ДРЪНКОРЕКСИЯТА

Дрънкорексия
Нова мода отслабване или болест
март, 2013 г.
от Теодора СТАНКОВА
Дрънкорексията (от англ. drink – „пия“) е хранително разстройство, подобно на анорексията и булимията. Вместо да се хранят, жените минават на… алкохолна диета, за да контролират теглото си. Ефективна ли е диетата обаче, или става дума за модерна болест?
Ипократис ПАПАДИМИТРАКОС
Учени от Европа наричат този недъг „новия враг на човечеството с епицентър – женската аудитория“. Най-тревожно е, че по статистика дрънкорексията е разпространена най-вече сред подрастващите, защото освен че „топи“ килограми, позволява на младите хора да правят икономии от храна. (Според едно проучване 16% от тийнейджърите ограничават приема на хранителни калории, за да си „оставят“ място за алкохолни).
За заблудите и последиците от новото модно увлечение разказва психологът и специалист по диететика Ипократис ПАПАДИМИТРАКОС.
За пръв път той се сблъсква с тази диагноза, когато негов приятел му се оплакал, че жена му ходи постоянно пияна и мирише на люто.
„Приемът на алкохол, комбиниран с люта храна, води до обезводняване на организма. Когато дамата се качи на кантара, „превежда“ обезводняването на организма като отслабване“ – обяснява диетологът.
Това отслабване очевидно е неефективно, и според диетолога води и до
загуба на мускулна маса
Хората явно си губят разсъдъка от суета. След китайските хапчета за отслабване, които тотално увреждат черния дроб, толкова вредно нещо не се е появявало. Най-уязвимата група са жените на средна възраст, които страдат от патологичен страх от натрупване на килограми и изпадат в депресия при най-незначителното напълняване.
По неофициални данни този метод за отслабване вече се практикува и в България. Затова трябва да се алармира обществото и да се обясни, че това е болест, а не режим за стопяване на килограми. Както бе организирана кампания против китайските хапчета, при която се намесиха и властите.
Отслабване на всяка цена
„Проблемът е, че жените не искат да отслабват здравословно, а на всяка цена. На принципа „Щом от това се отслабва, значи е окей за мен“ – споделя Пападимитракос. – „Хората, които превръщат алкохола в основна „храна“ и използват неговите калории, за да имат енергия, излагат на опасност здравето и живота си. Реално те не се хранят, не доставят хранителни вещества на организма, но увреждат черния си дроб, бъбреците и стомаха. Дори анорексията е по-малък медицински проблем от дрънкорексията, която води до отравяне на организма с алкохол“ – обяснява специалистът по диететика.
Последиците
Във физиологичен аспект е ясно, че при злоупотреба с алкохол основно се поразява черния дроб. Когато приемаме само алкохол, храносмилането не работи, поради което се стига до атрофия на лигавицата на храносмилателния тракт. И както при анорексията, в по-напреднал етап на тази „диета“ връщането към нормалното хранене става невъзможно – всяка храна създава чувство за тежест, гадене и повръщане, тялото вече я отказва. В психологичен аспект дрънкорескията води до промяна в поведението, намалява концентрацията, накърнява интелекта. Затова може да се каже, че това е социално значимо заболяване. Хората, които спазват подобна „диета“, не са пълноценни нито за себе си, нито за обществото, нито на работното си място.
В случая не става дума за чиста форма на алкохолизъм, при който зависимостта от алкохол е във връзка с емоционалното състояние. А по-скоро за лоша информираност и болезнена суета.
„Сигурен съм, че ако дамите, които падат в този капан, знаят, че могат да са слаби и когато се хранят, биха предпочели да се хранят, а не да пият. Но понеже не знаят как да се хранят така, че да отслабват, стават жертви на всяка информация, която получават най-често в интернет“ – констатира Пападимитракос. И разяснява, че
методите за справяне
с дрънкорексията обединяват в себе си методите за лечение от анорексия и алкохолизъм: постепенна промяна на хранителните навици и плавно преминаване към нормално хранене. Храната се разпределя най-малко на четири приема, консумират се много малки порции в началото. Хранителният режим се комбинира с процедури, благоприятстващи детоксикацията на организма. Помощта от психолог е не само препоръчителна, но и задължителна. Психологът преценява дали пациентът има нужда от терапевтични сеанси. Ако случаят е по-тежък, се налага намесата и на психиатър, който да изпише необходимите медикаменти. И най-накрая пострадалият може да се обърне за помощ към диетолог.
