ДЕСТИЛЕРИЯТА HIGHLAND PARK ПРЕДСТАВЯ ЛИМИТИРАНА СЕРИЯ, ПОСВЕТЕНА НА ЛЕГЕНДАРНИ МОМЕНТИ ОТ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ

Дестилерията Highland Park ще представи лимитирана серия, посветена на легендарни моменти от българската история. Концепцията включва серия от 3 колекционерски бутилки, които ще отбележат 3 ключови победи на Първото българско царство. „Highland Park България 681“ маркира годината, в която Византийската империя признава съществуването на българската държава след победата на прабългарите, предвождани от хан Аспарух, „Highland Park България 811“ е посветена на победата на хан Крум над войските на Византия, а бутилката „Highland Park България 917“ – на триумфа на цар Симеон при Ахелой през 917 г.

Дистрибуторът на марката у нас – Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България, ще представи 14-годишното уиски „Highland Parк България 681“, лимитирано до 554 бутилки, на Whisky, Rum & Wine Master test, който ще се проведе на 29 и 30 март в София, а другите две специални бутилки от серията – съответно в края на тази година и през пролетта на 2020 г. С алкохолен градус от 58,4% vol. първото колекционерско издание е още по-интересно за ценителите, а достъпната базова цена от 259 лв. ще привлече почитатели и извън кръга на най-страстните колекционери.

Проектът на Highland Park, вдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си насам, е уникален в световен мащаб, както с тематиката си, така и с това, че за първи път марката пуска на пазара продукти с етикет на кирилица.

Миналата година Highland Park представи на ценителите лимитирана серия, бутилирана от една бъчва, обозначена с името България. Сериите, бутилирани само от една бъчва (Single cask), са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията. Подобни колекционерски програми с името на определена държава, дадено уиски събитие или конкретна местност са характерни за марката Highland Park и предизвикват голям интерес сред уиски почитателите по цял свят. Страната ни бе първата славянска държава и първата държава от Централна и Източна Европа, която е част от тази програма.

Основана през 1798 в Оркни, Highland Park е една от най-отдалечените шотландски уиски дестилерии. За повече от 200 години дестилерията комбинира старите традиции и най-добрата майсторска изработка, за да постигне перфектния вкус. Дестилерията предлага за българския пазар 10, 12, 18, 25, 30 и 40-годишно сингъл малт уиски, както и лимитирани и колекционерски серии, всички високо ценени от експерти и ценители. Highland Park печели редица престижни награди, сред които 2011 World Whisky Awards, „Best whisky in the world 2009” от World Whisky Awards, както и 4 двойно златни награди от San Francisco World Spirits Competition 2009. У нас марката се дистрибутира от Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България.