ЗАЩО ЛЪЖЕМ ЛЕКАРИТЕ

Защо лъжем лекарите
 
 
 
 
© Kzenon – Fotolia.com
 
„Баща ми е лекар и винаги ми се струваше, че на него му е разкрита някаква огромна тайна за човешкото тяло, която е недостъпна за другите хора. Когато като малка се разболеех, баща ми започваше да ме пита какво ме боли, а аз много се страхувах да му кажа истината, защото можеше да реши, че болестта ми е много опасна. Всяка настинка ми приличаше на симптом на страшно заболяване. И днес, като ходя на лекар, се опасявам, че той ще заключи, че съм неизлечимо болна. Този страх се корени в невежеството ми – не разбирам какво се случва в тялото ми. За лекарите обаче всичко е ясно…“
С тази изповед на едно младо момиче се опитваме да пристъпим към отговора на въпроса
 
защо много пациенти лъжат
или по-скоро, защо се опитват да коригират вербално реалността в лекарския кабинет. За щастие въпреки лъжите, които изричаме, лекарите успяват да ни лекуват, стига, разбира се, да не сме неизлечимо болни от своята „истина“ за действителното ни състояние.
Ние сме склонни да гледаме на доктора като на същество, което стои над всичко и всички. Той е маг, който знае за живота и смъртта неща, които са загадка за нас. В същото време често лекарят постъпва като съдия – обвинява ни, че сме сбъркали в нещо, че сме постъпили неправилно. Затова някои пациенти не се чувстват комфортно да се разкриват напълно пред лекаря и се стремят да избегнат това чрез симулации и лъжи.
Но лекарят не е виновен за тези наши усещания, тъй като той е призван да си върши работата – да ни помага да облекчим страданията си и да ни съветва да избягваме грешките, които правим, за да сме здрави. В своята практика лекарите, особено онколозите, често се срещат с пациенти, които отказват да се изследват, опитвайки се да заблудят себе си, докторите и близките си. Един от онколозите, с които разговаряхме, ни разказа историята на 42-годишна пациентка с рак в напреднал стадий. „Предстоеше є да каже на 16-годишния си син, че ще остане пълен сирак.“ Жената нямала никакви роднини, понеже самата била дете сираче (майка є била починала от същия вид рак). В края на дните си тя споделила с лекарите, че ако можела да върне лентата назад, нямало да крие нищо от лекарите, те щели навреме да разберат за болестта є, към която очевидно тя имала генетична предразположеност.
Каква е причината обаче за истинското є поведение и за поведението на т. нар. лъжци в лекарския кабинет?
 
Стара психотравма
Възможно е, ако човек е имал отношения с тежко болен свой роднина или близък, да е направил за себе си следния извод: „Да си болен, е страшно, болните хора са никому ненужни.“ Тази натрапчива мисъл включва защитните механизми на психиката. Такъв човек пренебрегва собствените си потребности и превръща в приоритет нуждите на родителите и децата си. Не се обръща към лекар своевременно, не се занимава с профилактика и „забравя“, че болестта му може да се превърне в драма не само за него, но и за всичките му близки хора.
 
Социални митове
Болният човек се възприема като потенциално застрашен от загуба на работа, семейство и приятели. Друго пагубно вярване, което натрапва социумът, е недоверие във възможностите на родната медицина и издигане в култ на лечението в чужбина. Към тази група можем да причислим и хората с поведение, продиктувано от липса на информация за методите на профилактика, диагностика и лечение на различни заболявания. Въпреки огромния напредък на медицината днес все още доста хора са абсолютно убедени, че болестта рак винаги е с фатален край. Статистиката обаче сочи, че почти 90% от злокачествените образувания, открити в ранен стадий, са лечими.
 
