ДОБРО УТРО, КРАСАВИЦЕ

Добро утро, красавице!
април, 2010 г.
„Красотата – това е силата, с която жената очарова своя любовник и хвърля мъжа си в ужас“ – тази крилата фраза сигурно идва на ума на всяка семейна жена, която се оглежда тревожно в огледалото сутрин…
По бузите – следи от възглавницата, косата – сплъстена, физиономията – подпухнала и отегчена. А как ли я възприема мъжът, до когото се събужда всяка сутрин в такъв вид? Да не се заблуждаваме. Никой мъж не би понесъл да си легне до Анджелина Джоли, а да се събуди до… разчорлена мамашка (хиляди извинения на всички майки, но не искаме тях да обидим, а немарливите жени въобще). Е, повечето жени не са Анджелина Джоли, но в главите им бръмчи един-единствен въпрос: как да направя така, че сутрин да се събуждат ако не толкова хубави, колкото са били вечерта, то поне по-хубави от обикновено.
Ако и вие се тревожите, че сутрешната ви физиономия би уплашила дори и най-безстрашния мъж, тогава прочетете внимателно инструкциите ни, обединени под кодовото наименование „Операция „Красиво утро“.
1. Правилно събуждане
Не става дума за това, че денят се познава от сутринта, нито за това, с кой точно крак да стъпите на земята, след като отворите очи, за да ви върви. Но повярвайте, че за да се чувствате прекрасно през целия ден и съответно да изглеждате така, е много важно да се събудите правилно.
 Не скачайте от леглото при първия звън на будилника. Всички процеси в организма по време на сън са забавени и се налага деликатно да ги пуснете в ход след отваряне на очи. Затова, когато тиктакащият механизъм извести началото на трудовия ден, първо хубавичко се протегнете. Протягането подпомага подреждането на прешлените на гръбначния стълб и стимулира производството на ендорфини – хормоните на доброто настроение. А точно сутрин те никога не ни достигат.  Можете да заемете поза „Котешко гръбче“ – застанете на четири крака в леглото и заоблете гръб, както правят котките. Застанали в тази поза, със сигурност ще събудите „хормона на желанието за секс“ у вашата полусъбудила се половинка. Колко хубаво!
 След това (имаме предвид след бързия сутрешен секс евентуално) седнете на ръба на леглото и пристъпете към масаж на ушните миди. Разтрийте ги хубаво с пръсти. Ако не сте пробвали този масаж, сме сигурни, че ще се превърне в любимата ви част от събуждането. По ушните мида има много нервни окончания, чието масажиране активира работата на всички системи и органи в организма.  И накрая, за да не остане и следа от съня, направете 5 дълбоки вдишвания и издишвания, като задържите дъха си на двете последни вдишвания и издишвания. Сега вие окончателно сте събудени.
2. Контрастни… компреси за лице
Сигурно сте чували за контрастни душове (обливане със струи студена и гореща вода) и за тяхното благотворно действие върху кожата. Но все още е студено и не можете да се решите на подобно геройство? Нищо. Има нещо, което е далеч по-приятно и не толкова екстремно ободряващо като контрастните душове, и това са компресите.  Натопете в леген с гореща вода една хавлиена кърпа, отцедете я и покрийте лицето с нея. След около минута натопете същата кърпа в студена вода и пак покрийте лицето с нея. Повторете действието 3–4 пъти, редувайки „огън“ и „лед“, след което наплискайте лицето с хладна, а не леденостудена вода. Ефектът е видим не само в огледалото, но ще го почувствате и отвътре. Защото, първо, кръвоносните съдове се разширяват, както и порите, заради което се увеличава притокът на кръв към кожата. Тя придобива здрав вид и леко се опъва. Второ, получавате доволно голям заряд бодрост.  Сега е моментът, в който да нанесете дневен крем на лицето. Впрочем вечер можете да прилагате същите компреси, като накисвате кърпата не във вода, а в отвара от билки – лайка, невен, шалфей.
3. Гимнастика за лице
В идеалния вариант трябва да я изпълнявате всеки божи ден, за да разчитате на стягащ и anti-age ефект. Упражненията отнемат само няколко минути и могат да бъдат изпълнени веднага след нанасянето на крема, докато сте пред огледалото.
1. Силно стиснете очи за 5 секунди, след което силно ги отворете. Погледнете на двете страни, без да въртите глава. Направете 5 повторения. 2. Силно смръщете нос за 5 сек, след което отпуснете лицето. Направете 5 повторения. 3. Надуйте бузи. Опитайте се да прехвърляте въздуха от едната в другата. Изпуснете въздуха през единия ъгъл на устата. Пак надуйте бузи и леко почукайте по тях с пръсти, така че въздухът да излезе през дупката на устата. Направете 5 повторения. 4. Изтеглете устни напред (на тръбичка), след което рязко ги всмукнете навътре. И в двете положения задръжте напрежението по 5 сек. Направете 5 повторения.
4. Закуска за красота
На закуска е добре да хапвате парче месо или риба. В краен случай – варени яйца. Благодарение на храните, богати на белтъчини, чувството на глад ще бъде притъпено до обяд.
 А 2–3 пъти седмично е препоръчително да превръщате закуската си в истинска разкрасяваща процедура, като добавяте към менюто си ястието, наречено „Салата на красотата“. Смесете 2 с. л. овесени ядки, 1 чаша нискомаслено кисело мляко без никакви добавки, 1 настъргана ябълка, 1 с. л. смлени бадеми, 1/2 портокал (на парченца) и 1 с. л. мед. Разбъркайте всичко добре и го оставете да постои 5–7 мин на стайна температура. След това го изяжте, но добре сдъвкано. Тази салата не само подобрява работата на стомаха, но и снабдява организма с минерални соли, органични киселини и витамини. Казано по-просто, след такава закуска ще се чувствате леки и в същото време пълни с енергия!
5. По-сияйно и по-изразително
Да напластите грим върху лицето си сутрин, няма да ви помогне да изглеждате по-добре. Ограничете се до лек естествен макиаж. Само с няколко щриха можете да накарате кожата ви да засияе.  Задължително трябва да разполагате с коректор – вълшебен продукт, който скрива тъмните кръгове под очите и пигментните петна по кожата. Впрочем този продукт се среща както под формата на стик, така и под формата на пудра. Отличителната му особеност е, че съдържа светлоотразяващи частици.  За да изглежда лицето ви по-изразително, нанесете щрихи розов руж, който използвате, на скулите, в центъра над горната и под долната устна, а също така в ъгълчетата на устните, ако е необходимо.
Както виждате, инструкциите ни не са много трудни за прилагане, и то всяка сутрин.
 
И още три правила
1. Не заспивайте по-късно от 23.00 ч., защото регенерирането на кожата започва един час след полунощ, през което време вие трябва да спите сладко и дълбоко.
2. За да се събудите красиви и свежи на сутринта, без никакви отоци, трябва да се въздържате от прием на всякакви течности минимум два часа преди сън.
3. И нека не ви мързи да си направите масаж на стъпалата точно преди заспиване. Той ще ускори процеса на елиминиране на излишните течности и токсини от организма.