ЖЕНИТЕ ПУШАТ РАЗЛИЧНО

Жените пушат различно
Социологически и психологически профил на пушачките
 
юни, 2007 г.
 
© Seprimoris | Dreamstime.com
 
Ако не от догодина, то от 2013 г. се очаква тютюнопушенето в България да бъде напълно преустановено на обществени места. Дали това е правилно решение или не и дали въобще ще бъде гласувано от парламента, не се знае. А и не е тема на тази статия. Знае се обаче, че животът без никотин ще донесе повече ползи на жените, отколкото на мъжете. Учените са категорични, че цигарите вредят повече на слабия пол. Но ако вземем под внимание психологическите изследвания, които доказват, че високото ниво на зависимост към никотина е обусловено от инфантилност, незрялост и ниско ниво на самоконтрол над емоциите, по-потърпевши по тези точки май все пак са мъжете. Но нека установим какви са точно
 
разликите между пушачките и пушачите
За женското тяло 3 цигари са толкова вредни, колкото 6 за мъжкото.
Мъжете по-често от жените умират от типичните заболявания на пушачите, като сърдечносъдови болести и рак на белия дроб. Но това е така, защото пушачите са повече от пушачките и при това дърпат някак по-мъжки (разбирай по-страстно и по-силно) от цигарите.
Но в световен мащаб делът на жените, които пушат, постоянно се покачва. Световната здравна организация предвижда до 2025 г. трикратно увеличаване на бройката на пушачките. От своя страна това води и ще доведе до още по-голямо увеличаване на смъртните случаи от т. нар. болести на пушачите сред жените.
Казано с черен хумор, след като жените искат да пушат като мъже, значи ще трябва да се примирят и да умират като… мъже.
Заради огромните здравословни вреди, които пушенето нанася на женския организъм, жените, които пушат като мъже, умират и по-млади. Ракът на пикочния мехур при жените е в тясна връзка с тяхната биография на пушачки. Освен това безплодните жени преобладават сред пушачките. И нещо още по-неприятно – пушачките по-рано влизат в менопауза.
 
Пушекът на другите
Според данни на германския център по изследване на рака 70% от смъртните случаи вследствие на пасивно пушене са на жени.
Димът, който един непушач вдишва от околната среда, съдържа повече канцерогенни вещества от дима, който един пушач доброволно вкарва в белите си дробове от цигарата.
На най-много цигарен дим се излагат пасивните пушачи през свободното си време – в кафенетата, ресторантите и дискотеките.
 
В началото бе социумът
Мотивите на жените да започнат да пушат много се различават от тези на мъжете. Обкръжението в по-голяма степен е определящо за поведението на пушачите момичета, отколкото на пушачите момчета.
За момичетата пушенето има голяма социализираща роля. То им създава
усещане за принадлежност към група.
Затова пушещите приятели и приятелки влияят много по-силно на момичетата, отколкото на момчетата.
Родителите, които пушат, имат по-голямо влияние върху дъщерите си, отколкото върху синовете си. Особено през първите пет години от живота на дъщерите – точно през този период рискът и дъщерята да пропуши някой ден нараства с 5 до 8%.
 
По други причини
Стресът е най-важната причина, поради която една жена посяга към цигарата. Пушенето създава усещането за отпускане и помага на жените да прогонят негативните мисли от главите си.
Но пък самото пушене може да се превърне в някакъв момент във фактор, отключващ стрес.
Колкото сме по-напрегнати, толкова повече пушим, но цигарите не ни помагат да се освободим от стреса, а напротив, създават ни допълнителния стрес, че сме започнали да пушим повече, а това все пак е вредно.
Едно британско научно изследване установило, че ниско образовани жени, които определят себе си като незначителни и невлиятелни, обикновено стават страстни пушачки. Факт е, че образованите жени пушат по-малко от необразованите. Работещите също пушат по-малко от безработните. Рекламната индустрия отдавна разчита на тази статистика – крайните квартали на големите градове са наводнени с билбордове и пана, рекламиращи цигари.
А най-интересният факт е, че жените, които сами отглеждат децата си (без помощ от детски градини, ясли, баби и дядовци), също пушат повече.
Сравнени, разбира се, с онези, които получават помощ при отглеждането на малките. Този факт е свързан най-вероятно с нечовешкото натоварване, на което са подложени самотните майки и онези, които не получават никаква помощ от съпрузите си в това отношение.
 
Жестът на ръката с цигара
Пушенето е много повече от консумация на никотин. Психиката също е зависима. И точно по тази точка има основни полови различия. Кенет Пъркинс от университета в Питсбърг направил следния експеримент: помолил жени и мъже да носят очила за плуване и клипсове на носовете, докато пушат. Ароматът на цигарите, това, как изглеждат и как точно изглежда пушекът, който издишваме през устата – всичко това било сведено от Пъркинс до нула.
Тестът доказал, че по този начин жените пушат значително по-малко от мъжете, така че Пъркинс направил извода, че женското поведение по време на пушене не се влияе толкова от никотина, колкото от съпътстващите го усещания.
Казано по-просто, жените пушат заради жеста, а не заради цигарата.
При мъжете е точно обратното – никотинът има важно значение по време на пушене. Въпреки това никотинозаместващите терапии помагат на жените, които искат да откажат цигарите, много по-малко отколкото на мъжете, решили да се простят с тютюнопушенето.
 
