Д-р Веселка Дулева: „Вето” на диетите

Д-р Веселка Дулева: „Вето” на диетите

 
 
Интервю на Теодора СТАНКОВА
Снимки: Мариана ПЕТРОВА
 
 
април, 2008 г.
  
  Д-р Веселка Лалева Дулева, дм, доцент по хранене и диететика в Националния център по опазване на общественото здраве.
 
– Какво препоръчват диетолозите през сезона на диетите?
– Разнообразно хранене, баланс между приетата храна и енергоразхода за деня, прием на пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, консумация на нискомаслени мляко и млечни произведения, постни меса, повече риба и бобови храни, ограничаване на консумацията на мазнини, особено на животински, които са източници на рисковите за здравето наситени мастни киселини, и ограничаване на консумацията на сол, захар и захарни изделия. Спазването на принципите на здравословно хранене в съчетание с физическа активност е гаранция за здраве и добър външен вид без излишни килограми. Необходим е и режим на хранене, но алтернативните диети невинаги са съобразени с т.нар. официална медицина. Това е проблем за нас, специалистите по хранене и диететика. Напоследък жълтият пазар е залят с „диетична“ литература и има риск да попаднете на нещо, което ние не бихме определили като здравословна диета. Правили сме проучване, което установи, че в повечето алтернативни диети наистина има рационално зърно, като например консумация на повече плодове и зеленчуци, нисък енергиен прием и др., но в крайна сметка това са режими на хранене, които могат да се прилагат само за определен период от време – от 2 до 3 седмици. Невъзможно е човек да „влезе“ в една диета и да я спазва постоянно, за цял живот.
 
– Кой е основният недостатък на драстичните диети?
 –  Минусът на всички строги хранителни режими е, че когато човек се върне към нормалния начин на живот и на хранене, неизбежно връща загубените килограми и даже прибавя нови. Организмът, изпаднал в стрес от дефицита на определени хранителни вещества, се опитва с вътрешни механизми на регулация да осигури и задържи запасите си. Затова и тези диети работят трудно.
 
– Защо една диета трябва да бъде лимитирана?
–  Когато човек е дълго време на диета и получава по-малко енергия и хранителни вещества, отколкото са му необходими, започва процес, при който по време на метаболизирането и разграждането на аминокиселини и мастни киселини в организма се отделят кетонни тела, които директно въздействат върху мозъка. Подобен механизъм се наблюдава при т.нар. нисковъглехидратни диети, такива като „Аткинс“, „Зоната“, „Протеинова“, „Саут бийч“. Кетонните тела се натрупват в организма и след третия ден на диета човек започва де се чувства щастлив, настроението му е приповдигнато. Но това състояние е измамно, защото е причинено от отделените при диетата токсични вещества, които въздействат върху мозъка и създават чувство за щастие. Те са токсични продукти и съвсем не е безобидно за организма да остане дълго време под тяхно влияние.
 
– Има ли мода в храненето?
– Трудно може да се каже, че има мода в здравословното хранене, но постоянно настъпват промени в науката за хранене, която е мултидисциплинарна и се развива динамично напоследък. Появяват се нови и нови становища, които потвърждават или понякога се разминават до известна степен с онова, което е било прието преди време. Може да се каже обаче, че има мода в диетите.
 
– Каква е ролята на водата в диетите?
–  Водата е жизнено необходима за човешкия организъм. Чрез нея се елиминират от организма и някои крайни метаболитни продукти на разграждане. Така организмът се изчиства от токсините, които биха могли евентуално да се натрупат в него. Затова приемът на вода е особено важен при спазване на диета. Човек се нуждае от ежедневен прием на достатъчно количество течности, за да поддържа водния баланс в организма си. Жаждата се появява, след като вече е настъпило леко обезводняване. Препоръчва се прием на 1,5 до 2 л течности на ден – вода, сокове, чай, кафе и др.
 
– Кога водата се задържа в организма?
–  Може да се задържи поради някакъв здравословен проблем (сърдечносъдов, бъбречен и др.), който няма да коментираме в момента. Другият механизъм се задейства от прекалената консумация на сол. Солта задържа водата в организма. По-голямото количество течности, което започва да циркулира, напряга кръвоносните съдове, вследствие на което се повишава кръвното налягане.
 
– Японската диета отрича консумация на сол.
–  Когато се храните с безсолни храни, водата, задържана в организма, се отделя и извежда. При много диети загубата на тегло през първата седмица от спазването им се дължи основно на загуба на вода. Но като се върнете към нормалното хранене, течностите в организма се възстановяват, а с тях – и загубените килограми. Затова тази диета с цел редукция на тегло е безсмислена. При спазването є всички мазнини остават в тялото – загубените килограми са за сметка на обезводняването на организма. Съветът ми е просто да се пие достатъчно вода. При представителни проучвания за оценка на храненето на населението в България, които правим от 1990 г. насам, установихме, че българинът приема от 12 до 15 г сол дневно при препоръчителна дневна доза 5 г. Според изследване, в което са участвали 52 страни, България е на второ място по екскреция с урината на натрий, които е маркер за прием на сол. По този показател ни води само една област в Япония, където консумацията на сол е висока заради специфичното традиционно консервиране на рибни продукти – едни от основните храни в региона. В момента страните, членки на ЕС, стартират програма от мерки „Редукция на солта“ за намаляване на консумацията на сол. Работим с представители на индустрията за реформулиране на храни и с масмедиите за повишаване на информираността на населението. Целта е да се редуцира количеството на солта в някои индустриално произведени храни, такива като хляб и хлебни изделия, чипсове, снаксове, колбаси, консервирани храни и др. Естествените продукти, така както природата ги е създала, съдържат определено количество натрий, което се смята за достатъчно.
 
