Забравете за гастрита

Забравете за гастрита
февруари, 2009 г. 
 

Възпалението на лигавицата на стомаха може да бъде остро и хронично. Веднъж на година всеки трети българин страда от остър гастрит, а хроничен се диагностицира при 10–15% от населението.

 
 
Снимка © Lorelyn Medina – Fotolia.com
 
 
А“ или „Б“
„Винаги съм смятала, че съм си докарала гастрит, защото работата ми е доста нервна и рядко ми остава време да хапна нещо през деня. Докторът обаче, вместо да ми препоръча почивка и диета, както очаквах, ми предписа антибиотици. Защо?“
Велислава О., Плевен
Наскоро австралийски учени получиха Нобелова награда за медицина заради откритие, хвърлящо светлина върху причините за гастрита. Колкото и невероятно да звучи, гастритът невинаги се провокира от консумацията на суха храна, от постоянен стрес или от лоша наследственост.
Хроничните гастрити биват два вида – тип А и тип Б. Диагностицират се на базата на киселинната среда на стомаха – ако стомахът отделя по-малко киселина, тогава става дума за гастрит тип А, а ако киселинната среда в стомаха ви е висока, тогава гастритът е от тип Б. Гастритът от типа Б е четири пъти по-разпространен и се понася по-трудно. А „предписанията“ за лечение, които помним от детството си, не са валидни за него. Те се отнасят повече за гастрита от тип А.
 
Гастритът от тип А
наистина се развива вследствие на нездравословно хранене и начин на живот или заради наследствена предразположеност. При
 
гастрита от тип Б
обаче нещата стоят по различен начин – хамбургерите, бабината язва и закучилият се бракоразводен процес нямат нищо общо с него. Причинител на това заболяване е коварна бактерия, „настанила“ се в стомаха –
 
хеликобактер пилори
До неотдавна се смяташе за невероятно в киселата, агресивна до крайност среда на стомаха да има живот (даже и най-примитивен – на равнището на микробите). Трябваше да мине четвърт век, преди учените да повярват, че за хеликобактера горното правило не важи. Той се чувства съвсем комфортно в човешкия стомах. Хитрият и коварен враг не само поддържа възпалена стомашната лигавица в продължение на години (това именно е гастрит), а и благоприятства образуването на язва.
Опитвайки се да докаже този факт, австралийският микробиолог Бари Маршал повторил подвига на Луи Пастьор – изпил течност, съдържаща стомашни бактерии, и се разболял от хроничен гастрит. Благодарение на самонавреждане на здравето си ученият се сдобил със световна слава – преди четири години безстрашният Бари Маршал и неговият колега Робин Уорън бяха удостоени с Нобелова награда в категорията „Медицина и физиология“.
 
Удар по язвата
Откритието на вируса хеликобактер пилори (Helicobacter pylori) означава, че язва може да се лекува с антибиотик, а не чрез оперативна намеса. Макар че откритието е направено през далечната 1982 г., едва десет години по-късно то започва да се приема в медицинските среди като възможен вариант за третиране на болестта. Класическата диагноза за язва определя като причина за това болезнено заболяване на стомаха стреса и нездравословното хранене.
 
Чеснови бактерицидни лекове
По време на епидемии от грип лекарите препоръчват да се яде чесън. Може ли и при гастрит чесънът да подейства като лекарство?“
Мая Н., Видин
 Това предположение е проверено от холандски и японски учени, обнародвали резултати от сензационното изследване на международна научна конференция на Американското общество на микробиолозите в Сан Диего, САЩ. По мнение на проф. Стоберинг от университетската болница в Маастрихт (Холандия) бактерицидните вещества фитонциди, съдържащи се в пресния чесън, възпрепятстват размножаването на хеликобактер пилори.
Пациенти, които ежедневно изяждат по няколко скилидки чесън, се нуждаят от по-малки дози антибиотици, отколкото тези, които пренебрегват чесъна. Истина е, че лекуващите се с чесън болни от гастрит трябва да са внимателни, защото на възпаления стомах всичко люто и пикантно му е противопоказно. Чесън против хеликобактер пилори е добре да се консумира през промеждутъци между обострянията на гастрита или профилактично.
За профилактично средство срещу гастрит се смята и корейското национално ястие кимчи, в което сеулски учени открили вещество, убиващо хеликобактера, както и причинителите на дизентерия. Бактерицидният деликатес е по-известен като корейска закуска. Кимчи представлява асорти от различни зеленчуци, приготвени с пипер, чили, чесън и джинджифил. При редовно консумиране на тази храна в стомаха се натрупва растителен антибиотик, който успешно се бори с неканените гости.
 
От извора
„Каква минерална вода се препоръчва при гастрит с повишена киселинност, тоест от тип Б?“
Петя В., София
 Предимно алкална (внимателно четете етикета на бутилката). Изпивайте по половин чаша вода един час преди хранене. Преди да изпиете водата, я затоплете. Разбъркайте я енергично с лъжица, за да я освободите от газовете, и я изпийте бързо на големи глътки. Топлата минерална вода пречи на отделянето на стомашен сок и променя в благоприятна посока реакцията на стомашната среда, в която протичат храносмилателните процеси.
Ако ви мъчат киселини и не можете да се освободите от газовете в стомаха (да се оригнете), допълнително изпивайте и по четвърт чаша минерална вода и 30 минути след хранене.
 
