ДА ПОСТЕЛЕМ КИЛИМА

Да постелем килима!
 
Снимки: © Franz Pfluegl – Fotolia.com

 
февруари, 2009 г.
 
Спомняте ли си, че килимът беше най-красивата вещ в социалистическия дом? Даже някои семейства си имаха по три в хола – един на пода, един закачен като пано на стената и един преметнат върху дивана. Днес килимите продължават да играят важна роля в интериора, но въобще не се налага да ги избирате на принципа „колкото повече, толкова по-добре“. А ето как.
 
 
ИЗБИРАМЕ…
 
…размера и формата
1. Гостната
В стаи, в които няма много мебели, е добре да постелете по-големи килими. Периметърът на килима трябва да е с 25 см по-малък от периметъра на стаята. Допустимо е предните крачета на дивана да са стъпили върху килима, а задните – върху пода.
2. Столовата
Изберете килим, който е приблизително 120 см по-широк и по-дълъг от кухненската маса. Иначе ще застъпвате и подгъвате краищата му със столовете.
3. Спалнята
За да направите това помещение по-уютно, интериорните дизайнери препоръчват да изберете килим с размер, покриващ напълно пода (опиращ до стените).
Правилният избор
Правоъгълният килим е най-подходящ за правоъгълна стая.
Килимът с кръгла форма може да смекчи строгостта на мебелите с правилна геометрична форма.
Килимът с неправилна форма ще освежи всеки интериор, който ви се струва прекалено строг и скучен.
 
…рисунъка
Напоследък шарените персийски килими отстъпиха място на тези с едноцветен релефен десен. Те са много подходящи за стаи, в които има много мебели и аксесоари. Така че, ако не са ви по душа традиционните разцветки, пробвайте да добавите към интериора релефен десен.
Многообразие
Не е беда обаче, ако предпочитате необичайните, причудливи и ярки разцветки пред едноцветните. Стаята няма да изглежда претрупана, ако тематиката и цветовата гама на шарките по килима си кореспондират.
Яркост
Дългата пътека с колоритен рисунък (от наситени цветове) ще ви помогне да освежите тесния мрачен коридор или пък хола, в който не влиза достатъчно светлина.
Органично
Никак не е сложно да се комбинират рисунки с растителни мотиви (изображения на растения, цветя, клони и листа).

Правилният избор
Десенът на карета прави петната по килима „невидими“. И много лесно се съчетава с останалите цветове, присъстващи в стаята.
Геометричният рисунък улеснява съчетаването на несъчетаеми форми и цветове в интериора.
Килимите на цветя няма да изглеждатпростовато, ако флоралните мотиви не са прекалено едри. Отдайте предпочитание на дребните цветчета.
 

…цвета
Килимът може да хармонира с мебелите или с цвета на стените в стаята или пък да им контрастира.
В една гама
Не е задължително цветът на килима да е точно същият като този на стените – той може да е с няколко нюанса по-тъмен или по-светъл. Можете също да изберете килим, в който са използвани едновременно няколко цвята, от които вие ще изберете онзи, с който искате да съчетаете останалите елементи от интериора.
Блясък
Килимът в тъмен цвят ще изглежда още по атрактивно, ако неговата повърхност леко блести, отразявайки светлината (така както я отразява коприната). Това би направило стаята малко по-светла.
Ярки цветове
Яркоцветните килими сякаш са създадени за малки помещения. Стоят добре, ако покриват по-голяма част от пода или почти цялата негова повърхност.
Подходящи съчетания
Стените са в лавандулов цвят, а килимът – шоколадово кафяв.
Светлосини стени и килим в цвят кафе.
Стените са в цвят брик, а килимът – небесносин.
Малиново-червеният килим би стоял добре на стени, боядисани в неутрален цвят (например екрю).