ДИЕТА ИЛИ ДИЕТОЛОГ

Диета или диетолог
 
от Дарина ЦОНКОВА
 
март, 2009 г.
 
 
 
Снимка ©altomedia – 123rf.com
 
Когато хората по света се сблъскат с проблем, първото нещо, което правят, е да потърсят специалист, който може да го реши. Когато ние, българите, се сблъскаме с проблем, започваме да се мъчим да се справим сами с него. Но тези наши мъчителни опити не само не решават проблема, а понякога дори го задълбочават. Наивно е да си въобразяваме, че разбираме от всичко и че можем всичко. Това „самочувствие“ предопределя неадекватното ни поведение в трудни ситуации и ни кара да правим всевъзможни глупости, които само ни отдалечават от благоприятната развръзка на нещата. А често тя е само на крачка от нас. Обаче на нас може да ни хрумне всякаква друга идея за справяне с проблема освен тази да се консултираме с някого
 
на когото това му е работата
С някого, който със сигурност знае много повече и от нас, и от „съветниците“ ни – разни съчувстващи ни приятели, разни списания и форуми в интернет. 
Наднорменото тегло е един от често срещаните проблеми, с които си мислим, че можем да се оправим сами. („Колко му е! От понеделник почвам диета и след един месец всичко ще е ОК.“) Да, но изобщо не е толкова лесно. Ако беше, българите със свръхтегло нямаше да са над два милиона, а тези със затлъстяване – над милион. Та това са почти 50% от населението ни (според статистически данни от миналата година). През 2009 г. тези цифри със сигурност ще са по-големи. „Самооправянето“ е опасен метод, когато става въпрос за нашето здраве. Самолечението с драстични и неподходящи за нас диети крие в себе си големи рискове:  значително се повишава рискът от сърдечносъдови заболявания  нивото на „добрия“ холестерол, който предпазва артериите ни от запушване, спада  без лекарски контрол отслабването при хипертониците и хората със сърдечни проблеми е много рисковано.
 
Продължителните еднообразни диети
водят до недостиг на важни за организма витамини и минерали. Най-често изпитваме дефицит от витамин В12, желязо и цинк, което може да доведе до тежка форма на анемия. Всяка драстична диета подкопава сериозно функциите на имунната система и тялото ни губи способността си да се противопостави ефективно на болестите.
Отдавна се знае, че диетите влияят зле на физическото здраве, но едва през 2007 г. екип британски учени решава да проучи влиянието им върху психическото здраве. Англичаните установяват, че по време на диета приемът на благоприятстващите мозъчната дейност ненаситени мастни киселини омега-3 и омега-6 драстично намалява. Затова пък се повишават „нивото“ но тревожност и рискът от депресии, шизофрения и дори алцхаймер.
Една от най-разпространените и модерни диети – протеиновата (на основата на много белтъчни и по-малко въглехидратни) – също е доказано опасна. Тя води до промени в хормоналния баланс на организма и може да се превърне в предпоставка за развитие на ракови заболявания (особено на рак на гърдата и на дебелото черво). Много жени обаче са ревностни нейни привърженици. Да, тя действа, но на каква цена?
 
Готови ли сте да платите с живота си?
Диетите могат да ни превърнат в свои пленници, като ни доведат до булимия, анорексия, маниакален страх от напълняване и др. Колкото по-млад е човек, толкова по-големи са тези рискове.
По време на диета нивото на кръвната захар рязко спада, което провокира хипогликемия. Симптомите са втрисане, учестено сърцебиене, чувство за студ, главоболие, безпокойство, нарушено зрение. Може да се стигне дори до парези и гърчове. Ако не вземете спешни мерки, възможно е неочаквано да загубите съзнание и да изпаднете в хипогликемична кома.
Тежка хипертония, атеросклероза, инфаркт, срив на имунната система, депресия, психични разстройства, алцхаймер, тежки анемии, рак, анорексия, кома… Достатъчно сериозни ли са тези основания, за да разберете, че
 
диетите не са игра
и да започнете да гледате сериозно на процеса на отслабването? Какво значат „диетата на Синди Крауфорд“, „диетата на Анджелина Джоли“ и т.н.? Вие не сте нито Синди, нито Анджелина, защо да правите техните диети?
Нека сега сблъскаме рисковете от безразборно спазваните диети с рисковете от наднорменото тегло.
При хората с наднормено тегло дихателният обем е намален – налице са проблеми с дишането, заради които тези хора се задъхват много по-лесно и при най-малкото физическо усилие. При тях рискът от развитие на астма е с 50% по-висок в сравнение с хората с нормално тегло. Хората с наднормено тегло са с по-високи стойности на холестерола, вследствие на което и рискът от развитие на атеросклероза при тях е значително по-висок.
Установено е, че мастните клетки отделят хормони, наречени адипоцитокини. Те се синтезират в по-големи количества в организма на хората с наднормено тегло и имат съществена роля при развитието на диабет и хипертония. Рискът от сърдечносъдови заболявания се повишава с всеки излишен килограм.
Рискът от рак при хора с наднормено тегло е с 1/3 по-висок, отколкото при тези с нормално тегло. Лекарите от Американската асоциация на онкологичните специалисти са установили, че с нарастване на индекса на телесното тегло се увеличава и рискът от рак на яйчниците. Британски учени, цитирани от Би Би Си, твърдят, че след тютюнопушенето наднорменото тегло е най-същественият фактор, повишаващ риска от рак (най-вече рак на гърдата и на матката). Свръхтеглото може да доведе до развиване на скелетно-мускулни заболявания като остеоартрит и артроза.
 
