ДИЕТИЧНИ НОВИНИ

Диетични новини
Вегетарианците са в групата на риска
 
юни, 2011 г.
 
© Igor Mojzes | Dreamstime.com
 
Хората, които спазват строга вегетарианска диета и са се отказали не само от месото, но и от всякакви продукти с животински произход, се излагат на риск от развитие на атеросклероза. А това на свой ред повишава опасността от сърдечни пристъпи и инсулт.
Известно е, че любителите на месото значително по-често страдат от сърдечносъдови проблеми. Но вегетарианците също не са застраховани от тях, защото не получават в достатъчно количество важни хранителни вещества, в това число желязо, цинк, витамин В12 и ценната мастна киселина омега-3. Вегетарианската диета не може да гарантира на организма необходимите количества мазнини и мастни киселини. В резултат се понижава нивото на „добрия“ холестерол и се повишава риска от сърдечносъдови заболявания. Лекарите твърдят, че за профилактика на тези заболявания веганите трябва да увеличат приема на омега-3 и витамин В12 на таблетки. Идеални източници на тези вещества са сьомгата и другите мазни риби, гръцките орехи, морските дарове, яйцата и прясното мляко, но те не влизат в менюто на хората, които не ядат месо.
 
Проста профилактика
Ежедневната консумация на пресни и сварени зеленчуци и подправки е полезна не само за храносмилането. В кръстоцветните зеленчуци (зеле, броколи, брюкселско зеле), а също и в листните салати се съдържат много ценни и специфични вещества – т. нар. индоли. Те са мощни антиканцерогенни съединения, които помагат за понижаването на риска от злокачествени образувания в млечните жлези, правото черво и други органи. Това са констатации на учените от Центъра за изследване на раковите заболявания в Сиатъл, които извели формулата на тройната профилактика – „Яжте зеленчуци, контролирайте теглото си и се движете повече“. Тези три прости неща ще ви помогнат да понижите риска от рак с цели 30%.