ЖЕРТВИ НА ИДЕАЛНАТА ФИГУРА

Жертви на идеалната фигура
Как да променим нещата
 
 
 
 
Снимка © Magali Parise – 123rf.com
 
 
В продължение на цялата история на човечеството нас, жените, ни принуждават да се равняваме по някакви стандарти за красота, да променяме формите на нашето тяло ту към по-пищни, ту към по-скромни, даже понякога с цената на здравето си.
 
Да не би сериозно и прилежно да си водите записки за колебанията в теглото си?! Нали се сещате за дневника на Бриджит Джоунс? Ако наистина го правите, това е сигнал, че имате проблем, който е излязъл от вашия контрол. Да знаете, че дневникът на Бриджит Джоунс е забавен само на книга. Съществува един-единствен начин да избегнете неврозата, породена от неудовлетвореността, която изпитвате към вашето свидно родно тяло. Необходимо е да анализирате формите на собственото си тяло, пречупени през призмите на самооценката ви, настроението ви в съответния момент, постоянно променящата се мода и представата на мъжете за женското тяло. Започнете веднага!
Психолозите са убедени, че коренът на много наши проблеми (лични, сексуални, професионални и социални) е негативното отношение към собственото тяло. И това отношение е характерно не само за жените, чиито тела действително изглеждат запуснато, но и за онези, чиито тела притежават едва забележими и не много на брой недостатъци. Омразата към себе си е
 
омраза с последици
Отхвърляйки тялото си, вие грижливо посаждате в душата си усещането за дефектност, което пък програмира проблеми с мъжете, ограбва чара и сексапила ви, принуждава ви да избирате винаги „сиви“, незабележими дрехи.
Доказано е, че жените, които открито се любуват на своето тяло, са по-успешни в живота – те са по-привлекателни за мъжете, по-често получават оргазъм, по-смело правят кариера и най-важното, по-спокойно се отнасят към отклонението на своите форми от холивудските стандарти. Така че има голям смисъл в това да потърсите и да намерите общ език със своето уникално тяло. Естествено, изпитването на любов към него е програма максимум. Но поне започнете да се отнасяте към него… лоялно. Още от тази минута. Това е задача по силите ви.
 
Стъпка № 1
Достойнствата преди недостатъците
Не е възможно вашата фигура да няма някакви специални достойнства! Даваме ви задача веднага да изброите не по-малко от три! И престанете да обсъждате на всеослушание несъвършенствата на външността си. За другите това е досадно, а за вас – вредно. Повече никакви реплики от типа „С моя задник едва ли мога да нося пола с волани“ или „Дебелите си крака трябва постоянно да крия под максиполи“. Колкото по-упорито се вглеждате в проблемните места по тялото си, толкова повече започвате да вярвате, че те са причина за всичките ви нещастия. Да не говорим, че толкова по-силно убеждавате и другите в това. Това ли искате? Не, нали? Тогава нека целта ви стане една – позитивизъм!
 
Какво виждат мъжете
 
 
 
Знаете ли, че предмет на средностатистическото мъжко въжделение въобще не е жената с манекенски мерки?
Мъжката представа за идеални женски форми е винаги с един размер по-голяма от тази на жените.
„Златният стандарт“ е различно златен (понякога само позлатен) в главите на различните мъже.
 
Стъпка № 2
Чисто голи пред огледалото
Откога не сте се изправяли чисто голи пред голямо огледало – от детството или никога? Предлагаме ви да го направите и въобще да го правите по-често. Това ще ви даде възможност да изучите тялото си до последната подробност. Оглеждайте го бавно и внимателно, за повече нагледност прекарайте и ръце по него, обърнете се, за да имате представа за себе си от всички страни… Полюбувайте се достатъчно дълго на онова, което ви харесва (например на добре оформения си бюст). Чак след това обърнете по-специално внимание на т. нар. проблемни зони (е, талията ви можеше да бъде и по-тънка!) Но не се увличайте в самокритика. Просто ги разгледайте. Обърнете се отзад, наклонете се напред, подскочете. Първоначално тези действия е възможно да провокират у вас мъчителни преживявания. Твърде е възможно цялото това висене пред огледалото да ви развали сериозно настроението за ден напред. Но не се отказвайте! Утре отново се уединете, съблечете се и се огледайте детайлно.
След около месец-два упоритост собствените ви телесни форми ще започнат да ви се струват толкова мили и трогателни. Не съвършени, но симпатични и заслужващи любов. Отрицателните емоции ще си отидат (или значително ще намалеят), а на тяхно място ще се настани спокойното и дружелюбното отношение към вас самите – такива, каквито сте. В идеалния случай можете да развиете и любов към тялото си.
 