Ръчна работа и билки
„Как да облекча болките в стомаха при гастрит?“
Александра И., София
Използвайте техниките на су джок терапията (достъпен метод за самолечение). Върху дясната си длан открийте рефлексната точка, която „отговаря“ за стомаха – тя се намира на средната линия, на 2 см над китката, във вдлъбнатината между двете възвишения на дланта.
Натиснете тази точка с показалеца на лявата ръка. За по-добър ефект можете с помощта на лейкопласт да закрепите върху точката няколко семенца от градинска репичка. Достатъчно е на всеки час да притискате силно мястото. Можете да стимулирате вълшебната точка с кръгови движения (10 пъти по часовниковата стрелка, а след това – 10 пъти обратно на часовниковата стрелка).
Болката в стомаха можете да успокоите и с отвара от лечебни растения. Две са вълшебните билкови смеси. № 1 – цвят от ябълка, цвят от слива, листа от боровинка и от горска ягода. И № 2 – корени от девесил, червен кантарион и жълт кантарион.
Рецептата за приготвянето на настойката важи и за двата билкови микса – смесете равно количество от всички растения, залейте 1 с. л. от сместа с чаша гореща вода и оставете настойката да престои 30 мин в термос. Прецедете я и изпивайте по половин чаша от нея 3 пъти дневно между храненията.
Имайте предвид, че при всяка форма на хроничен гастрит е необходимо редовно да посещавате лекуващия си лекар, за да следите протичането на болестта. Той ще ви препоръча общоукрепващи и противовъзпалителни средства, както и подходящата фитотерапия.
Гастритът от тип А се лекува ефективно с анасон, алое, корени от глухарче, офика, шипка, сок от черна боровинка и касис.
При гастрит от тип Б приготвяйте настойка от жълт кантарион, червен кантарион, коприва и невен.
 
Содата – в оставка!
„Може ли постоянно да се пие домакинска сода, за да се намали киселинността в стомаха при гастрит?“
Иванка В., Пазарджик
 В никакъв случай! Продължително използване на содата като лекарство срещу киселини драстично алкализира състава на стомашния сок (а за протичане на нормално храносмилане стомашната среда трябва да е кисела все пак!). Освен това пиенето на сода води до нарушаване на баланса на натрий и калций в организма и до загуба на калий. Последиците са хипогликемия, която влияе неблагоприятно на работата на сърцето и на нервната система. Приемайте само лекарствата, които са ви предписани от вашия лекар, и се придържайте строго към препоръчаната схема на прием. Тези лекарствени препарати защитават лигавицата на стомаха и намаляват киселинността на стомашните сокове.
 
Една чиния за двама
„Съпругът ми има гастрит. Лекарят настоява той да се храни в отделни съдове. Необходимо ли е това?“
Елена П., София
 Макар че хеликобактер пилори, виновен за възпалението на лигавицата на стомаха, не е толкова заразен, колкото вируса на хепатита (жълтеницата) например, от гастрит също можете да се заразите от болен роднина (ако ядете от неговата чиния или пиете от неговата чаша). Днес учените са убедени, че гастритът от тип Б се предава не по наследство, а при непосредствен контакт между близки роднини. При това специалистите са открили няколко разновидности (щамове) на хеликобактер пилори, което означава, че между отделните членове на едно семейство може да циркулира възбудител само на един определен щам. Затова, освен че не трябва да ядете от едни и същи съдове с болния от гастрит, не бива и да си разменяте целувки с него.
Не е случайно, че загрижените за здравето си американци при поздрав не си разменят истински целувки, а само допират бузи. Този маниер, макар и да изглежда комичен и претенциозен, се е култивирал след проведена в американската преса информационна кампания за целувките и инфекциите, пренасяни чрез тях. Сред най-често срещаните зарази чрез целувка са херпес, мононуклеоза и хроничен гастрит от тип Б.
 
10 начина за предпазване от гастрит и язва
1.  Само с помощта на антибиотици можете да се справите с хеликобактер пилори, но пийте антибиотиците само по лекарска препоръка.
2. Пийте повече чай. Японски учени са доказали, че хеликобактер пилори се извежда от организма от т. нар. катехини – съединения, открити в черния и зеления чай. Жителите на японската провинция Сизуоки, славеща се с чайните си плантации, ежедневно изпиват средно по 10 чаши от целебната течност и не страдат от гастрит.
3. Не гладувайте! Но също така не претоварвайте стомаха с преяждане.
 Не яжте нито много топла, нито много студена храна. Храната трябва да е с комфортна за стомаха температура.
5. Откажете се от солените, пушените, пържените и маринованите храни. Мазното месо и консервите са много вредни за гастрита.
6.  Водете здравословен начин на живот. Стомахът ви работи в екип с всички останали органи. Ако те функционират правилно, и стомахът ви ще работи нормално. Намалете алкохола и цигарите, не пропускайте разходките на чист въздух, спортувайте.
7.  Дръжте емоциите си под контрол. Стомахът е много чувствителен към всички ваши чувства и настроения.
8. Запишете се на сеанси по иглотерапия. Смята се, че именно този метод на лечение облекчава гастрита. Но трябва да ви бъде назначено от лекар.
9. Не забравяйте и народната медицина. Отвара от ленено семе успокоява стомашните болки. 1,5 ч. л. ленено семе залейте с чаша гореща вода. Разбъркайте и оставете да се запари 15 мин. След това прецедете и пийте течността 30 мин преди хранене 3 пъти дневно.
10.  Запомнете, че гастритът се обостря най-често наесен и напролет. За да не ви изненада сезонният гастрит, вземете мерки предварително – профилактично пийте витамини и лекарствени отвари.
 
Снимка sil-Fotolia.com