Един артист, за когото определенията са тесни

За радост на българската публика Емир Кустурица и неговият знаменит „Оркестър на непушачите“ (The No Smoking  Orchestra), откриват световното си турне в София на 7 февруари 2014 г. Като едни истински повелители на  трансграничната еуфория, музикантите ще изнесат концерт в зала 1 на НДК по покана на DEGRIS EVENTS, преди да покорят феновете си отвъд балканския регион.

Емир Кустурица е личност, която не се побира в безукорни определения. Стихийният талант на родения в Сараево режисьор намира оригинален, сгъстен израз във филми като „Спомняш ли си Доли Бел“, „Ъндърграунд“, „Черна котка, бял котарак“, „Животът е чудо“ и други известни заглавия, отличавани на най-престижните кино форуми в света. Паралелно Емир се вихри на музикалната сцена в сътрудничество с други забележителни музиканти, сред които емблематичният му творчески тандем с Горан Брегович. Не по-малко екстравагантно е уникалното селище Дръвенград, което Емир изгради на около 250 км. от Белград, само от дървен материал и което всяка година става домакин на международния културен форум Кюстендорф (също създаден от Кустурица). Сега светът е в трескаво очакване да излезе филмът „Любов и война“ с участието на иконата на женствеността Моника Белучи, която беше почетен гост на шестия кино – и музикален фестивал, а в лентата ще видим и самия режисьор в централна роля.

Читателите на „Колибри“си спомнят, че в България беше издадена автобиографията на Кустурица – „Смъртта е непотвърден слух“. Една свръхенергийна, обезоръжаваща изповед, напоена с тръпни спомени за най-близките му хора, белязана от паметни срещи с магията на киното, но и от абсурдни перипетии и предизвикателства на оцеляването.

 

Из „Смъртта е непотвърден слух“:

„Любовта е сън. А може би нищо повече от тайната на физиката, която казва, че две тела в пространството с различни температури, се стремят към сливане.“

„Балканците живеят с единия крак на асфалта и още вадят другия от селската кал.“

„Защото светът, в това няма никакво съмнение, се променя на улицата. Това показват Прага и Берлин, където падна не само Стената, но и тиранинът, чийто единствен басейн, като доказателство за неговата корумпираност, бе показван 15 дни подред по американската телевизия!“

„Смъртта е непотвърден слух“   може да намерите във всички книжарници в страната

Концертът на Емир Кустурица и  The No Smoking Orchestra е на 7 февруари 2014, зала1 НДК

Билетите ви очакват на касите на НДК и в мрежата на Евентим

http://www.eventim.bg