Етеричните масла в нашата домашна аптека и употребата им

Етеричните масла са се използвали още в дълбока древност от египетските и библейските царе и царици в грижата им за здравето и са били скъпи колкото златото и среброто. Сведения за използване на етеричните масла са открити още в Древен Египет. Клеопатра ги е използвала за разкрасителни процедури в първия спа център – нейната баня. В Библията се споменава използването на етерични масла, а в Древна Гърция Хипократ ги въвежда за използване в медицината.

Етеричните масла са природен продукт, който се извлича от растенията чрез дестилация, силно концентрирани на полезни съставки и богат аромат. Етеричните масла имат много ползи за здравето, успокояват тялото и болките в мускулите, подобряват имунитета, имат противовъзпалителен и антибактериален ефект, правят кожата кадифено гладка, използват се като основен продукт в козметиката и аромотерапията. Чрез етеричните масла може да се избегне употребата на лекарства при някои случаи.

За разлика от растителните масла, които образуват филм върху кожата и могат да запушат порите, етеричните масла са трансдермални, съдържат много малки молекули, които преминават през клетката, попиват в кожата и достигат кръвния поток. Някои масла са много силни и задължително трябва да се използват като добавка към масло носител като кокосово масло например. Използват се обикновено през кожата, чрез козметични продукти съдържащи етерични масла, инхалиране или чрез вътрешен прием.

При настинки или когато не се чувствате добре, чрез инхалиране усещането на ароматите от маслата достигат до мозъка за секунди. Изсушените билки и билковите тинктури също имат положително влияние върху здравето, но растенията трябва да са брани тогава, когато полезните съставки са най-наситени и от места с чиста почва и въздух. Маслата се съхраняват в тъмни стъклени шишета, за да се избегне окислението от светлината.

Използвайки се външно маслото се нанася на определени места на кожата, като внимателно се втрива, като за целта не са необходими повече от 3-4 капки. При вътрешен прием няколко капки от маслото се капят в чаша с вода или се приемат с лъжичка мед. Моля за внимание – някои масла като от копър, кедър, бор, кипарис, анасон, евкълипт и други не трябва да се приемат вътрешно. Едни от най-полезните етерични масла за домашната ви аптека са от чаено дърво, лавандула, тамян, мента, лимон.

Маслото от чаено дърво има антисептично действие и е мощен дезифектант като същевременно е безвредно за тялото. Има антисептично действие, използва се за здрави венци и подобряване на кожни дефекти и петна. Предназначено е само за външна употреба.

Лавандуловото масло действа успокояващо, подобрява съня, намалява стреса, балансира кръвното налягане и холестерола, подобрява хормоналния баланс и нивата на кръвната захар, помага при лечението на рани и изгарания по кожата.

Маслото от тамян е свещено, има много добро действие при възпаления и детоксикация на организма, при медитация за духовно осъзнаване и възвисяване. Прилага се и външно и вътрешно. Вярва се, че пречиства тялото и дома от негативна енергия и неблагоприятни влияния.

Маслото от мента освен външно се употребява и вътрешно като подобрява храносмилането и подуването на корема, действа охлаждащо и успокояващо на тялото. При мускулни болки втриването на ментовото масло прави чудеса. Има антибактериално действие и освежава дъха, подобрява енергията и повишава имунитета.

Маслото от лимон има пречистващо действие, възвръща енергията, детоксикира и засилва лимфния дренаж, почиства кожата и е естествен репелент. Проучванията са доказали, че лимоновото масло е с най-силни антибактериални качества от всички останали масла.

Заредете домашната аптечка с етерични масла и се насладете на тяхното действие върху физическото тяло и духовното извисяване.