Депресията се лекува с жълт кантарион

Едно от доказаните средства за борба с депресивните състояния безспорно е билката жълт кантарион. Обяснението е просто: в състава му влиза хепарицин, който представлява активна съставка под формата на антибиотик и противовирусно средство. Също така тя има свойството да повиши сериозно нивата на допамин, който представлява молекула, имаща значима роля за мотивацията, удоволствието, когнитивните умения и зависимостите.

Ако си сварите една чаша чай от жълтият кантарион, организмът ви ще поеме между 0,10 и 0,15 мг хепарицин. През мрачните есен и зима, които сами по себе си водят до депресивни състояния, можете да лекувате ума си с по две чаши чак от жълт кантарион дневно: една сутрин и една вечер.

Най-хубавото е, че билката има още множество полезни свойства, които далеч не приключват с борбата с депресиите. Можете да приемате жълт кантарион и за да се предпазите от вирусите през студените месеци, както и ако страдате от различни видове бактерии.

Имайте предвид нещо много важно: в евро съюза няма единен механизъм, който да стандартизира въпросната билка, поради което ви препоръчваме да не купувате хапчета, препарати, тинктури или подобни, а директно изсушени билки от билкова аптека.

Важно е да се знае, че различните й части съдържат различно количество хепарицин, т.е. внимателно трябва да прецените дали да използвате листата, цветовете, корените или стеблата. Именно поради тази причина не може да бъде наложена регулация при медицинските препарати, просто защото не се знае кои части от растението са използвани при направата на хапчета и други.

Препоръчителната дневна доза е не повече от 2 мг хепарацин на ден.

А ето как да си приготвите чай от вълшебната билка:

1 ч.л. жълт кантарион полейте с 250 мл гореща вода. Оставете да се попари и след това изпийте. Ако вкусът не ви допада, можете да добавите 1 ч.л. мед. Ако пък искате съдържанието на билката да е по-концентрирано, сложете 2 с.л. от нея в 1/2 л вода, оставете да поври на изключен котлон и след това прецедете.

За тийнейджърките, които са в период на полово съзряване, е препоръчително да пият по 2 ч.ч. чай от жълт кантарион на ден, за да им помогне при развитието на репродуктивните органи и редовния месечен цикъл.