Да бъдеш кафе шампион

Ежегодното състезание между баристите на Starbucks в България се проведе вчера в София. 31-ото издание на бариста шампионата събра представители от почти всички обекти на бранда от страната, за да покажат майсторството си в приготвянето на кафе специалитети. 11-те претендента в шампионата премериха сили в Starbucks Ring Mall на 18 юли, понеделник.

В рамките на конкурсния ден състезателите показаха умения в създаването на определени напитки Starbucks. Шампионатът се разви в два кръга: Coffee Storytelling и Barista Craft. В първия кръг баристите имат за задача не само да приготвят избрания от тях бленд кафе по най-добрия според тях начин, но и да презентират неговия произход, вкусови качества, с какви храни биха го съчетали Вторият кръг дава възможност да демонстрират уменията си в лате арт.

В края на деня стана ясен победителят: Полина Спасова, макар че младите момичета и момчета показаха, че всеки един от тях е достоен за титлата Barista Champion 2022. Поли е част от семейството на Starbucks от близо 3 години и представи екипа на Starbucks Парадайс Център. И ако я попитате коя е любимата й напитка, без да се замисля, ще изстреля: малко студено лате с два блонд шота и соево мляко. А съвършенният бленд кафе за нея е Verona.

„Barista Champion значи не само, че си най-добър в приготвянето на напитките. Да правиш изключително кафе е страст! Нещо магическо се случва и от ръцете на бариста излиза напитка, която грабва сетивата и създава емоция. Зад прекрасното кафе обаче стоят професионализъм, знания, практика и много талант.“, сподели Иван Георгиев, регионален мениджър на Starbucks за Румъния и България. „За нас е удоволствие всяка година да събираме най-добрите си баристи. Всички финалисти са наши шампиони.“

Регионалният мениджър на Starbucks за Румъния и България Иван Георгиев връчи наградния чек на победителката Полина Спасова.

Победителят ще представи България и ще се състезава с баристи от цяла Европа на следващия етап от международното състезание през октомври тази година. Кафе магьосници от 44 държави се състезават, за да попаднат сред избраните топ 10 баристи на Starbucks, които ще покажат умения в Милано в най-голямото Roastery кафене на веригата. Кафенето, което е с размерите на една трета от футболно игрище, се помещава в историческата сграда Poste близо до катедралата на Piazza Cordusio в италианския град.

За Barista Championship

Състезанието се провежда всяка година (това е 31-ото издание) от Starbucks в търсене на най-добрия бариста на бранда. България се включва за първи път в шампионата през 2018 година и провежда ежегодни състезания с изключение на пандемичната 2020 година. Победителят от националния шампионат 2022 ще премери сили с баристи от цяла Европа в нелеките предизвикателства на Starbucks.