ДОМИНИКАНСКА КУХНЯ

Доминиканката Лаура Абрю:
„Храната ни е незабравима емоция
за гурманите“
 
 
 
от Теодора СТАНКОВА
Снимки © BeLight Studio
 
февруари, 2010 г.
 
 
Визитка
Лаура Абрю е 28-годишна доминиканка с магнетичен чар и непреправена усмивка. В България пристига през 2008 г. заедно със съпруга си Игмар Урибе, който е назначен за мениджър в българския офис на една от най-големите онлайн компании за хазартни игри в света. По професия Лаура е индустриален инженер. Иска й се да практикува професията си, но трябва да научи български. В момента е ангажирана с инициативите и благотворителните събития, организирани от Международния женски клуб в София, където е представител на страната си.
 
 
За тези две години Лаура успява да се влюби в България. Всичко тук й е любопитно и й харесва – срещите с нови и интересни хора, начинът ни на живот, южен и купонджийски. Това, с което Лаура вече втора зима не може да свикне у нас, е студът. Но за нея това е нов опит, а тя обича да експериментира с нови усещания. 
Обича музиката и изобразителното изкуство. Сред любимите й ритми са рок, поп и идващите от страната й меренге, бачата и салса. Любимите й художници са тенебристите Караваджо и Ел Греко. Сравнява Феран Адрия с Гауди и Пикасо с Дали. Май тайното й хоби е рисуването. Явното обаче е готвенето. Кухнята е нейното ателие, където всеки ден изпод ръцете й излизат страхотни ястия. А нейните „произведения на изкуството“ свършват в стомаха на съпруга й Игмар. Истински щастливец!
Някои хора ядат, за да живеят, но за жителите на Доминиканската република може да се каже, че
 
живеят, за да ядат
„Тук е истински рай за хората, които обичат да си похапват“ – уверява ме Лаура. Храненето в Доминика е един от най-приятните и уважавани ритуали в ежедневния живот. Според Лаура по това ние, българите, си приличаме с доминиканците – имаме еднакво преклонение и вкус към масата, храната, напитките и церемониите, свързани с тях.
Обичайните часове за хранене в Доминиканската република закъсняват с около два часа спрямо европейските – заради горещините там е обичайно да се вечеря чак след 22–23.00 ч.
Националната кухня е традиционната креолска – съчетание на европейска, в частност испанск, африканск и карибск кулинарни традиции. Ястията са сложни и изискани, готвят се с много съставки и са доста засищащи. Приготвят се с разнообразни меса, морски продукти, плодове, зеленчуци, сред които и о картофи и домати, дошли от Америка, зърнени, царевица или царевично брашно.
 
Кулинарен шедьовър
е Ла Бандера (флаг) – смес от ориз, месо, фасул, патладжан (плодове и зелени печени банани по желание). Съставките на ястието са с цветовете на доминиканския флаг: бяло (ориз), синьо (патладжан) и червено (червен фасул). Но не затова то е наречено „Ла Бандера“, а защото ежедневно присъства на трапезата на доминиканците, обясни ми Лаура.
Друго типично доминиканско ястие е супата „Санкочо“. Бульонът се приготвя от различни видове меса (може и от риба) и плодове – кокосов орех, манго, пюре от зелени банани. Може да се сервира и за закуска. Популярна закуска е и прочутият чимичури сос от зърнена каша (най-често царевична).
Доминиканската храна не е лютива. Тя е хранителна. Пикантността й се постига чрез съчетаване на различни натурални вкусове, разказва ми Лаура. Основните й съставки са бял, сварен на пара ориз, към който се добавят морски продукти или месо. В много ястия са включени кокосовите орехи. Техният сок се използва за напитка, а от меката част на плода се приготвя кокосово мляко.
Доминиканците не сядат на масата без ориз. Но за разлика от всички тях Лаура не си пада по ориза. Любима от местните храни й е маниоката (тропическо кореноплодно растение), която се панира в брашно и яйца и се подправя с анасон.
Доминиканската кухня е задължена на креолите и заради разнообразието от изтънчени десерти.
 
Пиньонате е истинска поема
– десерт, който се приготвя от мляко и кокос. Особено актуален е в навечерието на Свети Валентин. В списъка от сладости важно място заема и небезизвестното дулсе де лече – необикновен карамелен крем, приготвен от кондензирано прясно мляко. Спиcъкът може да бъде продължен с доминикански пай, крем брюле и редица сладки безалкохолни напитки и алкохолни коктейли.  
Типични напитки са и фрешовете (от папая, кокосово мляко, портокали, ананаси и т.н.), бирата, ромът и пиня коладата. За екзотичните коктейли всички знаете…
Най-популярната празнична напитка, подходяща за Свети Валентин, се нарича понче. За да се насладите на аромата на несравнимия деликатес, ви предлагаме рецептата на Лаура.
 
„Понче“ – любовен еликсир
Приготвя се от 10 чаши кондензирано мляко, 1 чаша ром и 8 жълтъка. Млякото и жълтъците се смесват и се варят на водна баня в продължение на 15 минути. Сместа се охлажда и към нея се прибавя ромът. След като „завъртите“ главата на любимия с чаша понче, можете да го заведете на романтична вечеря в любим ресторант. Домашно приготвената храна е ежедневие, затова на празници доминиканците предпочитат да отидат в ресторант, ми разказа Лаура. В Доминиканската република е много лесно да се намери добро място, където човек да похапне.
От цялата тази пъстра палитра продукти и вкусове Лаура реши да приготви за нас най-почитания и характерен за Доминиканска република деликатес, а именно „Ла Бандера“ – с бял ориз, червен фасул и син домат.