ДЕПРЕСИЯТА

Върнете си вкуса към живота!
© zoomteam / www.123rf.com
Как се чувствате напоследък? Уморени? Апатични? Трудно ви е да се концентрирате? Всичко ви е омръзнало? Възможно е да сте във временен емоционален срив. Но ако това е начало на депресия, „домашните средства“
няма да ви помогнат. Трябва да посетите специалист.
Ако се чувствате непълноценни без видими причини, навярно вините за това умората, стреса, възрастовите изменения, болките в кръста или мигрената. Затрупани сме с работа вкъщи и на работното място и няма нищо чудно в това, че здравето ни най-накрая се оказва в списъка с неотложни дела. Но действително ли за всичко е виновен сгъстеният ни график, или той е просто предлогът, който пречи да забележим очевидното? Жените често свързват горните симптоми с физическо самочувствие, но в реалността те по-скоро имат отношение към състоянието на душата. Много пациенти се обръщат към терапевт, оплакват се от хронична умора и болки в кръста и очакват лекарят да им предпише лекарство, което веднага да подобри състоянието им. Но често истинската причина за физическия им дискомфорт е умерената депресия. И ако терапевтът се окаже недостатъчно компетентен, е възможно
болестта да остане непроявена
Сигурно бихте възразили: „Нали не страдам от безпричинна тъга, за каква депресия ми говорите?!“ Но хората в депресия далеч невинаги проливат крокодилски сълзи. Болестта се проявява различно и доста често нейните признаци са незабележими. Симптомите на депресия могат да варират от не много голяма мъка до пълно отчаяние и тежка апатия (когато нямате сили да станете от леглото). Именно затова е толкова трудно да разпознаете заболяването в ранния му стадий.
Група американски психолози предложила на две групи доброволци да прочетат два различни разказа за живота на две различни жени. Героинята от първия разказ в последно време отчаяно тъгувала. А героинята от втория била престанала да се радва на това, което по-рано є носело удоволствие – не искала нито да ходи на кино, нито да чете книги, нито да се разхожда с детето си… Когато учените задали на доброволците въпроса „Какво не е наред на жената от първия разказ?“, повече от половината участници в първата група предположили, че тя страда от депресия. Те разпознали главния симптом –
тъгата и потиснатото състояние
А сред читателите на втория разказ по-малко от 1/3 от участниците познали, че жената е престанала да се радва на живота отново поради депресия.
В България няма официална статистика за т. нар. умерена депресия, но психолозите са убедени, че жените, които страдат от това заболяване, стават все повече. Именно жените, защото точно на тях им се налага да съвместяват различни житейски роли и се товарят с толкова много задачи, докато натоварването стане непоносимо. Добавете тук неувереността за утрешния ден, трагичните и криминалните сюжети, които доминират в новините, и картината става съвършено депресираща. Трудността при идентифициране на депресията идва и от това, че тя не се проявява моментално като апендицит. Тя може да се развива постепенно в продължение на няколко месеца или даже години. Постепенно песимистичният поглед към света се превръща в… навик. Най-важното в такива ситуации е да осъзнаете какво се случва с вас, да не криете главата си в пясъка, а да започнете активни действия.
Добър ден, тъга
Всички ние преживяваме тежко определени ситуации – неочаквана смърт на близък, „излитането“ на порасналите деца от семейното гнездо, неизбежните възрастови промени. Независимо от това, какво е провокирало негативните емоции у вас, позволете си да ги преживеете. Няма нищо хубаво в това да се преструвате, че всичко ви е наред, когато единственото нещо, което ви се иска, е да излеете душата си пред приятелка. Съветът на психолога е, ако сте тъжни, да започнете да правите по нещо приятно всеки ден, макар и то да е нещо много малко.
Помолете за помощ
Това не е признак за слабост. Макар и много знаменитости днес открито да признават, че са преживявали периоди на депресии, за много от нас тази тема (както беше и преди) е табу. Статистиката сочи, че две трети от жените, страдащи от депресия, не се обръщат към лекар, защото се чувстват неловко. А половината от тях не се решават да поговорят откровено дори с приятели или роднини. Една от причините да не търсим специализирана помощ е, че депресията не се диагностицира на физическо ниво. Тук си имаме работа със състояние на душата. И много хора смятат, че сами са си виновни за него. Намесата на психолога, медикаментозното лечение или комбинацията от двете обаче могат съществено да подобрят състоянието ви. Както и осъзнаването на факта, че ви е нужна помощ от професионалист – една от най-смелите постъпки, на които можете да се решите.
Не изисквайте прекалено от себе си
Отчитайки напора на стереотипните представи за това, че жената трябва да бъде отлична професионалистка, добра майка и в същото време готина мацка, не е чудно, че именно жените по-често стават жертви на перфекционизма. Но кой е казал, че вашият живот трябва да е идеален? Достатъчно е той да е хубав за вас самите. Ако сте една от онези жени, които са готови да се превърнат в работохоличка, за да впечатлят околните, спрете и се замислете за какво ви е това. Ако можете да спестите време и сили, направете го! Повишените стандарти ще ви направят нещастни, а постоянната отдаденост 100% във всичко ще ви изтощи напълно. Максимални усилия заслужава само онова, което е наистина важно за вас, в останалото участвайте 60%.
(…)
ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК