ДИЕТА ПРЕЗ ЛЯТНАТА ПОЧИВКА?!

Диета през лятната почивка?!
 
юни, 2010 г.
 
Да се придържате към правилата на здравословно хранене по време на екскурзия и пътуване, съвсем не е трудно. Да не говорим, че е абсолютно необходимо.
 
 
© Phil Date – 123rf.com
  
Когато тръгваме на почивка, освен обстановката сменяме и ритъма си на живот, което включва и стереотипа на хранене. С други думи, кулинарните ни навици се „развалят“. Разкошът и изобилието, които предлага шведската маса, сухата храна по време на дълги преходи и полети и неутолимото любопитство по отношение на местните екзотични кухни ни отмъщават не само с излишни килограми, но и със сериозни разстройства в храносмилането.
 
Ол инклузив
Шведската маса, както показва практиката, оглавява списъка с кулинарните изкушения за повечето туристи. Тя е неизменната част от системата „ол инклузив“, която задейства елементарната човешка лакомия. От една страна, сме изкушени от изобилието красиво подредени предястия, салати, горещи блюда и десерти. А от друга, почти несъзнателното (а понякога и напълно съзнателно!) се поддаваме на желанието да изядем колкото може повече, защото „нали всичко е платено предварително“. Получава се така, че по време на едно хранене ние опитваме риба, различни видове меса, зеленчуци, плодове, крем супа, паста, морски дарове, а след това идва ред на нескончаемо разнообразие от десерти.
План за действие Най-ефективният начин да се избавите от съблазните на шведската маса е да изберете варианта „бед анд брекфаст“ (тоест само закуска). Необходимостта всеки път да си плащате от джоба обяда и вечерята, освен да сте пресметливи, ще ви принуди и да се въздържате от неразумно преяждане.
Ако не ви се удаде да избегнете шведската маса, поне се постарайте да спазвате следните правила:
Отивайте на обяд и особено на вечеря още в самото начало: всички салати (върху които би трябвало да акцентирате!) се нарязват наведнъж и колкото по-късно се доберете до тях, толкова по-малко витамини и микроелементи ще консумирате през съответното хранене. 
Избягвайте майонезата, сметаната и въобще мазните овкусители, особено в хотелите средна ръка. Имайте предвид, че всички бели сосове са няколко пъти по-калорични от червените и освен това се развалят доста по-бързо.
Обърнете най-голямо внимание на салатите и леките закуски. Хранете се бавно и с удоволствие – вие сте на почивка и няма закъде да бързате. Ако можете, откажете се от десертите заради тяхната несъмнена калоричност и понякога съмнително качество. Нерядко на шведската маса едни и същи торти и пудинги се появят две-три вечери поред, ако все още са съхранили относително добър външен вид. 
Отдавайте предпочитание на сезонните плодове – така ще поддържате постоянния воден баланс на организма и освен това ще получавате и редовни порции целулоза, благоприятстваща храносмилането.
 
Чревоугодничество с усложнения
Хранителните отравяния и стомашно-чревните разстройства са първи в списъка с напасти, способни да ви развалят лятото. Заради топлото време бактериите се размножават изключително бързо. 20% от туристите страдат от стомашно-чревни разстройства при адаптиране към нов климат.
План за действиеИзбягвайте бързо развалящите се продукти и суровите храни (месо, колбаси, яйца, особено разбити на пяна белтъци като добавка в десерти или коктейли). Не на последно място, на забравяйте да спазвате и елементарните хигиенни правила – когато сте в чужбина, на друг континент, се налага да бъдете особено стриктни по отношение на хигиената. Не защото в Африка или Азия е по-мръсно (макар че има места, за които това е факт), а на първо място, защото на другите континенти се развива съвършено друга микрофлора, към която ние за разлика от местните жители нямаме имунитет. Именно тази наша „непригодност“ към срещата със задгранични бактерии предизвиква продължителни хранителни неразположения и отравяния.
 
КЪДЕТО И ДА ОТИДЕТЕ
Мийте си зъбите… преди хранене Ако видът на шведската маса ви направи неблагоразумни, почистете зъбите си преди обяда или вечерята с освежаваща ментова паста. Ментолът притъпява чувствителността на вкусовите рецептори и съответно намалява желанието да опитвате излишни вкусове/вкуснотии.
Закуска на туриста Когато тръгвате на дълга екскурзия, не се запасявайте с пакет суха храна (тя е трудносмилаема и трудноусвояема). Вместо това си вземете измити плодове и разбито кисело мляко. Вземете си и бутилка с негазирана минерална вода, в която можете да сложите и парченце лимон. Лимонът не само освежава, но и убива чувството на глад.
Повече вода Правилото „1,5–2 л вода на ден“ по време на почивката трябва да се спазва особено стриктно. Изпивайте по малко вода на всеки половин-един час. Така ще притъпите чувството на глад и ще помогнете на организма да поддържа нормална обмяна на веществата. 
По-малко кофеин Не пийте повече от 2 чаши кафе и 4 чаши чай на ден. Изкушението да превърнете почивния си ден в безкрайна кафе пауза може да доведе до превъзбуждане на нервната система заради повишеното количество кофеин в кръвта. Което впоследствие води не само до нарушение на съня, но и до повишен апетит.