Засищащи чуждестранни супи
Да превключим постепенно на пролетен хранителен режим – вместо тежки меса с мазни гарнитури да сервираме по една супа за обяд. А защо не и за вечеря?! Тези, които ви предлагаме, са достатъчно гъсти и питателни. Спокойно можете да ги поднасяте и като основно ястие.
Гъста мексиканска, с мляно месо и боб
(пикантна – с чили и чесън, може да се сервира и като основно ястие)
ЗА 4 ПОРЦИИ: ♦ 3 с. л. олио ♦ 80 г пушена сланина/бекон ♦ 1 глава кромид лук ♦ 3 скилидки чесън ♦ 1 люта чушка ♦ 600 г смляно телешко месо ♦ 2 ч. л. смлян кимион ♦ 1 сладка червена чушка ♦ 500 г консервирани домати в собствен сос ♦ 1 консерва зрял боб (400 г) ♦ 150 мл заквасена сметана ♦ сол и черен пипер ♦ 1/2 връзка магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Сланината/беконът се нарязва на кубчета и леко се запържва в предварително загрято в дълбока тенджера олио. Кромидът и чесънът се почистват и се нарязват на дребно (или се пасират). Лютата чушка също се нарязва на дребно и заедно с лука и чесъна се прибавя при сланината/бекона. След като зеленчуците леко се запържат, в тенджерата се слага и кълцаното месо. Всичко се подправя със сол, черен пипер и кимион.
2. Сладката чушка се нарязва на ивици и се разбърква в сместа заедно с консервата домати. Ястието се задушава 15 мин на бавен огън. През последните 5 мин се добавя и консервираният боб.
3. Супата, ако е необходимо, се овкусява още веднъж със сол и с черен пипер. Разпределя се в чинии и се сервира, гарнирана със сметана и нарязан на ситно магданоз.
Време за приготвяне: 25 мин
В една порция: 580 кал
Азиатска, с паста
(с ароматен джинджифил и лимонена трева)
ЗА 4 ПОРЦИИ: ♦ 200 г плоски макарони (талятеле) ♦ 1 стрък праз лук ♦ 2 глави червен лук ♦ 1 червена люта чешка ♦ 1 л бульон ♦ 1 стрък лимонена трева ♦ пресен джинджифил (малко парче около 2 см) ♦ 200 г соеви кълнове ♦ соев сос ♦ 2 с. л. кокосови стърготини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Макароните се сваряват. Празът и червеният лук се нарязват на кръгчета. Лютата чушка се почиства от семената и се нарязва на тънки пръчици.
2. Бульонът се кипва. Лимонената трева и джинджифилът се пускат в бульона. След 10 мин той се отстранява от котлона и се прецежда. Празът, кромидът, чушката и соевите кълнове се кипват за 10 мин в бульона. Супата се подправя със соев сос на вкус.
3. Кокосовите стърготини се запичат в тиган без мазнина. Сварените макарони се отцеждат през гевгир, разпределят се по чиниите и се заливат с бульон. Преди сервиране супата се поръсва със запържените кокосови стърготини.
Време за приготвяне: 15 мин
В една порция: 260 кал
Оризова, с топчета
(малко шери в каймата прави вкуса на топчетата вълшебен)
ЗА 4 ПОРЦИИ: ♦ 100 г дългозърнест ориз ♦ 1 скилидка чесън ♦ 1 с. л. олио ♦ 1 стрък зелен лук ♦ 150 г чери доматчета ♦ 250 г смляно свинско месо ♦ 2 с. л. шери ♦ 1,5 л бульон ♦ 2 с. л. соев сос ♦ 2 с. л. нарязан на ситно магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Оризът се сварява в подсолена вода. Чесънът се пасира и леко се запържва в подсолено олио. Зеленият лук се нарязва на дребно, доматчетата чери се разполовяват.
2. Мляното месо се смесва със зеления лук, запържения чесън и шерито, посолява се и се подправя с черен пипер на вкус. От каймата с влажни ръце се оформят малки кюфтенца. Бульонът се подправя със соев сос, сол и пипер, оставя се да кипне и в него се сваряват кюфтенцата (около 4 мин). Свареният ориз заедно с разполовените доматчета се прибавя в супата. Всичко се подправя със соев сос и се вари още 3 мин. Преди сервиране порциите се поръсват с нарязан на ситно магданоз.
Време за приготвяне: 25 мин
В една порция: 310 кал
Кремсупа от тиква с бекон
(със запържени листа киселец)
ЗА 4 ПОРЦИИ: ♦ 1 кг тиква ♦ 1 морков ♦ корен пресен джинджифил (2 см) ♦ 1 глава кромид лук ♦ 2 с. л. краве масло ♦ 1 л бульон ♦ сол и черен пипер ♦ мляно мускатово орехче ♦ 1 скилидка чесън ♦ 200 г заквасена сметана ♦ 12 ивици бекон
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1. Тиквата, морковът и джинджифилът се почистват и нарязват на кубчета. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в маслото. Прибавят се и нарязаните на кубчетата зеленчуци и леко се запържват.
2. Влива се бульонът и се добавят подправките и пасираният чесън. Вари се 20 мин. Всичко се пасира, подправя се със сметана и се кипва още веднъж.
3. Парчетата бекон се запържват леко, изваждат се и се отцеждат от мазнината. Кремсупата се разлива в чинии, като във всяка се поставят по 3 ивици бекон. Порциите се поднасят, украсени с листа киселец, предварително запържени в масло.
Време на приготвяне: 30 мин
В една порция: 410 кал