ДА ПОБЕДИШ СЕБЕ СИ

Да победиш себе си

 

 

декември, 2010 г.

 

 

 

© Poznyakov | Dreamstime.com

 

За много хора, които мечтаят да отслабнат и постоянно спазват диети, най-трудното нещо е да преодолеят изкушението „забранени“ храни.

 

Учени направили експеримент – чрез ядрено-магнитен резонанс изследвали мозъка на доброволци, които предварително помолили да назоват своите най-любими храни. Оказало се, че мисълта за шоколада или чипса активизира същите мозъчни участъци, които се „събуждат“ от най-силните наркотици.

Даже и ако не се поддадете веднага на импулсивното си желание да си купите шоколад, пак не сте преодолели изкушението Ако някой в този момент отвори пред вас кутия шоколадови бонбони, със сигурност ще изядете половината. Което хич не е диетично. За огорчение на дамите, които от години се опитват да отслабнат, спазвайки различни диети (но обикновено с променлив успех), това явление още не е изучено докрай. Привържениците на различните теории за това, как да победите изкушението, се разделят на два лагера. Едните експерти съветват да се поглезите с любимата си храна, но по-внимателно (да хапнете малко количество от нея например, когато силно ви се прияде). А представителите на другия лагер са категорични: „Щом искате да отслабнете, трябва да устоявате на всякакви изкушения без изключение.“

Чии съвети да следвате, зависи от това, дали сте наясно в какви точно отношения сте с храната, до каква степен е опасно да си хапнете малко от „забранените“ храни и в състояние ли сте самостоятелно да се преборите с изкушенията и да не „дерайлирате“ от правилния път. Колко силна воля имате, можете ли да утолите лакомията си с малко и да продължите диетата си, или и най-малкото блокче шоколад е способно да я провали?

За да си изясните до каква степен сте привързани към храната, направете нашия тест. Той ще ви помогне да се ориентирате. Не се страхувайте, ако се окаже, че сте в рисковата група. И в този случай има начин да се справите, при това без драстично да се ограничавате в храненето. Може да се храните пълноценно, понякога даже да си позволявате леки отстъпления от диетата и при това да не напълнявате! Но първо отговорете на въпросите от теста.

 

Как да се поглезите без риск да напълнеете

В един опит с плъхове учените престанали да ги хранят с любимата им храна. След известно време плъховете престанали да ходят до хранилката. Но по-късно, когато изследователите им хвърлили няколко парчета лакомства директно в клетката, плъховете отново започнали да ходят до хранилката и да душат за храна. Вкусът на любимата храна пробудил у тях желанието да ядат от нея още и още.

Това желание частично се стимулира от допамина – химическо вещество, което се произвежда от мозъка и отговаря за наркотичната зависимост. Учените предполагат, че в момента, в който изпитате нещо приятно (а това усещане се съпровожда с отделяне на допамин), се поражда желание да изпитате това чувство още веднъж и още веднъж… В случай на хранителна зависимост изяждате онова, което много ви се иска да изядете. Нашите съвети ще ви помогнат да вземете вярното решение.

 

Позволете си малко количество от любимата храна

Вие напълно можете да допуснете малки отстъпления от строгата диета и да си разрешите малко количество от желаната храна. В противен случай неудовлетвореното ваше желание ще придобие натрапчив характер. Което означава, че вие ще започнете да мислите по-често за въпросната храна (например шоколад), с което вероятността да се успокоите не с парче шоколад, а с цял такъв е много голяма.

Освен това строгите ограничения са един вид стрес, а реакцията на организма в такива случаи е да отлага запаси (мастни отлагания) за черни дни.

 

Не яжте лакомството без „гарнитура“

Ако обичате чипс, можете да си позволите малко, но добавете към него немазен сос (кисело мляко с малко копър например). Също така можете да добавите и чиния нарязани на ситно пресни зеленчуци – чушка, морков или целина. По този начин ще се нахраните по-рано от момента, в който ще успеете да унищожите целия пакет чипс. Като добавим и полезните фибри, които ще приемете чрез суровите зеленчуци, чувството ви за ситост може да настъпи още по-рано.

