ЗАЩО БЛОНДИНКИТЕ СА „ВЪРХЪТ“

Защо блондинките са "върхът“
 
 
 
от Симеон ВЕДЕВ,
стилист в студио за красота „Кали“
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
юни, 2009 г.
  
 
Снимка © gruizza – 123rf.com
 
Какво кара мъжете да забелязват блондинките в тълпата? Защо русите жени се смятат за неотразими? Защо има толкова много вицове за блондинки? На тези и други въпроси отговаря Симеон ВЕДЕВ, стилист в студио за красота „Кали“, или както ние в редакцията го наричаме – Мони.
 
По моята скромна и без никакви претенции „статистика“ много малко жени са естествени блондинки. Повечето се боядисват руси, за да бъдат атрактивни. Няма спор, че светлият цвят на косата e отличителен и привлича мъжкото внимание, без значение изкуствен или естествен е. Русата коса помага на жената да се чувства
 
забелязвана и желана
Ще подкрепя това свое твърдение с пример. Една моя клиентка, която от години изрусявам, просто така, за разнообразие, реши да остави за известно време косата си в естествения Й кестеняв цвят. Съобразих се с желанието Й и я боядисах в светлокестеняво. Новият цвят Й стоеше наистина страхотно. Но въпреки това след три дни тя ми се обади и каза: „Мони, запиши ми час, искам пак да ме направиш блондинка.“
После в салона ми разказа че след промяната се чувствала ужасно – никой не я забелязвал, сякаш някой Й бил нахлупил шапка-невидимка на главата… Целият поток от внимание, с който клиентката ми беше свикнала като руса жена, внезапно секнал. Естествено е да бъде разстроена, щом мъжете в метрото, на улицата, в магазина по думите Й въобще не я забелязвали. За да свърши този неин кошмар, направих я отново блондинка.
 
Героиня от приказките и от вицовете
Общувам с различни хора в салона и съм се убедил в това, че блондинката е доста устойчив образ, натоварен със смисъл. Не – с много смисли. Парадоксално е, че се роят постоянно вицове за тъпи блондинки, но въпреки това все повече жени желаят този ими­дж и се „престрашават“ да се превърнат в блондинки. Веднъж, ей така, на майтап, направих минизапитване сред клиентите ми. Карах всеки един от тях да казва бързо дума, която асоциира с думата „блондинка“. Оказа се, че мъжете на първо място асоциират тази дума със суперлативи за женската външност – „красива“, „привлекателна“, „висока“, „дългокрака“ и т. н. Жените пък асоциираха думата „блондинка“ с характеристики на ума (предимно определящи ниско ниво на интелект) – „недалновидност“, „глупост“, „наивност“. Младите момичета и младите мъже мислят в имиджови категории. За тях пък блондинката е високи токчета, секси дрехи на известни търговски марки, розово бельо…
 
Как се е наложил този стереотип?
Блондинка (от френското blonde) буквално означава „светла“. Не съм толкова умен, проверил съм го в речник. Прочетох някъде, че по време на овулация кожата на жената изсветлява, което е сигнал, че тя е в репродуктивна готовност, така да се каже. Което ще рече, че природата е определила мъжете от всички раси да се възбуждат при вида на по-светли жени. Затова блондинките отключват мъжките инстинктивни реакции и са сексуално по-желани, без оглед на това, че за страстта на тъмните жени се носят легенди. От друга страна, моите асоциации за блондинка са „добра жена“ и даже „наивна“. Светлите жени сякаш са от света на светлината, онзи, който в приказките е противоположен на света на мрака, на тъмното, злото, лошото… Затова според мен светлокосите дами въплъщават и идеала за добродетелна жена и отключват мъжките романтични фантазии. Ангел и куртизанка, греховна и невинна – две противоположности, които съчетава в себе си образът на блондинката. Сигурно това я прави неотразима.
 
КОНТРАПУНКТ Мъжете предпочитат?
Изследване, направено от Лондонския университет, доказва, че всъщност много мъже предпочитат брюнетките. На 1500 участници в експеримента е била показана снимка на една и съща жена като блондинка, брюнетка и червенокоска. И 51% от мъжете заявили, че най-привлекателна за тях е брюнетката. По мнение на професор, участвал в проучването, това означавало, че мъжете днес търсят партньорка, която усещат като равна на себе си. В миналото мъжът се е стремял да утвърди ролята си на защитник на слабата безпомощна (светлокоса) жена, несъзнателно приписвайки на жената по-нисък интелект (трудно е да покровителстваш равен на теб човек).
Всъщност блондинката е двойна примамка за мъжките желания: и на инстинктивно, и на духовно ниво. Затова тя направо държи в плен мъжа (подобно на русалка, сирена, магьосница). Принуждава го да се отбранява и да намира глупави аргументи от сорта „всички блондинки са глупави, користни и хладни.“ Силното сексуално желание извиква и страх, и комплекси у невротичните мъже. Точно тези мъже не биха се осмелили да бъдат с блондинка. Те обикновено избират брюнетка. Макар и блондинката да продължава да властва над еротичните им фантазии.