Детоксикация с натурални средства

Детоксикация с натурални средства
 
октомври, 2009 г.
 
 
За адептите на здравословното хранене очистването на организма е едва ли не натрапчива идея. Тялото ни обаче ненапразно е снабдено по природа с идеално работеща система за пълно и последователно очистване: черният дроб пречиства кръвта от отпадните продукти на обмяната на веществата, бъбреците отделят и извеждат от организма токсините и излишните органични вещества (въглехидрати, аминокиселини и др.), а кожата ни защитава от опасните микроорганизми и неблагоприятните влияния на околната среда. За да не претоварваме работата на тези естествени филтри на човешкото тяло, от нас се иска само да коригираме отчасти обичайни си начин на живот, ако той е очевидно нездравословен. И да се възползваме от природните средства за поддържане на тонуса на тези три много важни органа. Например
 
да облекчаваме работата на бъбреците
с методите на фитотерапията.
 
►Сигнали за тревога Бъбреците са миницентрала за фино очистване на тялото – прихващат и извеждат шлаката от организма. Проблемите с бъбреците често се идентифицират след изпитване на болки в кръстно-поясната област, затова понякога бъбречната недостатъчност се проявява и установява прекалено късно. Умората, хипертонията, отичането на краката и промененият цвят на урината не е задължително да са признаци за дисфункция на бъбреците, но безусловно са поводи за преглед при нефролог.
►Верният отговор Не се налага да пиете прекалено много вода. А именно това сме склонни да правим, мислейки си, че по този начин очистваме бъбреците. Нефролозите ни убеждават, че половин литър течности на ден е препоръчителното количество в случай на цистит или камъни в бъбреците. На какво обаче задължително трябва да обърнете внимание? На количеството сол, което консумирате на ден. Солта, точно както някои противовъзпалителни средства (аспирин, ибупруфен и др.), създава предпоставки за образуване на камъни в бъбреците. Това се отнася и за белтъчните диети – при преработването на животинските протеини в организма се образува пикочна киселина, за чието елиминиране се налага бъбреците да работят по-усилено от обикновено. Чаят от полски хвощ и плодчета от глог е в състояние да облекчи това състояние. Той не само намалява риска от образуване на камъни в бъбреците, но притежава антисклеротични свойства и намалява вероятността от образуване на холестеролови плаки.
 
Профилактично
За предотвратяване на образуването на камъни
Чай от полски хвощ с плодов оцет: 1 с. л. полски хвощ се запарва в 1/2 л вряла вода за 5 минути. Прецежда се и се смесва с 1 ч. л. плодов оцет. За профилактика на образуването на камъни в продължение на 6 седмици се пият по 250 мл неподсладен чай 2 пъти дневно.
 
Разтоварване на черния дроб
►Сигнали за тревога Черният дроб синтезира жлъчка, благоприятстваща усвояването на мазнините. Тежестта в стомаха, затрудненото храносмилане, констипацията и „тежкото“ дишане могат да бъдат свързани именно със застой на жлъчка в черния дроб или с претоварването му. Стресът е една от основните причини за стесняване на жлъчните канали, затова нервните хора, склонни към гневни изблици и въобще към гневливост, често ги наричани жлъчни. В китайската медицина такива отрицателни емоции като гнева се лекуват именно чрез въздействие на енергийния меридиан на жлъчния мехур.
►Верният отговор Постарайте се да изхвърлите от дневния си хранителен режим продуктите, минали през промишлена преработка (като готовите пици, пакетираните в найлони печени меса на скара и захарните изделия например), в които има прекалено много захар, мазнини и сол. Един-два пъти месечно спазвайте вегетариански ден, за да разтоварите храносмилателните органи. Лимонът си остава най-ефективният детоксикиращ плод, номер едно в прочистването на черния дроб. Затова е добре всеки ден да изпивате прясно изцеден сок от 1/2 лимон, който ще помогне за по-бързото елиминиране на жлъчката.
Ако усетите тежест в областта на черния дроб, сварете си билков чай. Копърът, шалфеят (какулата) и розмаринът благоприятстват преработката и елиминирането на жлъчката, а репеят и глухарчето помагат при отслабени функции на черния дроб. Не е препоръчително постоянно да пиете лечебните билкови чайове, а на курсове (например на две- или триседмични курсове през годината).
 
Вслушайте се в кожата си
►Сигнали за тревога Тя е орган, който ни дава информация (за студ, топлина, за нежно докосване) и едновременно с това играе ролята на надеждна бариера, която ни защитава от външни агресивни влияния. Кожата не само обменя информация с околната среда, тя диша и отделя различни вещества: себум за защита, пот за поддържане на постоянна температура на тялото, метаболити (продукти от обмяната на веществата)…
Нерядко кожните проблеми ни предупреждават за по-мащабни усложнения в организма. Акнето, дерматитът, зачервяванията и лющенето на кожата, често съпроводени от нервен или физически стрес, могат да сочат за дисфункция или системно заболяване на някой вътрешен орган. Кожните реакции е възможно да свидетелстват за интоксикация на организма (когато черният дроб и бъбреците не се справят с отделяне на токсините, организмът се опитва да ги елиминира през кожата).
►Верният отговор Дайте на своята кожа възможност да подиша: минимум синтетика (и минимум дрехи, когато това е възможно), въздушни бани и посещения в сауната или хамама (турската баня) ще улеснят естественото извеждане на метаболитите от тялото. Почиствайте кожата всяка вечер, за да не се задъхва тя под остатъците от грим. Мекият лимфодренаж е достатъчно ефективен метод за изхвърляне на токсините (а ако го изпълнява квалифициран специалист – още по-добре). Той също така стимулира и работата на бъбреците. Фитотерапията също е добро решение. При алергия и дерматит добре действа билковата смес от теменуга и копър.
 
Зехтин за хубост
Само 1 с. л. чист зехтин на ден, приемана половин час преди хранене, ще направи вашата кожа гладка и сияеща от здраве. Вместо зехтин можете да пиете ленено масло (продава се аптеките), но то е доста по-неприятно на вкус. Редувайте месец пиене на зехтин с месец без пиене на зехтин. Ако нямате възможност да пиете зехтин няколко пъти на ден, правете това поне сутрин преди закуска. Зехтинът облекчава и работата на черния дроб.
 
Клизма
На тези, които се отнасят отговорно към здравето, ще доверим, че и всички методи за очистване на организма, взети заедно, не могат да заменят най-древния от тях – клизмата. Повечето хора мразят този „санитарен“ момент, но само чуйте какво са констатирали диетолозите – че по стените на дебелото черво при здрави хора се натрупват повече от 3 кг отлагания, а при болни това количество може да стигне дори до 25 кг! Възможният и не единствен вариант – 1 л топъл разтвор от лайка. Ако си правите такава клизма веднъж дневно, след 2–3 седмици организмът ще се избави от токсичните вещества, които са се натрупали в него.
 
Промивка на филтъра
Тъй като най-важният филтър на човешкия организъм са бъбреците, с годините те, като всеки филтър, се запушват и се появява необходимост от тяхното промиване. Това не е чак толкова сложна задача: има пикочогонни чайове, които се продават готови във всяка аптека. Но освен това повечето диетолози съветват сутрин да изпивате по 1 ч. ч. прясно изцеден сок, който стимулира работата на бъбреците и благоприятства отвеждането на излишната вода и токсините извън организма. Известно е, че най-силните пикочогонни средства са пресните сезонни плодове и зеленчуци, като дините, гроздето, зелето, цвеклото, ряпата и целината.