 

Не се излагайте на допълнителни изкушения

Не съхранявайте запаси от лакомства вкъщи. Да държите съблазнителни храни в кухненските шкафове, които постоянно отваряте, е равносилно на това една лакомница да живее в сладкарницата. В този случай вие си усложнявате живота сами и ще ви е много по-трудно да устоите на хранителните изкушения. А в моментите, когато действително ви се иска да си хапнете нещо вкусно, идете до магазина и си купете съвсем малко количество от лакомството – малко пакетче крекери или чипс. Толкова малко, че да не ви остане в запас.

 

Заличете остатъчния вкус

След като си хапнете нещо вкусно, пийнете няколко глътки вода или пък си измийте веднага зъбите – най-добре с ментова паста за зъби. Ако след като сте изяли любимата си бисквита или шоколадов бонбон остатъчният вкус на лакомството остане в устата ви, ще ви се прииска още и още…

 
Съставете си разписание на удоволствията
Планирайте вашето ежедневно меню, в което включете няколко умерени по количество междинни хранения (не повече от 100–150 кал всяко). Например филийка пълнозърнест сухар, плодове (пресни или сушени), ядки (най-добре сурови бадеми). И не забравяйте да пиете вода – допълнителните 2 чаши вода между храненията са в състояние да поддържат чувството ви за ситост много по-дълго.

 

Какво да правите в условия на строга диета

 

Почукайте се по челото

Може и да ви звучи странно, но науката е доказала, че този лесен за прилагане 15-секунден трик гарантирано помага да промените своите мисли. Капацитетът на краткотрайната ни памет е доста ограничен и затова вие можете да се спасите от мисълта за дадена храна, ако леко потупате челото си с възглавничките на пръстите на едната ръка, като същевременно проследите с поглед пръстите, когато ги приближавате към челото. Възможно е да се наложи да повтаряте това упражнение, докато мисълта за ядене не напусне главата ви.

 

Направете 15-минутна разходка Точно толкова време е трябвало на група от 25 шоколадохолици, за да могат буквално да изгонят от себе си желанието да изядат един шоколад.

 

Помиришете мента или канела Научни изследвания сочат, че хората, които в течение на деня периодично помирисват лист прясна или сушена мента или вдъхват аромата на мляна канела, за седмица употребяват с 2800 калории по-малко от обикновено и апетитът им се притъпява. Психолозите обясняват това с факта, че определени силни миризми могат да „изтриват“ желанието ни да си хапнем нещо на момента.

 

Позвънете на приятелка Учените са разяснили, че изяждането на любимата (и въобще всяка висококалорична) храна намалява стреса, именно затова в минути на дискомфорт ние отваряме хладилника. Но по-добре (и по-безопасно за фигурата) е просто да позвъните на някоя приятелка и да проведете с нея един дълъг телефонен разговор, в който да си излеете болката.

 

Помирете се с желанията си Изследване, проведено във Великобритания, констатирало, че хората, които са усвоили техниката на медитация, много по-лесно се противопоставят на изкушението да изядат забранена храна. Т. нар. медитация с ясен ум ни учи на това, че мислите са си само мисли и не бива да бързаме да ги материализираме. Ако се опитате да ги прогоните, те само ще станат още по-нахални – твърдят психолозите. Но ако просто се примирите с тях, те ще загубят силата си. Процеса може да облекчите, като си помислите за онова, което ще получите в замяна на търпението, което ще проявите. Може би ще успеете да подобрите своята физическа форма, за да ходите с децата си на дълги походи… Или най-накрая ще успеете да влезете в онази стилна тясна рокля, която от 2 години не ви става. Когато разберете какво точно е важно за вас, ще се научите по-добре да контролирате поведението си, без да позволявате на чувството за глад да ви завладява изцяло.

 

Не гладувайте! Съществуват няколко програми за отслабване, които ни дават възможност да намалим теглото си, без да се отказваме от любимите си храни. При всичките разлики помежду им те все пак се базират на две основни формули: храненето трябва да е балансирано и вие в нито една секунда не трябва да изпитвате вълчи глад.

Полезните продукти трябва да бъдат ярки на цвят и красиви на външен вид Всички ние сме уязвими в моменти на стрес и ни е много трудно да се борим със своите плътски желания. Затова захранвайте стреса с продукти, радващи очите. Украсете масата с ярки, красиви и сочни плодове и зеленчуци, от които можете да приготвите чудесни салати – това не само ще повиши настроението ви и ще ви отвлече от натрапчивите мисли за шоколад, но и ще ви помогне да притъпите глада си още в процеса на бъркане на салатата.

