Доктор хонорис целувка кауза

Филематология

Кой казва, че целувката принадлежи само на вас трима ви? На теб, на него и на вашата любов?  Учените придърпаха целувката към себе си още през миналия век, а от тяхната работа върху нея  възникна нова наука. Нарича се филематология. Тя изследва не само биологичната, естетическата, сексуалната, но и историческата страна на въпросите, свързани с целуването. От около 50 идентифицирани от филематологията вида целувки ние използваме около пет – страстна, сдържана, приятелска, нежна… Но и този минимален брой е в състояние да подобри здравословното ни състояние, емоциите и дори съдбата ни. Представяте ли си? Според едно интересно изследване съпругите, които имат навика да „млясват“ сладко мъжете си сутрин преди работа, живеят с пет години по-дълго от тези, които не изпълняват този ритуал. И още – целуващите съпруги се радват на по-високи доходи!

Целувката на смъртта

По думите на римския поет Публий Сир „понякога зад целувката се крие ненавист“. Запитвали ли сте се как е възникнал изразът „целувката на смъртта“? Предполага се, че е било през средните векове, когато в Европа върлувала чумата. Тогава били измислени и безконтактните поздрави – въздушната целувка и поклона, с чиято помощ бил избягван допирът (заразен и смъртоносен в онези времена) при приветствие.

Прогноза за връзката

По целувките можем да съдим за състоянието на връзката. Колкото по-силна е любовта, толкова по-дълга и чувствена е целувката. В отношенията между дългоцелуващите се влюбени топлината, нежността и силата на чувствата са големи. Ако обаче целувате партньора си рядко и кратко, то градусът на чувствата ви се е понижил.

Мъжката привързаност

Целувката влияе по различен начин на хормоналния фон на мъжете и жените. Това изяснили група американски психолози под ръководството на Уенди Хил (Wendy Hill). 15 влюбени двойки взели участие в изследване, по време на което били измерени нивата на хормоните окситоцин (отговорен за любовта и привързаността) и кортизол (виновник за стреса). Учените предположили, че целуването би повишило нивото на окситоцина и би понижило това на кортизола при всички участници в теста. Резултатите от измерванията обаче ги изненадали. Нивото на окситоцина действително се повишило, но само при мъжете. Нивото на кортизола се понижило в еднаква степен и при мъжете, и при жените. Оттук и изводът, че целувката намалява стреса и при двата пола. Но чувството на привързаност расте само при мъжете, а при жените остава непроменено след целуване. Според авторите на изследването е твърде вероятно някои мъже да избягват целувките именно заради неосъзнат страх от привързване.

Биохимия

Докато се целуваме, ние включваме обонянието, вкуса и зрението си (последното сетиво го изключваме понякога). Целуването прилича на метод за подробен анализ на интимния партньор, който ни дава възможност да го тестваме (партньора) на вкус. Неслучайно се смята, че чрез цулувката можем да проверим съвместими ли сме, или не с човека, с когото се целуваме. Ако ви харесат устните му, ще го харесата целия. Страстната целувка повишава либидото и на мъжа, и на жената.

Езикова култура

Платон нарича целувката „обмен между две души“. Според него приятното усещане по време на целуване се дължи на повторната среща на двете половини на разделеното някога от Зевс същество андрогин, което било и мъж, и жена едновременно.

По време на това свещенодействие става не просто обмен на флуиди и фини енергии, но чрез целувката човек предава на другия и част от своите жизнени сили. Неслучайно в приказките целувката има изцелителна сила. Приказният герой събужда чрез нея Спящата красавица от най-дълбокия сън, а приказната героиня превръща жабата в прекрасен принц. Някои стигат по-далеч… В опитите си да докажат, че Платон е бил близо до истината, сравняват целувката с… жизнетворящата сила на изкуственото дишане.

В източнославянските езици думата „целувка“ има общ корен с думата „цял“ („невредим“), както и с думата „целебен“. Не знаем коя дума преди коя се е появила, но пак повтаряме – целувайте се за здраве, късмет и щастие.