ДА ЯМ ИЛИ ДА НЕ ЯМ СЛЕД 18.00 Ч.?

Да ям или да не ям след 18.00 ч.?
 Това е въпрос, който вълнува повече „совите“, отколкото „чучулигите“.
Защо ли?
 
 
Снимка © Darren Green – Fotolia.com
 
 
Много диети препоръчват да не се яде след 18.00 ч. И всички, които ги спазват, с фанатична вяра следват това предписание, без да се замислят защо това е така. Специалистите, които изучават биоритмите на човешкото тяло, са констатирали, че активността на организма (включително и храносмилането) е в разцвет от изгрев до залез слънце. 18.00 ч. като краен срок за приемане на храна е по-скоро осреднена цифра, тъй като през различните сезони слънцето залязва по различно време (през лятото по късно, а през зимата по рано).
Как обаче живеят хората в страните с топъл климат, които освен нощните проспиват и част от следобедните часове (на следобедния сън му казват сиеста)? И ако човекът е програмиран да живее в „дневен режим“ (от изгрев до залез слънце), то как живеят на север, където по време на полярната нощ слънцето не се вдига над хоризонта по 23 часа в денонощието в продължение на половин година?
Доказателство за това, че специалистите, които изследват биоритмите, не са съвсем коректни, е фактът, че те напълно игнорират разделението на хората на типове.
„Чучулигите“ обикновено се събуждат в 6.00 ч. сутринта – бодри и отпочинали; през деня работят активно; вечерят в 18.00 ч. и в 22.00 ч. лягат да спят. (В действителност всички хранителни режими за отслабване са разработени именно за хората тип „чучулига“).
Обаче за хората тип „сова“, които са най-активни през нощта, тези диети практически не работят ефективно.
В групата на „гълъбите“ пък влизат всички хора, които много лесно се приспособяват към всякакъв ритъм на живот. Затова да разгледаме по-подробно
 
един ден от живота на „совите“
след събуждането им сутрин или през деня (всичко зависи от това, дали „совата“ се е наспала, или не, но по-често е второто). Сутрин „совата“ не се чувства енергична. Организмът й още спи. Затова:
 
1. Трудно, да не кажем убийствено трудно, понася занимания с физически упражнения рано сутрин. Често след фитнес в ранните часове тя се чувства разбита и уморена вместо освежена и ободрена.
 
2. Следвайки логиката на повечето методи за отслабване, закуската трябва да е богата, пълноценна и задължителна! Сутрин обаче „совата“ почти никога няма апетит. Какво се случва, когато тя добросъвестно се „натъпче“, защото така трябва? Несъбуденият й организъм ще преработва храната вяло (примерно така, както ако би се нахранила малко преди сън), затова част от изядената храна ще се преобразува в мазнини и ще се складира в мастните депа на нейното тяло.
През деня „совата“ често не може да се храни нормално (служебни ангажименти, тичане по работа). И далеч не на всяка „сова“ й се удава да се прибере от работа преди 18.00 ч. Тоест „совата“ често остава практически без обяд. А ако следва правилото никаква храна след 18.00 ч. – даже и без вечеря.
Вечер в организма на „совата“ се случва всичко това, което става при „чучулигата“ сутрин. Всички системи са достигнали предела на възможностите си и нея я гони вълчи глад. Организмът й има нужда от храна. Стомахът й отделя максимум стомашен сок. А храна няма и няма да има. Тогава стомашният сок започва да разяжда стените на стомаха, което е начало на… язва.
Наистина, необходимият промеждутък от време след последния прием на храна до лягането за сън трябва да е минимум 4 часа. Но при хората тип „сова“, които си лягат не по-рано от 0.00 ч., този промеждутък (в случай че няма прием на храна след 18.00 ч.) е над 6 часа. И като към това прибавим практически пълното отсъствие на обяд поради служебна заетост, се оказва, че всъщност „совите“ гладуват през по-голямата част от деня. Тогава организмът им с още по-голяма ярост започва да си отмъщава с натрупване на излишни килограми.
Затова
 
ако си лягате по-късно
но искате да спазвате правилото, че последният прием на храна трябва да бъде не по-късно от 4 часа преди лягане, похапвайте смело и след 18.00 ч.
Освен това отслабването обикновено е част от един цялостен комплекс – „не ям след 18.00 ч., спазвам диета, спортувам“.
Познавате ли поне един човек, който е отслабнал само защото не е хапвал нищо след 18.00 ч.? Едва ли. Но дори и да познавате, той със сигурност си е върнал килограмите много бързо, след като е спрял да спазва този режим. Когато човек рязко ограничи приема на храна, безусловно в началото слабее. Но с напредване на възрастта, колкото и малко да яде, ако не се движи и не спортува, теглото му започва бавно да пълзи нагоре.