Но диетологът може да се окаже Мефистофел
И да завърти отново дяволския кръг на заболяването. Защото диетолозите по принцип нямат интерес хората да са информирани. Иначе те биха останали без работа, т.е. без клиенти. (И това ми го казва диетолог!)
„Няма да се учудя, ако сред фитнес инструкторите има от този вид „диетолози“, които препоръчват 10 дни да се пие само вино. Така, както има такива, които препоръчват диета със зелева супа, макар че в нея, освен целулоза, няма нищо хранително. Или пък да се ядат само ябълки в продължение на седмица…“ – възмущава се Ипократис Пападимитракос.
Целта не е да сваляте килограми с изнурителни диети и после да си ги върнете заради неизбежния йо-йо ефект. Опитни специалисти, като диетологът Пападимитракос, твърдят, че целта е да промените и да нормализирате храненето си, за да постигнете желаните килограми. Според него, ако се храните редовно с качествена храна, единственият фактор, който определя килограмите ви, остава количеството. Т.е. ако се храните редовно и качествено, а кантарът показва не онова, което искате, значи трябва да ядете по-малко – съветва специалистът.
Очевидно е, че когато емоцията надделеенад логиката в храненето, се допускат грешки. Човек, качил 20 килограма, не би могъл да ги качи всичките за един ден. Значи, от много време при него нещо не е наред. След качването на първите 3–4 кг той все още се чувства добре и отлага отслабването. След това дрехите започват да не му стават, близките го осъждат с непрестанното „Напълнял си!“ и той решава да отслабне драстично – от понеделник само на бяло вино, на ябълки, на зелева супа…
Стресът няма калории
„Обяснението на ваши приятелки, че дебелеят просто защото са в стрес, а не защото често отварят хладилника, е абсолютно нелепо. Стресът, хормоналните препарати, витамините и възрастта нямат калории! Това са градски легенди, които объркват хората.
Стресът може да се прояви или като нередовно хранене, или като тъпчене с некачествена храна, или даже като отказ от хранене. Емоционалният дефицит в мозъка може да превърне храната в средство за компенсация и в заместител на емоция.
А що се отнася до дрънкорексията, всеки нормален човек би се съгласил, че това е извращение. Разсъждавайте така: Ако вашето дете е на 12 години и е с наднормено тегло, бихте ли го накарали да пие само бяло вино, за да отслабне?!“
Пълна промяна
Всеки трябва да открие подходящия за него самия начин на хранене, да промени някои вредни навици, които в бъдеще биха могли да му създадат проблеми. Обикновено хората осъ­знават нуждата от промяна, когато започнат да изпитват сериозен дискомфорт. А храненето е контактът ни с околната среда.И търсенето на правилни хранителни навици е уважение към себе си.
Най-обикновени съвети за вталяване 
Не нови методи за отслабване, не калорийна математика и непрекъснато разделяне на храната. Ипократис Пападимитракос предлага няколко стандартни хитринки, с помощта на които можем да се вталим, без да се вманиачаваме в пазене на диети.
► Оставяйте между храненията да минат 3–4 часа. Един цикъл на храносмилане трае приблизително 3–4 часа и би трябвало този интервал между храненията да остава празен.
► Не пийте вода по време на и след хранене. Ако пием течности по време на и веднага след хранене, разреждаме стомашните сокове и затрудняваме храносмилането. Често това е причина за образуване на газове и киселини. Така че, ако сте жадни, изчакайте 20–30 мин след хранене и тогава пийте вода. Това е времето, за което храната минава през стомаха. Много по-полезно е пиенето на вода 5–10 мин преди хранене – това подготвя стомаха за храносмилане.
► Яжте не три, а четири-пет пъти на ден. На закуска, на обяд, нещо малко след обяда, и на вечеря. И ако останете будни до късно и усещате глад, изяжте едно кисело мляко преди лягане. Правилото е в по-активните часове на денонощието да се консумира повече храна, а в по-неактивните – по-малко.