За женското приятелство – първа част

Игрите на „лаф да става” и шоутата от вида „ток” се роят, но хубавите разговори са на изчезване. „Бела” ви предлага своята „игра на разговор”. Понеже сме сигурни, че невъзможността да водим разговор рано или късно ще ни вкара в беда, решихме да се опитаме заедно да спасим говоренето. Опитайте заедно с нас „стъпка по стъпка”, „тема по тема“, „от токче на токче”…
 
За женското приятелство
 
– Обади се на приятелка или… помощ от публиката?
– Женското приятелство?! Има ли такова или това е оксиморон?
– Има.
– Важното е, че го има. Това е първото нещо, което трябва да се установи в една научна разработка – дали нещо съществува, или не съществува.
 
– Според мен обаче мъжете създават по-добро приятелство от жените, защото приятелството е действие, а ние, жените, го разбираме като разговор. Жените се събират да си говорят, мъжете се събират да си поправят колите, да си помагат в битови ситуации. Приятелството, както и любовта, изисква участие и работа, а хората си го представят като нещо идеално и като нещо, което няма нужда от „поливане“. Приятелството и любовта постоянно имат нужда от обгрижване, от участие. Затова смятам, че жените имат неправилна представа за приятелството.
– Все сме грешни в нещо ние, жените…
– Моите приятелки, повечето от тях, де, ги имам „въпреки“, а не „заради“. А жените си избират приятелки заради някакво сходство и когато се стигне до различията, приятелството се скъсва.
– Приятелството и любовта изискват действия, те не са чувства сами за себе си. Затова хората се разделят, защото не ги поддържат. Нещата трябва да се правят, а не да се говорят.
 
– Жените могат да бъдат солидарни по много повече теми, отколкото мъжете. Или по по-задълбочени теми. Мъжете са солидарни за коли, за риболов – по-материални теми. Жените са солидарни на тема деца, избор на мъж.
– Приятелството не може да се поддържа само от говорене.
– Може, ако е създадено от нещо друго. От действия, както казваш ти. Снощи четири часа говорих с една приятелка от университета. Нямам друг начин да си поддържам приятелството с нея, освен през скайп, защото тя живее в Берлин. Но ако приятелството ни не се беше създало по този начин – с екшън и работи, които сме изживявали заедно, то сега нямаше да можем да сме приятелки само чрез разговори.
– Постоянните виждания, физически срещи между хората не са гаранция за близост. Още повече за приятелска близост. Гаранция за близост е да можеш да започнеш разговор с някого ей така, оттам, откъдето си го прекъснал преди две години, да кажем.
 
– Не мога да обобщя и дефинирам критериите за приятелство, но мога веднага да си определя приятелките. Има жени, с които се виждам много често и общуваме прекрасно, но те не са ми приятелки. Приятелки са ми други…
– А колко приятелки имате?
– Пет и половина, защото за едната се колебая.
– Моите са шест без десет.
– Ако е вярно, че приятелят е човек, на когото отделяш време, емоции и внимание – как ще отделяш време на десет души?  
– Аз имам четири приятелки – сериозни, от години – и се гордея с това, защото сме много различни, много сме се карали, но сме успели да останем приятелки.
 
– А приятелките ви на вашата възраст ли са?
– Аз съм имала много по-млади приятелки от мен. Това е синдром в моя живот. Но някак си винаги съм била опекунът и това не ми е харесвало.
– Винаги се стремиш към по-възрастни мъже и по-възрасти жени за приятелки.
– Аз пък имам по-млади приятелки и им се радвам. Много по-младите приятелки някак те освежават. Рефрешват, както се казва днес.
 
– Мъже, пари – кое може да развали приятелството между жени?
– Предпочитам да взема пари на заем от банка, отколкото от приятел. 
– Да искаш пари на заем от приятел, не е просто да вземеш парите без лихва, а въпросът е в споделянето на някакъв проблем. Имаш проблем, който не можеш да споделиш с банката. Когато приятелят ти дава парите, той ти дава и подкрепата си.
– От банката как ще получиш парите веднага? Освен това банката няма да ти даде малка сума. Коя банка ще ти отпусне заем от 300 кинта за зимни гуми например?
 
– А за мъже не мога да се скарам с приятелка.
– То дори се крепи на мъжете женското приятелство. На разговори за мъже.
– Аз пак с мойта Женя… Ами, ние снощи от четири часа разговор три говорихме за мъже.
– Това е толкова хубаво – ние си измисляме мъжете, докато говорим за тях. Те имат голяма полза от нашето приятелство – ние ги правим по-добри.
– Понякога приятелката защитава връзката между мъжа и жената.
– Защитава и мъжа, ако той заслужава това.
– Добрата приятелка е много важна за връзката между мъжа и жената.
– Ако е обективна и е пичка. Не приемам приятелки, които застават само на моя страна. Няма как винаги да съм права.
 
– Приемам критика само от приятелки. Това е стимул. Например Петя идва един ден у нас и ми казва: „Мариана, качила си два килограма и имаш торбички под очите.“ Това мога да го приема само от приятел.
– Приятелката е човек, от когото ти пука. Пука ти какво мисли за теб. Ти веднъж беше казала, че не ти пука от много хора, но от приятелите ти пука.
 
– Най-трудната част от женското приятелство е изборът. Аз съм си дала сметка, че през тази година съм създала две приятелства. Едното не е много удовлетворително, но другото е страхотно – все едно сме били винаги приятелки с тази жена.
– На мен пък тя не ми харесва.
– Е, ти не я познаваш.
– Така, като я гледам, не е и много заинтересувана да я опознае. Но ти не се притеснявай.
– Знаете ли защо я харесвам толкова много? Защото е оптимист на толкова години. Тя е живец.
– Добре, какво ти даде тази жена, на какво те научи, какво черпиш от вашето приятелство?
– Не съм си задавала такива въпроси, но ми е много хубаво, когато є отида на гости. Тя е много различна, но това не означава, че не харесвам другите си приятелки.
– Да. Ако те бяха едни и същи, ти щеше да се объркваш – коя коя е.
 
– Мъжете не разбират женското приятелство. Според тях то е равносилно на заговор.
– За мен е много важно мъжът, с когото съм, да харесва приятелките ми. Както и приятелките ми да харесват него.
– Въобще пък не бих го подлагала на обсъждане това. Не искам да мисля по техния начин и те да ме карат да мисля по техния начин.
– Те ме насочват аз да мисля по моя начин, само че да обърна внимание на нещо, което те са видели като невлюбени, защото любовта винаги деформира картината.
 
– Отношенията между мъжа и жената са крайни. Те винаги опират до една точка, в която се стига до някакво разминаване.
– Евклид е казал, ако има две несъвпадащи точки, между тях може да минава само една права.
– Хм. Това сега не мога да го разбера, но имах предвид, че много по-често се разделят гаджета, отколкото приятелки жени.
 
– Феминистките как разбират женското приятелство?
– Като лесбийство.
– Еее, не.
– Искам да кажа, че го разбират като нещо крайно, и ако лесбийството е нещо крайно…
– Феминистките разбират женското приятелство като солидарност за една кауза.
 
– А какво е мъжкото приятелство?
– Мъжко.
– Май по-добре е да не се питаме най-добрата ни приятелка мъж ли е, или жена?