ЕТЕРИЧНО ЕСТЕСТВО

Етерично естество
 
от Анета Стефанова
 
февруари, 2011 г.
 
Днес, когато се снабдяваме с плодове и зеленчуци от пазара и тичаме не в парка, а на бягащата пътечка, „Назад към природата“ става все по-актуален девиз.
 
 
© Penglan | Dreamstime.com
 
От месеци нямате енергия за работа и сте уморени, чувствате се сънливи и абсолютно апатични. Решавате, че трябва да промените нещо, да се погрижите за себе си.
Ето я добрата новина – не е нужно да ходите по лекари, да давате куп пари за „естествени витамини“ на хапчета, нито да чакате по опашки. Отговорът е много по-лесен и по-приятен.
 
Етерични масла
Ето първото – сигурна съм, че ще стане любимо на всички дами.
► Маслото от грейпфрут е тонизиращо и антидепресивно – идеално за дните, в които слънцето грее все по-оскъдно, а навън е мрачно, все по-мрачно. Освен да ви спаси от лошо настроение, маслото от грейпфрут може да освежи всеки тип кожа. И още нещо важно – да помогне в борбата с целулита. И това ако не е 3 в 1!
 Ако имате проблем с портокаловата кожа, но грейпфрутът не ви е присърце, имате алтернатива – масло от иланг иланг. То също има успокояващо действие, така че щом стресът ви идва в повечко, търсете спасение в него. На действието му можете да се радвате с половинката си, защото иланг иланг е известен като отличен афродизиак.
 Любовните искри се разпалват и от канеленото масло. Ако го предпочетете, няма да съжалявате. Ще усетите не само топлината на любимия човек, но и на домашния уют. Уханието на коледни канелени сладки ще ви напомни за приближаващото Рождество и за заслужената почивка. Канелата има и антисептично действие.
 Често срещаните през зимния сезон инфекции на дихателните пътища могат да бъдат облекчени с евкалиптово масло. Освен това то укрепва имунната защита и е природен репелент срещу насекоми. Помага при артритни болки и ревматизъм.
 За тези оплаквания можете да разчитате и на маслото от мащерка. То стимулира кръвообращението, но бъдете внимателни, защото повишава кръвното налягане.
 За хората с високо артериално налягане е маслото от мента, което понижава стойностите му. Освен това може да си спестите кафето. Ароматът на мента освежава и ободрява.
 Ако страдате от липса на апетит, потърсете кориандрово масло. С него ще се избавите от умората и от напрежението.
 Успокояващ ефект има и чаеното дърво. Препоръчва се още при инфекции (включително гъбични), простуда и грип.
 За тези, които се чувстват изнервени, но не са си избрали нито един аромат досега, е санталовото дърво. То стимулира имунната защита, засилва любовното желание и има антисептично действие при дихателни инфекции.
 Като последна доза релакс идва портокаловото масло. С него ще се избавите от депресии, главоболие и умора.
Природата носи здравето в себе си, така че грабете с пълни шепи… и се потопете в един по-пъстър и ароматен свят!