Страхът от напълняване
Пушачките много повече от пушачите се страхуват да не напълнеят, след като откажат цигарите. Желанието за контрол на теглото чрез тютюнопушене е определящо при повече от 40% от жените и само докъм 25% от мъжете. Най-много то влияе на младите момичета. От страх да не напълнеят те дори започват да пушат все повече и по-често в сравнение са връстниците си момчета.
Впрочем при момичетата страхът от напълняване често се явява и причина за посягане за първи път към цигарите.
Никотинът стимулира обменните процеси в организма, което означава, че тялото на пушача изгаря повече калории. Освен това цигарите притъпяват апетита. Затова хората, решили да откажат цигарите, страдат доста често от глад и по-често от вълчи глад. Но не всички, отказващи цигарите, напълняват. Това се случва само при 60% от случаите. При това теглото не се покачва с повече от 3 до 4 килограма (само в 10% от случаите – с до 10 килограма).
 
По-трудно отказване
На жените по-трудно им се удава да откажат цигарите. Особено на пушачките от по-ниските социални слоеве. (NB! В следващия брой на БЕЛА очаквайте подробна програма за отказване на цигарите. Все на някого се надяваме да бъдем от полза!) Първо, жените трудно взимат решение да се откажат от тютюнопушенето. Второ, ако са го взели, по-често се провалят при реализацията му и отново пропушват. На какво се дължи това? На специфично женската депресия, в която изпадат представителките на слабия пол.
Тъй като никотинът влияе и върху менструалния цикъл, жените имат по-лоши шансове да оставят цигарите от мъжете, особено ако са взели решението по време на цикъл.
Една четвърт от жените пуши дори по време на бременност, с което увеличава риска от спонтанен аборт, от увреждане на плода и дори от внезапна смърт на плода. Но все пак на повечето жени им се удава по-лесно да изхвърлят кутиите с цигари от чантите си, когато забременеят.
 
Леки женски цигари?!
Половината от пушачките в Европа (особено по-възрастните жени) пушат т. нар. light цигари. Тайната им мисъл е да опазят здравето си. Но няма по-голяма измама от „здравословните“ леки цигари.
Light цигарите въобще не са по-малко вредни от нормалните. Те не съдържат по-малко вредни вещества, а са снабдени със специални перфорирани филтри, през чиито дупки по-голямата част от никотина се освобождава в атмосферата, а не в белите ви дробове.
Но пък тези филтри принуждават пушачите да дърпат по-силно и димът от цигарата да навлиза по-надълбоко в белите дробове. Това е причина за поява на тежка и трудно лечима форма на рак на белите дробове.
 
Наваксани ползи
Забраната за пушене на обществени места, която в България от някои се очаква с нетърпение, а от други – с гняв и недоволство, всъщност ще бъде от най-голяма полза за жените пушачки.
Първо, защото голям процент от заетите в хотелиерството и ресторантьорството са жени. Точно те ще получат шанс за чисто от тютюнев дим работно място.
Например ако една бременна сервитьорка непушачка до този момент се е страхувала да работи до края на бременността си поради нездравословната среда на труд, след въвеждане на забраната в сила спокойно може да си отдъхне.
И още един факт, на който, ако искате, вярвайте, ако искате – не. В другите държави, където тази забрана вече е въведена, значително е намалял броят на пациенти със сърдечносъдови заболявания. Няма как България да направи изключение, ако това е вярно.
 
В цифри
► 44% от българите пушат. Над 3 милиона българи пушат цигари, което прави около 44% от населението на страната. ► 52% от мъжете са активни пушачи, а при жените този процент е 37. ► 60% от българките пушат по време на бременност. Лекарите съветват да е минала поне една година от спирането на цигарите, преди една жена да забременее. ► Ново проучване сочи, че кожата на една 45-годишна жена пушач е като тази на 65-годишна. Статистиката сочи още, че България е на 9-о място в света по брой деца, които пушат.
 
Тревожен огън и дим
► Цигарите увреждат повече женския мозък Тютюнопушенето се отразява върху мисловните способности на жените по-силно, отколкото на мъжете според твърдения на учени от университета в Айова. Те обясняват това с женския хормон естроген.
Опити с животни показват, че никотинът понижава нивото на този хормон в кръвта. А това понижение се отразява и върху функциите на мозъка. Най-силно недостигът на естроген може да повлияе върху мозъка по време на менопаузата, когато производството му в организма и по принцип се понижава. Изследователите посочват в публикация в изданието Journal of Studies on Alcohol and Drugs (научно списание за изследвания върху зависимостта и злоупотребата с алкохол и наркотични вещества), че с влиянието си върху нивото на естрогена никотинът е в състояние да наруши практически всички мозъчни функции, а не само способността за организиране и планиране, върху която са били съсредоточени тестовете в рамките на проучването.
► По-къс живот Средностатистически всяка цигара скъсява живота на пушача с около 11 минути. Средно тютюнопушенето съкращава живота на пушача с около 7 години. То предизвиква преждевременно стареене на кръвоносните съдове, което започва от самото начало на пушенето.
Броят на хората под 70-годишна възраст, които умират от болести, причинени от пушене, са много повече от тези, които умират от рак на гърдата, СПИН, катастрофи и зависимост от наркотици, алармират експерти.