ДУШЕВОДНА СВЕТЛИНА

Душеводна светлина
 
август, 2012 г.
 
© Patrizia Tilly / www.123rf.com
 
 
Преди секс, преди работа, преди сън, след сън, след работа, след секс… Пъхаме се под душа преди и след всевъзможни житейски ситуации. Мисълта за един душ е активна през всеки сезон и всеки ден.
Водната стихия е най-изкушаваща през лятото, водата е бълбукаща, хладна, жива – такава е и в реката, и в морето, и под душа. На плажа, до басейна, в селската градина – душът спасява от жегата, отмива морската сол или миризмата на хлор, носи чувство на обновление и желание да се гмурнем в усещанията си. Подобно на дърво с голяма корона под щедрите капки на летен дъжд.
Контактът с водата отлично подпомага отпускането и носи чувство на умиротворение. В тялото на всеки от нас живее
 
паметта за вътреутробния период
когато сме пребивавали в комфортна водна среда. Този спомен едновременно успокоява и доставя удоволствие. Но душът за разлика например от ваната осигурява и активна фонова стимулация на тактилните рецептори. С други думи казано, въздействайки на различни участъци от тялото, потоците от вода отпускат напрежението в мускулите, охлаждат нагорещената кожа и ни разгръщат цял спектър от сензорни усещания – от приятно пощипване до нежна ласка. Изливащата се и боцкаща вода на душа ни тонизира. Активният контакт с нея ни помага да възстановим връзката със собственото си тяло. Напрежението на градската среда често ни пречи да осъзнаваме телесните си реакции. Взимането на душ ни дава отчетливо усещане за комфорт. Заедно с чистотата той връща тонуса, енергията, чувството за удоволствие. Благодарение на това отново се чувстваме живи и обръщаме повече внимание на телесните сигнали. А нали емоциите ни се раждат и живеят в тялото ни?!
 
Източник на емоции
Водата, която измива тялото ни, отприщва истинска симфония от тактилни и звукови усещания. Заедно с напрежението изчезват и излишните мисли. А ние започваме да слушаме по-добре своето тяло и преставаме да го използваме единствено като работен инструмент. Душ кабината е най-подходящото място за възстановяване на силите и уравновесяване на психоемоционалното състояние. Не само в пряк, но и в преносен смисъл там махаме от себе си мръсотията на деня. Нещо повече – под душа може да изпаднем в нещо като медитативно състояние. Особено терапевтично въздействие оказва звукът на течащата вода – аудиозаписи с подобен звук често се използват в хипнотерапията. Звукът на вода асоциира у нас определени образи и предизвиква особена емоционална настройка. Например детският спомен за шума на дъжда върху капаците на прозорците на селската къща… Може и да не го осъзнаваме, но благодарение на подобни приятни спомени започваме да се чувстваме значително по-комфортно. Концентрацията върху собственото дишане също подпомага усилието за разхлабващия ефект на душа.
 
Лечебно действие
Душът променя електростатичния заряд на кожата. При съприкосновението є с капките вода (особено ако струята е достатъчно силна) се създава облак от малки пръски, в който се повишава съдържанието на благотворните за здравето ни отрицателни йони. Благодарение на това чувстваме прилив на сили и започваме да дишаме по-леко. И обратно – наличието на положителни йони във въздуха (идващи от компютъра, телевизора и други електрически уреди) понижава самочувствието ни и може да стане причина за постоянна умора, мигрена или обостряне на астматични заболявания. Този ефект е изучен от руския космобиолог и биофизик Александър Чижевски, който впоследствие е разработил и специален прибор за йонизация на въздуха. Уредът позволява в дома да бъде създаден особеният ефект на водния облак, който може да се наблюдава при буря на морския бряг. За целта бихте могли да се снабдите с филтър – йонизатор за душ, който променя силата и направлението на водната струя. Подобни устройства зареждат водните пръски с отрицателни йони, като по този начин освобождават горните дихателни пътища, облекчават напрежението и ни ободряват.
 
Чувствен опит
Никога не е късно да открием нови начини за ухажване на тялото. Бихте могли например, подобно на жените от арабския свят, да не бързате веднага да се пъхате под душа, а първо да нанесете върху тялото си смес от етерични масла с пилинг ефект и нежно да ги разнесете навсякъде. Когато завършите пилинга, пуснете струя хладка вода от душа и опитайте да усетите как той отмива мъртвите клетки. После се насладете на чувствената вълна, която преминава по тялото ви и с която започва ритуалът по възстановяването.
В бразилската традиция измиването с вода е било смислово натоварен ритуал за откриване на себе си при срещата с новия ден. Днес сутрешния душ не носи никакви следи от старите обредни култове. Но преди да се облеете с него, бихте могли да нанесете върху тялото си ароматизирани хидратиращи продукти за вана. Това ще придаде на влажната кожа чувство за свежест и ще я обвие в ароматен облак. Когато отмиете излишъка от продукта под струята на хладния душ и подсушите тялото си – ароматът и усещането за свежест ще останат с вас през целия ден.
 
 

Как ни влияят дните на водата

Дните на водата настъпват, когато Луната преминава през зодиакалните знаци Рак, Скорпион и Риби. Качествата на водата като един от най-интересните флуиди във вселената се отразяват върху поведението на хората, характера на събитията и дори върху вещите. Всички водни процедури, включително и тези под душа, имат най-силен ефект в дните на водата.
Водата
символизира паметта
– паметта на Земята, генетичната и емоционална памет. Човешката кръв също се съотнася към течностите и символично към стихията вода, а точно кръвта пази родовата памет. В дните на водата може спонтанно да се сетим някои неща от миналото, в това число и от миналото на рода ни.
Водата се свързва с емоциите
чувствата, дълбинните психологически процеси. През дните на водата хората стават много по-чувствителни, впечатлителни, раними. Ставаме състрадателни, емпатични (лесно и бързо улавяме чуждите състояния), влюбчиви, сантиментални, романтични, но и вглъбени, с бързо променящи се настроения (дори с диаметрално променящи се настроения!). През тези дни по-чувствителните хора бързо изпадат в депресивни състояния. Възможни са дълбоки психологически кризи и катарзис. Може би най-хубавото на тези дни е, че
интуицията много се изостря 
По време на дните на водата не се препоръчва да почиствате шкафове и да пренареждате вещи вкъщи. Предметите са много възприемчиви към влагата и могат лесно да мухлясат, дори само да сте ги забърсали с влажна кърпа. За сметка на това
всички дейности, свързани с измиване
почистване, отмиване – в това число и на лоши мисли и състояния, – се удават отлично! Ето защо не се препоръчва в дните на водата да се мият прозорци, да се пере, да се мие и т. н. И да се поливат цветята.
Съответният ефект на водните дни може да се определи още по-точно в зависимост от това намаляваща или нарастваща е Луната. Характеристиките на водните дни се проявяват най-силно при намаляваща Луна. При нарастваща Луна ефектът от тях е по-слаб. 
 
Михайлина НИКЛЕВА–МИШЕЛ