ЕДУАРД НОРТЪН СРЕЩУ КОЛИН ФАРЕЛ

Едуард Нортън срещу Колин Фарел
 
от Ивайло ТОДОРОВ
Снимки NLC/""Александра филмс"
 
януари, 2009 г.
 
 
   
 
Двама от най-популярните актьори в Холивуд за първи път се изправят един срещу друг в полицейската драма „Гордост и слава“. Американецът Едуард Нортън и ирландецът Колин Фарел на пръв поглед са коренно различни, но си приличат повече, отколкото изглежда.
 
Като актьори те винаги приковават вниманието във всяка своя роля, но често репутацията им засенчва тяхната работа пред камерата. Покрай непрекъснатите скандали и безразборни връзки 32-годишният Фарел има славата на лошо момче и в резултат на това мнозина подценяват неговите актьорски способности. Макар че все още пуши като комин (рекордът му е 6 кутии на ден!), той твърди, че вече е категорично в отбора на трезвениците след 15-годишно постоянно прекаляване с чашката. Нортън, от друга страна, е страстен непушач и отказва да се снима с цигара във всичките си филми. Той не е толкова скандален като Фарел и по-рядко попада в полезрението на таблоидите. 39-годишният Едуард обаче е известен в Холивуд с навика си да довършва работата на някой друг свой колега (най-често режисьор), и то блестящо. Това много често води до конфликти с големите филмови студиа. А последният „скандал“ около него е, че отказа да участва в рекламната кампания на летния хит „Невероятният Хълк“ – нещо, което всяка звезда е задължена да прави.
Сега ще видим Ед и Колин във филм, доближаващ се до шедьовъра на Скорсезе „От другата страна“. „Гордост и слава“ разказва историята на семейство с няколко поколения ченгета от Ню Йорк, което се оказва разкъсано от
 
корупционен скандал
След като четири ченгета са убити в засада, шефът на участъка Франсис Тиърни-старши (Джон Войт) моли сина си Рей (Нортън) да се заеме с разследването. Рей се ангажира със случая и защото убитите са служили заедно с неговия брат Франсис и зет му Джими (Фарел). Оказва се, че някой от полицията е сътрудничил на убийците, но за ужас на Рей този някой най-вероятно е член на неговото семейство. Сега всеки от фамилията Тиърни трябва да направи своя морален избор между лоялността към роднините и лоялността към отдела. За по-голяма автентичност режисьорът Гевин О’Конър, сам той син на полицай от Ню Йорк, снима филма по улиците на града, който никога не спи. „Обичам да работя вкъщи“, казва Нортън, който живее в Ню Йорк още от времето, когато започва работа като сервитьор тук преди 15 години. „В този град има енергия, която не можеш да подправиш. Енергията от улиците прелива във филмите и помага в значителна част за нашата работа“ – допълва той. „Заобикалящата ни среда, нюансите, шумът, миризмите – всичко това се запечатва на филмовата лента. То не може да бъде пресъздадено никъде другаде.
 
Прекалено много кръв
е пролята по тези улици, което се отразява в облика на града“ – споделя и Фарел. Има много кръв и насилие и в „Гордост и слава“. В една от сцените именно Фарел се заканва да измъчва малко бебе. Той е играл ченгета и преди във филми като „Маями Вайс“ и „Специален отряд“, но за тази своя роля минава специална подготовка. Лагерът, където актьорите са се учили да стрелят, не е бил достатъчен за Нортън. Затова пък той прекарва известно време с детективи от отдел „Убийства“, а Фарел – с ченгета от „Борба с порока“, за да могат да усетят емоционалната страна на работата.
„Като дете моят единствен поглед върху работата на нюйоркската полиция беше от сериала Hill Street Blues – разказва Фарел. – За мен беше важно да не изглеждам нелепо като момче от Дъблин, облечено в полицейска униформа на ченге от Ню Йорк.“ За да задълбочат семейната връзка, която е
 
сърцевината на филма
актьорите прекарват няколко седмици в апартамента на режисьора, сприятелявайки се и усвоявайки всяка реплика от сценария. И Ед, и Колин признават, че са горди от резултата и че това е един от филмите, които снимат за себе си, а не толкова за високия хонорар. „Гордост и слава“ не е само филм за ченгета, но и за културните различия, които съществуват между нас“, казва Нортън. Иначе двамата са във възторг от съвместната си работа. „Колин е страхотен, сътрудничеството ни наистина беше невероятно забавно. Той е непретенциозен и неуморим, работи до късно и се раздава изцяло“ – споделя Ед.
Всъщност той и Фарел имат само няколко общи сцени. Сред тях са коледната семейна вечеря и кулминационната сцена, в която се бият. „Така де, единственото, което правихме заедно, беше да се бием“, допълва с усмивка Колин.
 
