Загарът

април, 2014 г.

Че  ултравиолетовите лъчи са много вредни, лекарите ни го набиват в главите от години. От страх някои дори спряха да стъпват на плажа. Но все пак от слънчевите бани човек може да получи само ползи и удоволствие, ако спре да фаворизира слънцето.

През последните две десетилетия страстите около загара кипяха почти неспирно. Лекарите постоянно удължаваха “страшния списък“ с вредните последиците от слънчевите бани, обвинявайки ултравиолетовото лъчение едва ли не за всички недъзи в човешкия организъм – от алергия до онкологични тумори, от стареенето до появата на херпес, от хормоналните разстройства до съдовите заболявания.

Но въпреки апелите да се спре модното прекаляване с престоя на плажа,  бронзовата кожа и до днес продължава да се смята за

белег на щастлив и пълноценен живот

за признак на успех и жизнено излъчване. И да се промени това отношение към нея, се оказа не толкова лесно. Да вземем за пример само киното: доста романтични сцени се разиграват на брега на океана или до басейна. Да не говорим за дивите плажни купони, с които обикновено изобилстват сериалите. В тях героините открито демонстрират „стройни фигури с цвят на шоколад“ – възпетия от Холивуд еталон за красота. Загарът стана един от символите на разкрепостеност, разкошен отдих, курортни романи и лекота на битието. А това е всичко, за което си мечтаят градските момичета, скучаейки в мрачните си офиси в Европа или в Америка. Те гледат на постигането на шоколадова кожа като на приключение. Дали ако сте на 20 години, ще се сетите за бръчки и тумори, когато чуете за загар, или ще си мислите повече за любов и секс?! А последните две, както става ясно от холивудските филми, могат да го имат само… загорелите.

От изгрева до залеза?

Коко Шанел успява само с няколко невинни изречения да въведе загара в мода. Веднъж тя се връща в Париж почерняла, а в отговор на недоумяващите погледи на бледоликите си приятелки, казва: „Пихме шампанско на палубата, когато отплавахме от Сен-Тропе, и вятърът отнесе шапката ми. Но струваше ли си заради тази дреболия да оставя веселата си компания?!“

Тези изречения са пропити с шик: море, яхта, шампанско, Сен-Тропе, изискано общество… Точно по тази причина и напук на критиците, модата на бронзовия тен се разпространява много бързо. Сетне се оказва изгодна както за производителите на бански костюми и козметика, така и за съдържателите на хотели на плажа. Затова, без значение че лекарите още в средата на миналия век забиха тревога, никой не искаше да ги слуша и да се лиши от ползите на тъмната кожа. Трябваше да минат години, за да бъдат убедени почерняващите, че има сериозни причини да се страхуват от ултравиолетовите лъчи. И още години, за да си върнем симпатиите към светлата кожа.

Днес

„прегорялото“ лице, лющещият се нос

и зачервените рамене издават по-скоро слаба грамотност по въпросите на здравето и даже вулгарен вкус. Но от друга страна, незагорялата кожата също често изглежда нездраво със своя сивкав оттенък. И никой не може да бъде убеден, че тя е красива! Пък и сме информирани, че след дългите студове топлото слънце дарява на тялото не само удоволствие, но и напълно необходима порция витамин D, която поддържа имунитета и влияе благодатно на нервната система, работата на сърцето и съсирването на кръвта (все сериозни здравословни ползи).

Важният въпрос е дали можем да се печем на слънце, без да нанасяме вреди на тялото си, а да извличаме само удоволствие и ползи?

Предупреден, значи въоръжен

Грамотно използване на слънцезащитните кремове, корекции в хранителния режим, а също и упражняване на контрол по време на излагане на слънце – това са условията за почерняване без сериозни последици за младостта и здравето.

Нямаме друг избор, освен да се доверим на съвременната слънцезащитна козметика. Преди няколко години Еврокомисията наложи вето на названието „слънцезащитни средства“, заменяйки го със „слънчеви“: беше доказано, че нито едно от тези средства обаче не е в състояние напълно да блокира ултравиолетовото излъчване. И ако доскоро на пазара се предлагаха кремове с SPF 70 и даже 100, то днес максималната степен на защита е „спряна“ на 50+. Но и това съвсем не е малко, защото в действително в цифрата след съкращението SPF (слънцезащитен фактор) показва колко пъти се увеличава степента на самозащита на нашата кожа.

Тоест колко по-дълго време можем да лежим на плажа с това средство върху себе си, отколкото без него. Ако например без защита човек  почернява за 10 мин, то след нанасяне на крем с SPF 50 ще може да пребивава на слънце около 8 часа. А ако незащитената му кожа почервенява за 5 мин, то ефективността на такъв препарат ще трае само 4 часа. Но това важи само при условие че въпросният крем е нанесен щедро, и му е дадено възможност изцяло да попие в кожата, и ако човек лежи неподвижно на плажа, тъй като кремовете лесно се изтриват от триенето на телата ни о пясъка, дрехите или хавлиената кърпа. Затова специалистите единодушно препоръчват по-често да обновяваме защитата. Да правите това, е особено необходимо, ако усетите, че кожата ви започва да се „пече“. Защото освен филтри срещу ултравиолетовото излъчване, съвременните кремове съдържат и такива, които защитават от инфрачервените (топлинни) лъчи. Това позволява от една страна, по-леко да понесем жегата, а от друга – да усетим с кожата си кога е време да обновим защитния слой.

Но ако разликата в индексите SPF ни информира за допустимото време за пребиваване на слънце, възниква друг въпрос:

да намаляваме ли, или не нивата на SPF

Специалистите са на мнение, че всичко зависи от това какъв резултат желаем да постигнем. Ако искате загарът ви да е „изразителен“, тогава постепенно намалете степента на защита. Ако държите просто да освежите цвета на лицето си и да го предпазите максимално от стареене, тогава не намалявайте нивото на защита.

И така, само умното, спокойно и контролирано почерняване носи  ползи и удоволствие. Задачата ни трябва да е да направим кожата с половин тон по-тъмна от естествения й цвят, запазвайки нейната мекост и младост.

(…)

Пълния текст четете в новия брой на БЕЛА или поръчайте ТУК