– Как ще коментирате разделното хранене?
 – Привържениците на тази система препоръчват продук¬тите, съдържащи въглехидрати
ти, да се консумират отделно от тези, съдържащи белтъчини. Мотивацията им е, че при едновременна консумация в стомаха и в червата започва процес на гниене. А всъщност в човешкия организъм има ензимни системи, необходими за преработката на различни хранителни вещества, без значение в какво съчетание се приемат. Затова по-добре да не мислите за несъществуващия „спор“ между белтъчини, мазнини и въглехидрати в стомаха си. Просто се отнасяйте разумно към количеството храна, което приемате. Рационалните моменти в системата на разделното хранене са, че храните са нискоенергийни и се приемат повече плодове, зеленчуци и течности.
 
– Може ли да се „преяжда“ с определен вид храна? „За“ или „против“ монодиетите сте?
– Ако човек се храни еднообразно, неминуемо ще редуцира теглото си. Но дългосрочното еднообразно хранене крие рискове за здравето на по-късен етап, най-често недостатъчен прием на необходими за организма вещества. Ние като специалисти не препоръчваме системна консумация на един вид храна. Всъщност монодиетите до известна степен се доближават до разделното хранене. По време на подобна диета организмът изпада в сериозен дефицит на хранителни вещества. Здравословният начин на хранене изисква разнообразни храни в съобразени количества. Днес не само затлъстяването е проблем. Поднорменото тегло също крие огромни здравни рискове за организма. Напоследък голям проблем са новите болести при младите момичета, свързани с недохранване – анорексия, булимия, а напоследък се говори и за орторексия. Голям е процентът и на младите момичета, които в резултат от прилагане на тежки хранителни режими страдат от аменорея (менструалният цикъл спира като резултат от недохранване, след което се възстановява трудно). Тези момичета, освен че не са здрави, забременяват много трудно, което на даден етап от живота им се превръща в сериозен проблем.
 
– А какво мислите за диетата според кръвната група?
– Авторите на тази диета разделят хората на 4 големи групи, в рамките на които се препоръчват или забраняват определени храни. Според специалистите по хранене и диететика този хранителен режим няма научно основание. Още повече че подобно деление на хората не може да бъде решаващо – освен по кръвни групи ние се различаваме по пол, по възраст, по това, коя географска ширина населяваме. Тези фактори са много по-определящи понякога от кръвната група. Ако подобна диета има временен ефект, то вероятно това се дължи на факта, че по своята същност тя е ограничителна диета. Ако човек консумира само зеленчуци и пълнозърнести продукти, съвсем естествено е да приема по-малко калории и да намали теглото си. Но най-важното условие за намаляване и поддържане на здравословно тегло е балансът между енергоприем и енергоразход – съчетание на физическа активност с хранителен прием.
 
 
– Като заговорихме за енергоприем и енергоразход, дали шоколадовата диета е препоръчителна и за кого?
– Шоколадът създава чувство за ситост. Той съдържа т.нар. бързи въглехидрати, които се усвояват до 100%. Те са източник на енергия за работа на мозъка и мускулите, но в случай че не се изгорят веднага със спорт или други дейности, водят до натрупване на излишни мазнини. Шоколадът съдържа голямо количество какао, доставчик на флавоноиди, и по-специално на епикатехин, които оказват благоприятен ефект върху сърдечносъдовата дейност. Теоброминът и кофеинът в състава на какаото въздействат благотворно върху мозъчната дейност, като създават усещане за спокойствие и щастие. Освен това се смята, че какаото и шоколадът са афродизиаци. Въпреки всичко шоколадът си остава източник на голямо количество енергия, предимно заради високото съдържание на мазнини и захар в него – 100 г шоколад доставят около 500 килокалории. В случай че тази енергия не се използва, в организма се натрупват мазнини в проблемните зони. Няма нищо лошо, ако се наградите с парче шоколад, но всичко е въпрос на мярка. А всяка система на хранене, в която отсъстват определени нутриенти, не е от полза за организма.
 
– Може ли човек да надхитри собствения си метаболизъм по някакъв начин?
 – Ние като лекари и специалисти по хранене и диететика говорим за създаване на ново хранително поведение и навици – промяна в начина на хранене и на живот. Разбира се, формирането на подобна промяна изисква продължителен период от време и е много дълъг процес. Необходими са информираност и специална култура на хранене, формирана от ранна детска възраст. Крайната цел са създаване на положително отношение към храната и култивиране на здравословен избор на храни. Тези умения се изграждат с години. И тъй като ефектът от това поведение не е бърз, хората бързо се отказват, защото престават да вярват, че такъв ще има. Но промяната на хранителното поведение, освен че е от полза за здравето, коригира и килограмите. За цял живот.