ЖИВИ И КРАСИВИ В ЖЕГИТЕ

Живи и красиви в жегите
 
 
юли, 2010 г.
 
Ако се чудите как да запазите градината си жива и красива и през летните жеги, най-добрият съвет е да подберете такива растения, които издържат на сурови условия като засушаване, течение и високи температури.
 
 
Рудбекия (Черноока Сюзън, Rudbeckia hirta) Тя може да вирее на средно влажна до суха почва (песъчлива или глинеста). Издържа на жеги и течения. Привлича птици и пеперуди заради нектара, който се образува в цвета. Идеално цвете за сандъчета.
 
Няма растения, които живеят без вода, но има много такива, които се нуждаят от малко вода, за да растат. Обикновено те виреят добре в добре отцеждащи се бедни почви.
Едно растение може да се определи като издръжливо на суша, когато издържа период на засушаване с продължителност 2 или 3 месеца без никакво поливане. Ето и нашите предложения:
 
Калифорнийски мак (ешолция, Escholzia)
Принадлежи към семейство Papa­veraceae. Родината на това многогодишно растение, отглеждано като едногодишно, е Северна Америка. Ешолцията цъфти от май до октомври в жълто до оранжево.
Има красиви едри единични цветове с 4 венчелистчета, които са отворени само при слънчево време. Стъблата є достигат 30–40 см. Вирее най-добре в добре отцеждаща се глинеста почва. Не изисква наторяване. Понася добре течения и засушаване. Размножава се през пролетта чрез семена, които се сеят направо в почвата. Привлича пчели и други насекоми.
 
Енчец (Solidago)
Това е жълтоцъфтящо цвете от семейство Asteraceae. Най-характерно е за Северна Америка, Мексико и Южна Америка. Лесно се разпознава заради съцветията си – златисто-жълти цветове на гъсти метлици. Цъфти от юли до септември. Има вечнозелени ланцетни листа и мъхести стъбла и листа. Достига около 1 м височина. Цветовете имат тръпчив мирис. Полива се умерено, но издържа и засушавания. След като прецъфти, се подрязва, за да не се разпространят семената.
Трябва да се тори. Привлича пеперуди, бръмбари и оси.
 
Ирис (перуника, Iris)
От семейство Iridaceae е. На гръцки „ирис“ означава „дъга“. Характеризира се с голяма приспособимост към трудни условия на околната среда – вирее еднакво добре в студени планински райони, по хълмове, поляни и речни брегове.
Тази група растения се отличава с голямо видово разнообразие. Някои перуники стигат до 1 м на височина, но се срещат и джуджета. Голямото разнообразие е в обагрянето на цветовете. Ирисите виреят добре на ярко слънце. Необходима им е песъчлива почва с добри дренажни свойства. Ирисите се засаждат в цветни групи край водни басейни.
 
Лавандула (Lavandula)
Тя е от семейството на ментата – Lamiaceae. Растението е характерно за Средиземноморието, Африка и югоизточните части на Индия. Лавандулата е светлолюбива, сухоустойчива и студоустойчива култура. Развива се добре на чакълено-глинести или песъчливо-варовикови почви, по възможност добре наторени и обогатени с минерални торове. Растението изисква умерена влага, тъй като прекомерната влага в почвата влошава качеството на етеричното масло, което се добива от лавандулата. Лавандулата обича открити и светли пространства.
 
Циния (Zinnia)
Тя е семейство Asteraceae. Цветовете є са разположени на дълги стъбла. Листата са срещуположни и почти нямат дръжки. За циниите е подходяща рохкава, пропусклива и богата на хранителни вещества почва. Хубаво е преди засаждането да я наторите обилно с прегорял оборски тор. Циниите цъфтят почти непрекъснато от юни до октомври, но трябва да се поливат редовно, но са в състояние да понесат и краткотрайни периоди без вода. При по-продължително засушаване обаче съцветията им издребняват, а после изсъхват и целите растения. Така че можете да пропуснете само няколко поливания.