ЗА ЕСТЕТИКАТА И МЕТАЛОКЕРАМИЧНИТЕ КОРОНИ

За естетиката и
металокерамичните корони
 

 
 
от Д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог
 
 
 
 
 
 
  
септември, 2007 г.
 
 

Всеки днес е чувал за т. нар. металокерамични коронки и мостове, но едва ли се досеща колко много видове използват зъболекарите в България.
 
За да стои естетично металокерамиката, тя трябва да отговаря на едно основно изискване – металът под керамиката и самата керамика да са на една и съща фирма производител. Освен това металът трябва да е излят само веднъж. Така се постига по-здрава химическа връзка между двата материала и се избягва рискът от отлепването на парчета от керамиката (и съответно от прозирането на метала под тях). Не по-малко важни са и зъботехническите умения при възпроизвеждането на правилен цвят, големина, форма и разположение на коронката.
За естетични се смятат коронките и мостовете, които не могат с просто око да се различат от съседните естествени зъби, а не тези, които са най-бели и най-релефни.
За целта керамиката се нанася послойно с различни нюанси на един цвят, съответстващ на цвета на естествените зъбни тъкани.
 
 
Недостатъци
 Най-слабото място на металокерамиката е самият метал. Той трябва да е дебел минимум 0,4 мм, за да е достатъчно здрав. Като прибавим още минимум 1,6 мм дебелина на керамиката (нужна е, за да не прозира металът), излиза, че трябва да се изпилят 2 мм от зъба, което неминуемо води до умъртвяването му и до ред други усложнения.
 Другият голям недостатък е, че след време металът започва да отделя метални окиси около венеца и посивява леко с времето. Особено ако стоматологът не е вкарал достатъчно дълбоко коронката под венеца. Този естетически дефект изглежда ужасно на предните зъби. Може де се избегне с използването на т. нар. прагова керамика – в шийката на зъба няма метал, а само керамика с високо качество. Това изисква изработването на специално прагче под венеца. Но тази процедура е доста по-скъпа.
 В метала почти винаги има известно количество никел, а много хора са алергични към него. Сигурно ви се е случвало да си купите дънки с никелово копче или пък никелови обици и да се обринете. А представяте ли си какво би станало, ако никелът е в устната ви кухина и сте алергични?! Разбира се, има златни, платинени и титаниеви сплави, които са с по-висока биологична поносимост, но пък те са двойно и тройно по-скъпи.
 
По-добре само керамика
Най-препоръчителни са изцяло керамични коронки и мостове. При изработването им се прилага специална техника на пресоване, както и висококачествена керамика, която е достатъчно здрава и без наличието на метален скелет. Толкова здрава, че да издържи направата на малък мост. Тя не провокира алергии и е много естетична. Но тези коронки са възможно най-скъпите.
 
Зъболекарят е виновен!
Освен на зъботехника естетическите грешки могат да се припишат и на зъболекаря. Най-често когато той е изпилил неправилно зъбите или пък е взел лош отпечатък. Тогава се получават къси коронки. При поставянето им се вижда част от зъбната шийка. Някои колеги си позволяват да циментират тези корони, за да спестят нови разходи и време, но това е недопустимо. Зъболекарят може да сбърка и при определянето на цвета на коронката. Защото го прави на зъболекарския стол, под изкуствената светлина на лампата на машината. Това е погрешно. Цвят се определя само на слънчева светлина. Нали все пак пациентът ще се усмихва и на дневна светлина.
Накрая искам да подчертая, че правилно изработената коронка не бива да се различава от съседните здрави зъби, да дразни венеца и да задържа храна между зъбите. Зъбът под нея трябва да е здрав или отлично излекуван. Защото прелекуването на зъба през металокерамика е практически невъзможно.