За бъдещето

Бъдеще незабравимо
 
декември, 2012 г.
 
Ще правим пилатес на автобусната спирка, а по нощите ще танцуваме в метрото, събувайки обувките с токчета и купувайки си от автомат специални за целта цвички…. Чакат ни и още странни развлечения, по които много скоро целият свят ще полудее.
 
© Andrey Kiselev / www.123rf.com
 
Психотерапия в бара
Пекин
В Китай днес съвсем не е задължително да лягате на кушетка, за да разказвате на психотерапевта за любовните си терзания. Личния си живот хората обсъждат в… бара. Първото такова заведение открил в Пекин психологът Кианг Ци (Qiang Zi). Срещите се състоят през две седмици. Новите участници се учат да преодоляват любовните си драми с помощта на по-старите участници. В Пекин тази групова психотерапия е един от начините за борба със самотата. Онези, които търсят сродна душа, я намират в този бар напълно безплатно.
 
Ловци на Wi-Fi
В цял свят
Хората излизат от вкъщи със смартфони или нотбукове и отиват да търсят Wi-Fi. Това се нарича вардрайвинг (от англ. wardriving) – лов на точки за достъп до безжично включване към локалната мрежа или Интернет. Има места, където ползването на Wi-Fi е безплатно (кафенета, лобита на хотели, летищата), но има и точки, където се хваща чужд Интернет, чийто стопанин го е домързяло да си постави парола. Целта на вардрайвера е да намери точката за достъп и да поеме контрол над нея.
 
Дискотека в метрото
Берлин
В Берлин обичат да организират купони в басейни и други необичайни обществени места. Най-модерните днес са метростанция Alexanderplatz и вагоните на U-Bahn. Хората танцуват, докато не им свърши питието или докато не дойде полиция.
 
Въстанието на белите мъже
Сюжетът на книгата на френския икономист Ален Менк „Десет дни, които промениха света“ (Dix Jours qui ebranleront le monde) прилича на сценарий за бъдещето на света. В нея той пише за тоталната власт на жените, въстанието на белите мъже и новите неочаквани столици на всички хора на Земята.
На неговите прогнози вярват много хора. Защото Ален Менк не е луд пророк, който обещава края на света да настъпи в края на 2012 година, а дългогодишен икономически съветник на президент на Франция Никола Саркози и кавалер на ордена на Почетния легион. В книгата си той предлага няколко съвсем нефантастични сценария за развитие на човечеството: поглъщането на европейския енергиен гигант Total от руския „Газпром“, независимостта на Шотландия и настъпването на времената, когато 1 долар ще се купува за две и половина евро. Ето част от интервю с Ален Менк, публикувано на страниците на френското дамско издание „Мари Клер“ през 2009 г., когато излиза и книгата му.
– Искаме да знаем какво я очаква Франция в бъдеще?
– Напълно съм убеден, че по население Франция ще догони и задмине Германия (днес населението на Германия съставлява примерно 81 млн. души, а на Франция – 61 млн.). За едно поколение Германия губи 10 млн. души, докато Франция се сдобива със същото количество. Най-опасно от всички е нападението на Израел над Иран (с окупация на нефтените находища и излаза към морето).
– Какво да се направи, за да се преодолее световната криза?
– Правителствата са направили всичко, на което ги е учил техният икономист Джон Кейнс – когато всичко е зле, трябва активно да се раздават пари. Днес е време да последваме друг негов съвет (за случая, когато всичко е добре) – да седим с празни джобове.
– Кажете честно, харесва ли ви да бъдете Нострадамус?
– Не играя на Нострадамус. Моите сценарии не ми се явяват насън. Те не са видения. Те са метафори, основани на реални факти и предпоставки.
– Защо според вас белите мъже трябва да се разбунтуват?
– Политическата коректност, защитата на правата на жените и на малцинствата силно накърнява интересите на младите бели мъже. Не се учудвайте, ако те образуват свое политическо лоби.
– Каква роля ще играят жените в бъдеще?
– Те със сигурност ще управляват света.
– Коя е най-голямата илюзия на човечеството?
– Наивната вяра във високите технологии.
– Коя страна ще бъде най-силна през новия век?
– Без всякакви съмнения – Иран.
– Кои градове ще играят най-голяма роля в бъдеще?
– Пекин, Шанхай, Мумбай, Сао Паулу и сигурно и Ню Йорк.
– Вие написахте, че съвременността се крепи на три кита: правосъдие, мултимедия, обществено мнение. В бъдеще какво ще се промени?
– Ще се промени само редът: мултимедия, обществено мнение, правосъдие.
– Какво ще се случи, ако допуснем, че Google купи вестник „Ню Йорк Таймс“ за един долар?
– Това ще означава краят на класическата независима журналистика.
– Нужни са ни поне три повода за оптимизъм. Назовете ги, моля.
– Започнахме да излизаме от кризата, която можеше да бъде и по-тежка и от Великата депресия. Демокрацията е силна както преди. Ние не можем да изкореним войните, но слава богу, мащабните военни действия днес не са на мода.
 
(…)
 

ПЪЛНИЯ ТЕКСТ ЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА БЕЛА ИЛИ В ЕЛЕКТРОННИЯ ВАРИАНТ ТУК