Докторът, Иво Топалов

  • обем: 464 стр.
  • цена: 14,95 лв.
  • ISBN 978-954-26-1392-3

На 21 ноември излиза новата книга на Иво Топалов – „Докторът“. Романът завладява с увлекателната си история, в която се съчетават научни открития, мистика, любов, криминюанс и реални факти. Медицинските изследвания за неразкрития капацитет на мозъка и теориите за свръхпаметта се преплитат с тайнствени пророчества, древни проклятия и политически гонения. Голяма част от героите са вдъхновени от действителни личности – като Ванга, Людмила Живкова и др., а образът на гениалния Александър e базиран върху живота на големия български и световен учен д-р Георги Лозанов.

За книгата

В новия си роман „Докторът“ Иво Топалов, събрал вече читателските симпатии с „Полетът на орела“, възкресява личността и делото на превърналия се още приживе в легенда български учен д-р Георги Лозанов, използвайки го за прототип на своя герой Александър. Световноизвестният основател на сугестопедията (методиката за бързо учене) успява да разбие скафандъра на социалистическата наука и да създаде продукт, който бързо бива признат и от Запада за световна иновация. Това не пречи след първоначалната „Осанна“ Георги Лозанов да изпие докрай и горчивата чаша на казармения режим, прекарвайки последните десет години от кариерата си – преди промените през 1989 г. – под домашен арест.
Иво Топалов има огромно преимущество – той лично е познавал д-р Георги Лозанов. Личността на учения, разпънат между оценките „шарлатанин“ и „гений“, е описана без героизация, а страшният извод се налага сам: светлите умове, изпреварили времето си, винаги са осъдени на мъченичество.

Деян Енев
***
За автора

Иво Топалов е роден през 1982 година в град Варна. По-голямата част от живота си прекарва в София. Завършил е английска гимназия и културология в Софийския университет. Работил е дълги години като търговец, но се е изявявал и като предприемач.

Той е създател на „Блога, който усмихва хората“, където могат да бъдат прочетени интересни статии и интервюта.

През последните няколко години Иво Топалов е обучител и бизнескоуч, занимава се и с организиране на разнообразни събития и курсове. По негова инициатива се провежда състезанието за презентатори „Майстор на думите“. Призванието му обаче е да пише и разказва истории. Миналата година Топалов дебютира в литературното пространство. Първата му книга – „Полетът на орела“, постигна голям успех, бързо изчерпи тиража си и спечели на автора много читатели. Сега успоредно с втория тираж на книгата в книжарниците ще може да се намери и новият роман на Иво Топалов с редактор Деян Енев – „Докторът“.

Образът на гениалния Александър от „Докторът“ е вдъхновен от личността на д-р Георги Лозанов