 
Кой е Колин Фарел
Луда глава. Винаги е бил такъв. Фарел е може би най-известният ирландец след Боно и също като вокала на U2 отказва да се съобразява с всякакви правила. Колин с лекота се забърква в скандали, резултат от пословичната му откровеност. Той въобще не се притеснява да си признае, че няма нищо по-хубаво от неангажиращия секс, че е употребявал наркотици и че ИРА за него са „банда отрепки и терористи“. Та този цапнат в устата ирландец успя за кратко време да превземе не особено дружелюбния към чужденци Холивуд и да се снима във филми на големи режисьори като Стивън Спилбърг, Майкъл Ман и Уди Алън.
Малкият Колин се запалва по киното, след като по цели нощи гледа с по-голямата си сестра стари филми по телевизията. Оттогава признава, че е влюбен до уши в Мерилин Монро. Тийнейджърските му години са истинска катастрофа. Фарел се препитава с дребни кражби, пуши джойнт, шофира с превишена скорост и непрекъснато налита на бой на всекиго, който се опита да го вкара в правия път. Многократно е наказван и изключван от училище, дори прекарва един ден в затвора. Заради честата употреба на алкохол и наркотици се подлага за няколко месеца на психиатрично лечение, преди да навърши 18 години. Опитът на Колин да отвори нова страница в живота си, явявайки се на кастинг за бойгрупата „Бойзоун“, завършва безславно. Все пак режисьорът Джоуел Шумахер го одобрява за главната роля във филма „Земя на тигри“ и с него започва пътят на младия ирландец към холивудския връх.
Характерът му може и да е труден, но пък му спечелва суперлативи от страна на всичките му партньори, включително и от Ал Пачино, който го нарича „най-добрият актьор на своето поколение“. Не толкова ласкаво за Колин се изказват неговите партньорки в живота. Според мълвата през леглото му са се изредили Деми Мур и Бритни Спиърс, а бракът му с актрисата Амелия Уорнър издържа продължителните… четири месеца. От кратката връзка на Фарел с модела Ким Борденейв се случва най-щастливото събитие в живота му – раждането на неговия син Джеймс. Още по-кратка е връзката му с модела на „Плейбой“ Никол Нарейн. В резултат от нея обаче всички се убедиха колко е добър в леглото Колин, след като тяхно сексвидео бе качено в интернет. А репликата му „мога да правя това на закуска, обяд и вечеря“ все още се цитира като истинска крилата фраза.
Въпреки лошата слава Фарел не спира да се снима. През 2009 г. излизат пет филма с негово участие, сред които е новата лента на Тери Гилиъм. В нея той е един от тримата актьори, избрани да завършат ролята на починалия Хийт Леджър – ситуация, за която просто казва, че е „истинска чест за мен“.
 
 
Кой е Едуард Нортън
Той е сред малцината големи актьори, които още преди да навършат 30 години, могат да се похвалят с две номинации за „Оскар“. Едуард твърди, че ако не бил станал актьор, сега със сигурност щял да бъде пилот. Той наистина дълго се колебае дали да се посвети изцяло на актьорството. Е, за радост на почитателите на седмото изкуство Нортън си изгради репутацията на един от големите таланти на Холивуд и рядко разочарова с избора си на роли. Освен актьор той е и сценарист, режисьор, продуцира филми и се изявява успешно на сцена. Никой в рода на Ед не може да се похвали с подобни артистични заложби. Все пак дядо му Джеймс Рус е архитект, известен като създател на модерните шопинг центрове, а баща му Едуард Нортън-старши е адвокат и федерален прокурор по времето на Джими Картър.
Бъдещата звезда е едва на 6 години, когато за първи път гледа театрална постановка. В нея играе неговата бавачка и той и до днес си спомня как не можел да откъсне очи от най-прекрасното нещо, което е виждал досега. Две години по-късно самият Ед дебютира на театрална сцена. Интересът му към актьорството обаче постепенно отслабва и той се записва в университета в Йейл, където се дипломира през 1991 г. със специалност история. Няколко години след завършването си Нортън се присъединява към известна нюйоркска театрална трупа. Той още е член на нейния управителен съвет.
„Беше нещо като просветление за мен. Осъзнах, че искам да се пробвам по-сериозно в актьорството, когато навърших 23 години“ – разказва той. Започва да се явява на прослушвания и в крайна сметка получава ролята на Арон Стемплър в трилъра „Първичен страх“. Страдащият от раздвоение на личността Арон е сложен образ, който изисква много усилия, още повече от страна на един дебютант. Но Нортън се справя повече от блестящо, изцяло засенчвайки звездата Ричард Гиър. Младият актьор е провъзгласен за истинско откритие от критиците, отличен е със „Златен глобус“ и е номиниран за „Оскар“.
Следват поредица успешни изяви във филми като „Народът срещу Лари Флинт“, „Боен клуб“ и „Американска история Х“, за който получава втора номинация за „Оскар“. Ед обаче не се главозамайва от успеха. Той предпочита да стои далеч от светлините на прожекторите и признава, че би се самоубил, ако не може да се качи спокойно в метрото. Затова и подробности за личния му живот рядко лъсват в жълтите издания. Отдавна забравена е връзката му с Къртни Лав, негова партньорка в „Народът…“, с чиято група Hole Нортън свири на китара на няколко концерта в Лос Анджелис. В продължение на четири години той е сгоден за Салма Хайек, с която заедно се снимат във филма „Фрида“.
Ед, който успешно дебютира като режисьор през 2000 г. с филма „Изкупление“, се готви да режисира нов филм. Междувременно той продуцира документален филм за новия американски президент Барак Обама. „Това е нещо като биография на живота му. Искахме да пресъздадем пулса на страната в този жизненоважен момент от историята ни“ – споделя въодушевеният Нортън, който често използва своята популярност, за да привлече вниманието към обществени и екологични теми.