оваляйте в тази смес и ги разпределете на равномерен слой върху тестото.
4. Останалото тесто разточете и покрийте с него плънката. Защипете краищата на двете теста с помощта на вилица и направете три разреза отгоре, за да излиза парата през тях. Оставете пая на студено място да постои 30 мин. Увеличете температурата на фурната до 200 °С.
5. Напръскайте отгоре пая с вода, посипете го с едрата кафява захар и го сложете във фурната да се изпече за 10 мин. След това намалете температурата до 180 °С (ако той прекалено много се е зачервил, го покрийте с фолио) и го печете още 30–35 мин до получаване на златиста коричка.
Време за приготвяне: 1 час и 25 мин
Песто с орехи
Орехи Те отлично се „вписват“ в много рецепти на печива и сосове за паста. Но купете пресни!
ПРОДУКТИ:
► 2 връзки пресен босилек
► настърганата кора от 1 лимон
► 50 г орехи (почистени)
► 100 мл зехтин (студено пресован)
► 3 с . л. настърган пармезан
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Окършете листата на босилека и ги сложете в кухненски комбайн или блендер заедно с лимоновата кора и орехите. Смелете ги, след което постепенно влейте в сместа зехтина до образуване на гъсто пюре.
2. Добавете пармезана и още веднъж бързо смесете всички съставки. Подправете получената каша със сол и черен пипер на вкус. Получения сос можете да съхранявате в хладилника цяла седмица, стига да го прехвърлите в херметично затваряща се кутия.
Време за приготвяне: 10 мин
Пробвайте така…
Намажете с 1–2 с. л. от соса няколко парчета от любимата ви бяла риба. Сложете рибата в загрята до 200 °С фурна и я изпечете за 15–20 мин.
Намажете със соса ромбове, изрязани от многолистно тесто. Отгоре сложете парче домат и запечете ромбовете във фурната за 15–20 мин.