Стъпка № 3
Глезенето не е лукс, а необходимост
Когато не харесвате нещо в тялото си, опитвате се да го маскирате, да го забравите? С други думи, пренебрегвате недостатъците си. А не бива. По-добре проявете към тях загриженост и специално внимание (но не за да ги критикувате, а за да ги възприемете като даденост). Поглезете неидеалното, но единствено ваше тяло с масаж, а лицето – с маска. Когато правите приятни изненади на своето тяло, вие правите нещо приятно за себе си. И колкото по-често се случва това, толкова по-бързо ще се убедите в правилната психологическа постановка: „Щом получавам удоволствие от своето тяло, значи има за какво да го обичам.“
 
Стъпка № 4
Сравнения, но коректни и изгодни за вас
Посетете нудистки плаж или пък хубавичко огледайте (но скришно и по-отдалече) разголените тела на жените на текстилния плаж. Богини и богове няма, нали?! В по-голямата част от случаите – хора най-обикновени със средностатистически неидеални фигури. Но на доста от тях им е изписано на лицето, че се чувстват комфортно, че не се притесняват да ходят по бански дори и да имат целулит от десета степен и че въобще не им пука за „архитектурните“ излишества по собствените им тела.
Защо тогава вие се чувствате в своето тяло като в затвор (при това доживотен)? Да се сравнявате с 15-годишни модели и холивудски звезди – „витрини“ на постиженията на козметиката и пластичната хирургия, – е съвършено безсмислено и пагубно за здравето. Това е прекият път към депресията. Ако изпитвате силна необходимост от сравнение, избирайте за тази цел само реални жени с вашия ръст и с подобен на вашия начин на живот. По-коректно е да анализирате фигурата си на правилно избран фон. Тогава ще направите и по-разумни заключения за нея.
Американски психолози анкетирали 2 групи жени за отношението към собственото им тяло. На участничките в първата група предварително предложили да прелистят списание „Плейбой“ и „Пентхауз“ преди същинската анкета, а на втората група задали въпросите веднага. Резултатът – жените от първата група критикували своята фигура 2 пъти повече в сравнение с тези от втората.
 
Стъпка № 5
Не натрапвайте своите представи на околните
Типична грешка е да мислите, че всички хора разсъждават като вас и виждат света с вашите очи. Резултатите от многобройни анкети доказват, че за мъжете например теглото на жената въобще не е толкова важно, колкото формите, съблазнително и достойно демонстрирани от притежателките им. 74% от анкетираните мъже въобще не били в състояние да уловят разлика от 2–3 килограма в теглото на жените.
Да не говорим, че всяка степен на слабост и пълнота си има своите почитатели. Така че със сигурност има тип мъж, който неволно ще се привлече точно от такъв тип фигура, каквато е вашата. Просто трябва да намерите мъжа!
Следейки за формата, не забравяйте за съдържанието. Вашето тяло, независимо дали носи дрехи 44-и или 54-и размер, си остава само една примамка. Да предположим, че сте от късметлийките, които са открили поклонника на собствената си фигура. Сега следва по-големият проблем – как да го задържите. Ако сте интересна, обаятелна и страстна, само глупак би си тръгнал от вас заради излишните ви килограми или малкия ви бюст. А защо ви е глупак?
Ако мъжът до вас постоянно ви сравнява с други жени и тези сравнения невинаги са във ваша полза, проблемът едва ли е във фигурата ви, а в противния критикарски характер на мъжа и в желанието му да ви манипулира, като ви създаде комплекс за малоценност. Така че в този случай е по-добре да си потърсите друг, по-малко „отровен“ партньор.
И накрая, но не на последно място по важност – поставете си за цел да се реализирате в областта, в която имате талант. Ако се почувствате успяла жена, изваяната фигура тогава ще ви интересува много по-малко, ако почувствате себе си успяла жена, има много по-малка вероятност да паднете жертва на перфектната фигура.
 
Минитест
Обичате ли тялото си?
• Случвало ли ви се е да гледате с отчаяние отражението си в огледалото?
• Избягвате ли местата, където околните могат да ви видят голи (басейни, съблекални във фитнес клубовете)?
• Ако вие въпреки всичко се окажете на такова място, преобличайки се, се стараете да се отделите от присъстващите, за да скриете от случайни погледи увисналите си гърди или паласките си?
• На тъмно ли предпочитате да правите секс?
• Когато сравнявате своята фигура с фигурата на друга жена (приятелка, колежка, модел от корицата на женско списание), по-често резултатът не е във ваша полза?
• Непременно ли си намятате халат, когато след секс тръгнете към банята?
ПРЕСМЕТНЕТЕ КОЛКО ПОЛОЖИТЕЛНИ ОТГОВОРА СТЕ СЪБРАЛИ:
 
3 И ПОВЕЧЕ
Страхувате се от голотата си, не сте „приятели“ с тялото си и ви се струва, че околните също оценяват негативно вашите форми. Затова често се държите сковано. Приемете и обикнете телесната си обвивка, за да ви стане по-скъпа, като част от вашето „аз“.
 
2 ИЛИ ПО-МАЛКО
Имате адекватно отношение към тялото си. Не харесвате всичко в него, но не го обичате по-малко заради това. Обичате живота! Приели сте факта, че на мода могат да идват тези или онези женски форми, но вие с достойнство си „носите“ онези, с които ви е дарила природата. И нямате никакво намерение да се самоубивате, ако те не са съвършени.