Хората със затлъстяване
се затрудняват не само при физическо натоварване. Те се справят по-зле и с интелектуалните задачи. Изследването, обхванало над 2 хиляди души, установило, че на тестове за проверка на паметта концентрирането и бързината на обработване на информацията хората с индекс на телесната маса над 30 (т.е. със затлъстяване) се справят по-зле от хората с ниско и с нормално тегло. Рискът от старческа деменция е със 74% по-висок при хората с повече килограми.
Наднорменото тегло рефлектира върху качеството на съня, а той е от първостепенно значение за пълноценното ни възстановяване. Затлъстяването оказва негативно влияние и върху репродуктивните функции заради повишения риск от липса на овулация и от безплодие, лош отговор при стимулация на овулацията, повишен риск от спонтанен аборт, повишен риск от еклампсия (тежка форма на токсикоза на бременността – бел. ред.), прееклампсия и гестационен диабет, повишен риск от менструални нарушения.
След проучване, включващо 15 000 жени, 10 000 от които имат деца с вродени дефекти, учени от Тексаския университет констатирали, че съществува връзка между някои вродени дефекти при децата и теглото на майките в периода на зачеването. Ако жената е с наднормено тегло по време на зачеването, по-вероятно е бебето да има вродени дефекти – спина бифида, вродени сърдечни пороци, аномалии на червата.
Не на последно място са и психо-социалните проблеми, изолацията и депресиите.
Хората с наднормено тегло често са на мнение, че всички тези проблеми са далеч от тях, и непрекъснато
 
отлагат решението за отслабване
за необозримото бъдеще. Профилактиката и превенцията не са част нито от поведението, нито от начина ни на мислене. За съжаление, разбира се. Нас трябва да ни заболи зъб, за да отидем на зъболекар. Помислете само колко по-просто и безболезнено щеше да бъде, ако не чакахме последния момент! Колко по-лесно е да свалиш 5 килограма, а не да се чудиш какво да правиш, когато излишните килограми станат 35. И все пак дори за закъснелите има решение. И то е: „Не се опитвайте да отслабвате сами.“ Така само ще станете още по-дебели. Казвам го от личен опит.
Не е нужно да направите 100 неуспешни опита, преди да се откажете от самостоятелното отслабване. Това няма да ви направи герои, а само
 
по-дебели, отколкото сте били
Една от причините да отлагам във времето консултацията с диетолог беше страхът ми, че това ще струва много на семейния бюджет. Представях си безумно скъпи консултации и диетолечение. Истината се оказа съвсем друга. Дори за миг не се почувствах неудобно или дискомфортно. Диетологът ми обърна специално внимание. Изготви подробна анамнеза, измери теглото ми, ръста ми, взе ми всички мерки и изчисли процента на телесните ми мазнини. Определи колко килограма трябва да сваля, за да вляза в норма. И най-важното, накара ме да повярвам, че всичко е поправимо, а хубавата фигура – постижима. Изготви ми индивидуален режим за хранене, който не бих нарекла диета, защото, ако го спазвам, със сигурност няма да остана гладна. А гладът е чувството, което винаги досега съм свързвала с диетите. Освен това храните, които можеше да ям, бяха много разнообразни. И месо, и сирене, и кашкавал, и яйца, и пълнозърнест хляб, всякакви плодове и зеленчуци, мляко, ядки, дори алкохол. За два
месеца без никакви усилия
 
свалих 15 килограма
През това време нямах възможност да спортувам. Представете си какъв ще бъде резултатът, ако прибавите към подобен хранителен режим и малко упражнения. А за усещането да си с 15 килограма по-малко ще кажа само, че всичко е много по-лесно.
Консултацията с диетолог не просто ми помогна, тя ме спаси и ми донесе емоционални, социални и даже сексуални положителни промени. Помогна ми да направя за себе си и два много важни извода, които споделям с вас (може на някого да свършат работа):
 
1. Не си мислете, че хубавата фигура е „мисия невъзможна“. Мислейки негативно, обричате на неуспех всичките си опити. За да успеете, трябва не просто да го искате, трябва да го вярвате!
 
2. Спрете да експериментирате с тялото и със здравето си. Откажете се от диетите на звездите, диетите според зодиите, диетите според кръвната група и прочие безумия. Консултирайте се със специалист диетолог, който ще ви направи хранителен режим, съобразен не със зодията ви, а с вас самите, с вашето здраве, с вашата фигура.