 

 

Към храната – с чувство за хумор

Точно когато започне да ви мъчи желанието тутакси да изядете нещо сладко (при условие че въобще не умирате от глад и точно преди половин час сте обядвали), погледнете на това свое желание от друга гледна точка. Опитайте се мислено да го превърнете в гротеска. Представете си например, че в момента, в който откажете парчето шоколад или торта, изведнъж се чува мощен взрив. Или си представете така жадувания продукт като някакво извънземно същество, което върви срещу вас, разраствайки се до гигантски размери. Това ще ви помогне да се опомните и да се отскубнете от лапите на хранителната зависимост.

 

 

 

ТЕСТ 

 

 

1. Подаряват ви кутия скъпи шоколадови бонбони. Вие ги преброявате и се заканвате: „Ще ям тези бонбони в продължение на две седмици – по един на ден.“ След което…

А. Всяка вечер сядате в любимото си кресло и бавно, с най-голяма наслада изяждате точно един бонбон.

Б. Изяждате един бонбон, след това още същия ден – още няколко. Кутията приключвате в края на седмицата.

В. Изяждате един, после още един и… оп, след около десет минути кутията вече е празна.

 

2. На гости на приятели сте. На масата са сервирани няколко вида чипс. Вие…

А. Отброявате наум точно 15 парченца чипс, заливате ги със сос и ги изяждате бавно и с наслада.

Б. След като сте изяли три купчини чипс, се сещате, че сте приели толкова калории, колкото според диетата, която спазвате, трябва да приемете за целия ден, и… минавате на минерална вода.

В. Улисвате се в разговор с приятелите си и неусетно изяждате такова количество чипс, което даже не можете да установите.

 

3. Вие сте в мола, въздухът е пропит от аромата на току-що изпечени понички с ванилов крем. Трудно ви е да устоите и…

А. Наслаждавате се на аромата, но стискате зъби и влизате в някой магазин за домашни потреби, за да си изберете купа за… салата.

Б. Купувате си една поничка, разполовявате я, изяждате едната половина, а другата предлагате евентуално на приятелката с вас или пък я запазвате за после.

В. Купувате една поничка с намерение да изядете само половината от нея, но не се удържате и изведнъж констатирате, че вече сте изяли цялата, без да се усетите.

 
4. В ресторанта си поръчвате салата с пилешко бяло месо, а вашите приятели – по една голяма вкусна пица. Вие…

А. Молите келнера да ви добавят повече пармезан в салатата.

Б. Дояждате остатъците от пица по чиниите на своите приятели, след като сте си изяли салатата.

В. В крайна сметка си поръчвате и пица.

 

5. За да дойдете на себе си в петък след напрегната работна седмица…

А. Правите кратка разходка или медитирате в топла вана.

Б. Отправяте се към вкъщи, планирайки да си приготвите вкусна вечеря.

В. Купувате си един голям шоколад.

 

6. След вчерашното посрещане на гости в хладилника ви е останало парче торта. Вие…

А. Толкова сте заети, че съвсем забравяте за него.

Б. Разбирате, че мислите за него прекалено често, така че се опитвате да отвлечете вниманието си от тези „грешни“ мисли, като редите пасианс на компютъра например.

В. Не можете да престанете да мислите за него и в крайна сметка отивате в кухнята и го изяждате.

ОТГОВОРИ

АКО СТЕ СЪБРАЛИ ПОВЕЧЕ ОТГОВОРИ С БУКВАТА „А“ Сега вие контролирате ситуацията, можете спокойно да ядете сладко и при това да не напълнявате. Но се старайте да запазите балансираното си отношение към храната, което се характеризира от формулата „Не издигайте никоя храна в култ!“.

АКО СТЕ СЪБРАЛИ ПОВЕЧЕ ОТГОВОРИ С БУКВАТА „Б“ Вие определено не ядете нищо, без да мислите преди това (което е добре), но понякога в буквалния смисъл отхапвате повече, отколкото трябва. Освен това някои храни за вас са придобили статут на любими лакомства, заради което има риск точно те да ви „провалят“.

АКО СТЕ СЪБРАЛИ ПОВЕЧЕ ОТГОВОРИ С БУКВАТА „В“ При вас се наблюдават симптоми на т. нар. хранителна зависимост. Но може да ви помогне консултацията с психолог, а също така смяната на някои навици – старайте се колкото може по-малко време да прекарвате там, където най-често си хапвате.

Що за самоконтрол е вашият?