ДОМАШНО ПРОИЗВОДСТВО

Домашно производство
 
 

Цяла зима ще ни е мъчно за вкуса на есенните домати, чушки и сочния, почти сладък червен лук. Затова е целесъобразно да се заемем с консервиране, докато магазините са все още пълни с пресни зеленчуци.

 
 
 
Солени краставички с червени боровинки
 
 5 кг корнишони  1,2 кг червени боровинки  1 глава чесън  „чадърчета“ пресен копър, листа от вишни и хрян
За заливката: на 1 л вода – 2 с. л. (с връх) сол, 1 с. л. захар
Измийте корнишоните и ги наредете плътно в бурканите заедно с подправките. Боровинките, почистени и измити, сложете между краставичките. Залейте краставиците с горещ разсол и ги стерилизирайте във вряща вода: стъклени буркани с обем 0,5 л – 3–5 мин; 1 л – 8 мин; 3 л. – 12–15 мин.
 
 
Солени тиквички
  5 кг малки тиквички (минитиквички)  150 г едра сол  5–6 скилидки чесън  1 връзка целина  „чадърчета“ копър  3 см корен от хрян  зрънца черен пипер
1. В голяма тенджера кипнете 3 л вода, добавете 150 г сол и няколко зърна черен пипер. Сложете в тенджерата с кипящия разсол измитите зеленчуци и ги бланширайте 2–3 мин.
2. На дъното на дълбока тенджера сложете „чадърчетата“ копър, нарязаната целина и нарязания корен от хрян. След това подредете плътно зеленчуците и ги залейте с разсола. Захлупете зеленчуците с чиния, отгоре затиснете с някаква тежест и завийте с кърпа.
3. Дръжте тенджерата 2–3 дни на стайна температура, след което прехвърлете съдържанието й по буркани, залейте ги с разсола, който отново сте кипнали на котлона, и затворете бурканите.
 
 

 
 
Икра
В превод от руски тази дума означава „хайвер“, но когато говорим за смлени зеленчуци, тогава наричаме тази смес и на български „икра“. Икрата е вегетариански пастет, така да се каже. Тя е гъста и ароматна зеленчукова каша, която можете да намажете на филия хляб или да сервирате като гарнитура към меса.

 
 
 
 
 
 
 Икра от патладжани
 1 кг патладжани  500 зрели червени домати (обелени)  2 червени чушки  1 средно голям морков  2 глави лук  1/2 люта чушка  4–5 с. л. олио  1 не много голяма връзка магданоз  сол, млян черен пипер
1. Намажете патладжаните с олио, надупчете ги с вилица на няколко места и ги запечете на грила (така са по-вкусни) или във фурна – така че кората им да потъмнее. Изчакайте ги да изстинат. Обелете ги и нарежете меката част на дребно.
2. Останалите зеленчуци също нарежете. В олио запържете първо лука до златисто, след това добавете моркова и чушките и ги пържете 10 мин, като ги разбърквате. Сложете накрая и нарязаните на ситно домати и пържете всичко още 10 мин. Важно е да не пропуснете момента, когато доматите пуснат сока си, но не са напълно изпържени. Тогава добавете към тях нарязаните патладжани.
3. Задушавайте зеленчуците, докато цветът на патладжаните не стане кафяв, и 5–7 мин преди окончателното приготвяне добавете нарязаната на дребно люта чушка, зелените подправки и солта.
 
Икра от червена чушка
2,5 кг чушки (желателно е да са месести) ⇒ 150 г моркови ⇒ 200 г лук (нарязан на колелца) ⇒ 100 г домати  ⇒ 15 г корен от магданоз ⇒ по 15 г пресен копър и магданоз ⇒ 1 ч. ч. олио ⇒ 0,5 ч. л. черен пипер ⇒ 1 с. л. оцет ⇒ сол, черен пипер на вкус
1.Измийте и подсушете чушките, намажете ги с олио и ги изпечете във фурната (кожата им трябва да се овъгли малко, а меката част да стане мека). Горещите чушки сложете в полиетиленов пакет, завържете го и го оставете някъде за 15 мин, след това обелете чушките и отстранете семките им.
2. Почистените чушки смелете в месомелачка, като сложите приставка с по-едри дупки. Почистете морковите и корена магданоз и ги нарежете на сламки. Задушете ги в олио и малко вода до полуготовност. Лука запържете в олио до златисто.
3. Бланширайте доматите, обелете ги, смелете ги в блендера и ги сварете до полуготовност. Сложете останалите зеленчуци и подправки в доматената маса, посолете, добавете оцета и доварете на слаб огън 10 мин, след което разлейте по бурканите и ги стерилизирайте.
 
Лют сос по грузински
 1 кг люти червени чушки ⇒ 3–4 глави чесън ⇒ 70 г едра сол ⇒ 1–2 ч. ч. смес от семена на кориандър и копър
1. Целите чушки изсушете малко на слънце, преди да ги направите на сос. Може да ги сложите за малко във фурната на ниска температура, за да се „сбръчкат“ малко, ако не сте имали време да ги изсушите на слънце. Почистете чесъна и го разделете на скилидки.
2. Семената кориандър и копър запържете в тиган без мазнина, докато си пуснат аромата, и прекарайте през блендера.
3. Разполовете чушките, извадете семките им и белите ципи и ги смелете в комбайна заедно с чесновите скилидки. Добавете сол и смлените подправки и разбъркайте. Сервирайте към печено или сварено месо.
 
Съвет
Получената плътна паста се запазва дълго време в определена форма. При прекалено гъста консистенция можете да разредите соса с гореща вода.
 

Доматен сос за месо

 
 
1 кг домати с плътна мекост ⇒ по 300 г чесън и корени хрян ⇒ 1 ч. ч. нарязан зелен копър ⇒ 1 ч. л. оцет ⇒ 1 ч. л. захар
1. Кипнете доматите и ги обелете. Смелете ги в месомелачка. Същото направете с хряна и чесновите скилидки.
2. Смесете всички съставки до еднородна маса, добавете зелените подправки, оцета и захарта. Оставете соса да постои едно денонощие, след което отново го разбъркайте и го приберете в хладилника. Ако искате да го консервирате, ще трябва да го поварите още малко, да го разлеете в бутилки и да ги стерилизирате.