Да окичим елхата по правилата

Да окичим елхата по правилата
 
декември, 2009 г.
 
Не съществуват неправилни начини за украсяване на елхата. Има обаче толкова много варианти, че свят да ви се завие. Затова ви „въоръжаваме“ с няколко достъпни идеи, които могат да ви бъдат от полза в приготовленията за тазгодишните празници.
 
 
Eстествено, професионалистите декоратори следват строги правила и се съобразяват с модните тенденции, когато украсяват елхите на големите магазини и заведения по празниците. Вкъщи обаче вие сами сте си господари и можете да украсите елхата точно така, както ви харесва. За децата и близките ви тя ще бъде най-красивото коледно дръвче…
 
Панделки и пера 
Такава елха подхожда на всеки интериор и в същото време изглежда необичайно.
♦ Започнете да украсявате елхата с гирлянди, а после заменете традиционните новогодишни цветове – зелено и червено – с разноцветни панделки от най-различни материи. С помощта точно на такива панделки или парченца плат можете да придадете на елхата такова настроение, каквото желаете. Женствено и нежно, весело и игриво или пък сдържано и спокойно. ♦ Вместо обичайните топки можете да сложите за украса изкуствени птички или пера. Освен с птички можете да украсите елхата с всякакви други декоративни животинки. Изобщо не бива да се страхувате, че по този начин ще превърнете дървото в пролетно вместо в коледно. Най-важното за всяка украса е тя да бъде по вкуса ви и да създава точно такова настроение, каквото вие искате. ♦ За да блесне елхата, можете да сложите златни панделки и жълти звънчета. Все пак новогодишното е блестящо.
 
Геометрия
Елха в стил диско означава коледно дърво в добрите традиции на 70-те години на миналия век. Ако това е отлична възможност да изразите индивидуалността си, то тогава нека вашата елха да бъде диско.
 Изберете украшения с графичен рисунък – фигурки във формата на ромбове, звезди, продълговати играчки за елха, изрисувани със зигзагообразни линии…  Празничната украса можете да завършите със сребърни верижки или златисти гердани вместо гирлянди. За да изпъкнат по-добре тези гердани, използвайте изкуствена елха с бели или сребърни иглички.
 
Близо до природата
Украсете елхата в естествен стил, като използвате играчки от естествени материали.
 Подходящи са шишарки, орехчета, мандарини, ябълки и пр. За този тип украса бихте могли да черпите идеи от начина, по който всеки от вас е украсявал сурвакница.  Коледното дръвче окичете с гирлянди от пуканки или сушени плодове. Може да ги направите и от кравайчета, но доста работа ще падне.
 
Еклектика
Много хора използват и стари (ако са успели да ги запазят цели през годините), и по-нови играчки за украса на елхата. На това му казват еклектика. Не мислете за формите и цветовете. За по-голям ефект можете да съчетаете и различни по стил гирлянди.

 

Изборът на дръвче
1.  Преди да се отправите към пазара на дръвчета, имате да свършите няколко неща. Определете мястото, на което ще сложите елхата. Това ще ви даде представа колко високо дърво да купите. Когато избирате мястото, имайте предвид, че елхата не бива да се слага в най-отопленото помещение от дома ви, защото бързо ще изсъхне. Не пропускайте да отчетете и височината на поставката, която ще използвате за закрепване на дървото.
2.  Носете със себе си сантиметър, за да можете да измерите обиколката на елхата в долната или средната част. Понеже никога не можете да бъдете сигурни как ще ви опаковат елхата, вземете със себе си старо одеяло, с което да можете да увиете дръвчето и така да го транспортирате.
3.  Информирайте се откъде е елхата и кога е отсечена. Колкото по-скоро е отсечена, толкова по-трайна ще бъде.
4. Не купувайте елха, която е затрупана под голяма купчина други елхи. За да се уверите, че дървото е свежо, прокарайте ръка по клончетата му в посока, обратна на растежа на игличките. Ако не падат, значи може да го купите. Клончетата трябва да бъдат свежи, а игличките им – лъскави и еластични. С такава елха ще задържите коледното настроение около месец.
5. Ако елхата ви се стори прекалено обемна, можете да помолите продавачите да отрежат излишните клони, за да ги вземете със себе си отделно. С клончетата можете да украсите и другите стаи в дома ви.
6. Имайте предвид, че отрязаната елха се нуждае от много вода, особено през първата седмица. Така че трябва да следите водата в съда да бъде достатъчно.