Симпатия
Когато цялото семейство посещава един и същ лекар, настъпва усещането, че този лекар е много дълбоко посветен в семейните „тайни“ и бидейки нашият доверен човек, той се превръща и в наш близък, към когото изпитваме симпатия. В този случай е напълно разбираемо защо премълчавате пред лекаря си факта, че посещавате хомеопат, за да облекчите например болките във врата си. Много по-лесно ви е да приемете изписаната от семейния ви лекар рецепта, отколкото да признаете, че неговото традиционно лечение не ви помага. Лъжете го един вид от симпатия, страхувате се да не засегнете неговите чувства или някой да му каже, че сте го предали.
Други пациенти лъжат лекаря си пък, защото смятат, че той не може нито да ги изслуша, нито да им помогне. Имайте предвид, че ако на своя глава решите да смесите класическите лекарства с тези на растителна основа и премълчите това, излагате организма си на сериозна опасност. Правени са изследвания, които доказват, че повече от 60% от хората попадат в болница поради приемането на несъчетаеми медикаменти, предписани им от различни лекари. Препоръчително е приемът на всички медикаменти и хранителни добавки да се обсъжда с личния лекар. Не забравяйте, че ако даден медикамент има растителен произход, то това не означава, че е безобидeн и може да се съчетава с всичко.
 
Чувство за срам и вина
Наистина е трудно без капчица смущение да признаете пред лекаря, че имате микоза или други някакви проблеми в интимната област. „Впрочем ние сме за това, за да чуем цялата истина – сподели с нас софийски гинеколог. – Извън кабинета все едно нищо не сме видели и нищо не сме чули. Длъжни сме да спазваме лекарска тайна и всичко, което се случва в кабинета, остава заключено зад неговите врати и стени. Пациентът не трябва да рискува и да премълчава проблемите си. В нашата област това може да доведе до безплодие, а в същото време медицината разполага с много медикаменти, които биха могли да овладеят всяка инфекция.“
От изключително значение е част от жените да преодолеят чувството за вина, което изпитват от някои свои вредни навици. Добре е да признаете пред гинеколога, че пушите, ако сте вече бременна, или пък ако сте отшили при него, за да ви предпише противозачатъчни хапчета, които никак не е хубаво да приемате заедно с повече от кутия цигари на ден. Ако признаете, че не можете да откажете цигарите, вероятно той ще ви предпише нещо, което може да се съчетава с пушенето. Бъдете спокойни, защото лекарят със сигурност няма да ви похвали, ако разбере, че пушите, но той е длъжен да не дава морални оценки на вашето поведение. 
 
Страх
„Веднъж, когато отидох при лекаря с оплаквания за болки в гърба, много старателно премълчах някои неща, за да смекча симптомите. Страхувах се да бъда честен с лекаря, както и със самия себе си. Не ми се искаше да призная, че съм болен“ – сподели с нас Валентин, на 32 години.
„Страхувах се, че ще ми открият рак на шийката на матката или нещо друго много лошо, и затова не бях посещавала гинеколог от раждането на сина си, който е вече на 16 години“ – обогати представите ни по темата 46-годишната Мария.
Ако разпознавате страховете си в изказванията на тези хора, то вие също трябва да се опитате да разберете едно – когато страхът така ви е парализирал, че ви пречи да действате, това може да бъде опасно за живота ви. Ако ви е трудно да говорите точно с този лекар, при когото сте отишли, обърнете се към друг специалист. Не губете време, защото много от страховете ви могат да се изпълнят точно защото сте пропуснали първия удобен момент, в който да споделите всичко с лекаря.
 
Корист 
Когато послъгвате, за да получите рецепта за антидепресант или сънотворно или пък за да се сдобиете с болничен, имайте предвид, че с тези лъжи лекарите вече са запознати. Не се опитвайте да шикалкавите заради нещо подобно, защото играта с медикаменти е опасна. В дългосрочна перспектива злоупотребата с гореспоменатите лекарства може да доведе до проблеми с черния дроб, сърцето и щитовидната жлеза. А лъжата за болничен? Какво да ви кажем? Ако не ви дават отпуска, за да отидете на море – може да излъжете. Но не го правете повече от веднъж годишно.
 
Желание да привлечете вниманието
Кой от нас в детството си не е мечтал да бъде болен, за да не отиде на училище? Желанието да избегнете нещо неприятно или да привлечете внимание може да се превърне в порочна практика и когато сте вече възрастни. Подобно поведение е изключително опасно, защото лекарят трябва да знае истината, за да вземе правилното решение.
Откровеността със самите нас е не по-малко важна от това да бъдем откровени с лекаря. Медикът може да ви помогне при диагностиката, да ви създаде подходящи условия за лечение. А здравето ни зависи много от самите нас, от нашето внимание и от любовта ни към самите себе си просто защото тази любов винаги е взаимна. Доверителното отношение, както вече споменахме, трябва да се превърне в основен принцип на това общуване.
Обикновено най-добрият лекар е този, на когато пациентът казва истината.