За Америка – трета част

Американска кръстословица

 
от Мариана ЯНЕВА
 
юли, 2011 г.
 
 
 
© Sergey Nezhinkiy | Dreamstime.com
 
 
Държава със седем букви, родина на хамбургера.“ Америка, разбира се. Доста се поизмъчих обаче, преди да ми хрумне тази еднозначна и лесно разпознаваема метафора с хамбургера. Я, сега вие се опитайте да „вкарате“ Америка в една дума. Предвиждам, че няма да ви е лесно. Е, точно затова тази страна не се поддава нито на спокойно описване, нито на безпощадно критикуване, нито на безрезервно обичане, нито пък на силно мразене… Защото е мащабна, разнопосочна и своенравна. Защото всемогъществото на американската илюзия е по-голямо от територията на страната (9 826 630 km2 – за протокола).
Цяла Америка не може да бъде видяна и разбрана отблизо. Има хора, които от години живеят там и пак не знаят що за страна е тя. Америка се схваща цялостно само ако сте достатъчно отдалечени от нея. И я гледате с широко отворени, а не с присвити очи.
Представете си я като грамаден слон, върху който са накачулени 300 милиона човеци… Какво вижда всеки един от тях – участък от кожата на слона, стъкълце от калейдоскопа, буква от отговора в кръстословицата.
Впрочем Америка не е отговор, а венец от въпроси и затова може да бъде измисляна до безкрайност. Истинското й лице може да ви се покаже само ако разплетете воалетката от противоречия, спусната пред него.
Да, Америка е страната на затлъстелите хора, но и на най-много биомагазини на глава от населението. Да, американското образование може и да се сочи от някои като пълна скръб, но защо тогава потокът от чуждестранни студенти към американските университети не секва?! Да, Америка, както казват някои, може и да е полицейска държава, но установените ред и дисциплина там никак не пречат на хората да са мобилни, амбициозни и успяващи, без да се притесняват, че някой с привилегии ще отнеме полагащото им се място.
Глобалното върховенство на Америка се дължи на това, че тя е диалог, а не монолог. И на това, че поощрява дързостта на опита да направиш нещо, каквото и да било, без да си никой.
Америка е бъдещето, защото е млада и отворена. И тези хубави думи по неин адрес въобще не изключват изричането и на лоши. Защото Америка също така може да бъде кичозна, изпразнена от съдържание, наивна, пискливо любезна, грандоманска. Буквално като извадена от тъп американски филм. Но пък има такова стойностно американско кино, за което повечето от нас не са и чували!
А замисляли ли сте се с какво достойнство и снизхождение Америка понася всички критики и обвинения, всички неприятни сравнения и унизителни метафори за себе си, които в крайна сметка не я изразяват напълно? Това означава да си сигурен в превъзходството си.
Само си представете какво би станало с накачулените човеци, ако слонът просто реши да кихне…