„ЗА“ И „ПРОТИВ“ ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНИТЕ ТАБЛЕТКИ

„За“ и „против“ противозачатъчните таблетки
 
юли, 2009 г.
 
  

© Sven Hoppe – Fotolia.com

Говори се, че те предизвикват рак, но също и че предпазват от него. Че предотвратяват нежелана бременност, но пък понижават либидото. Как едно толкова малко хапче може да бъде толкова противоречиво и да повдига толкова много въпроси?! Ще се постараем да отговорим на най-важните от тях в тази статия.
 
Във Великобритания 3,5 млн. жени взимат противозачатъчни таблети – това е най-популярната форма на контрацепция в Обединеното кралство. Обяснението е, че при правилен прием тези комбинирани препарати (съдържат естроген и прогестерон) са ефективни до 99%. Освен това притежават и лечебен ефект, гарантират минимален риск от различни нарушения на обмяната на веществата.
За първи път контрацептивни таблетки са били одобрени за продажба през 1960 г. в САЩ. Противозачатъчните хапчета, които купуваме днес, съдържат само 1,2% хормони от първоначалната доза. Твърди се, че приемът на хапчетата от най-ново поколение не само че не вреди, но е и полезен за здравето. Защото науката и медицината не стоят на едно място, а се развиват. Според последни изследвания повечето жени експериментират с повече от два вида антибебе хапчета, докато открият подходящото за себе си. В процеса на търсене на най-ефективното те, естествено, се сблъскват с някои странични ефекти, като натрупване на излишни килограми, резки спадове на настроението, загуба на либидо… Освен това битуват съмнения, че приемът на орални контрацептиви, освен че влияе зле на фертилността (способността за зачеване), води и до предразположение към определени видове ракови заболявания. Така ли е всъщност? Ето каква информация открихме.
 
Рунд 1
Риск от ракови заболявания
Контрацептивите намаляват риска от ракови заболявания
Според последни изследвания редовният прием на орални контрацептиви действително намалява риска от ракови заболявания. Особено през периода преди настъпване на климактериума. Едно от най-задълбочените изследвания по този въпрос е на университета в Абърдийн и доказва, че общият риск от онкологични заболявания е намалял с 12% при жените, използващи оралната контрацепция като метод за предпазване от бременност. При това този ефект се запазва в продължение на 15 години, след като приемът на таблетките е бил прекратен. Изключение правят тези представителки на нежния пол, които са взимали антибебе хапчета без прекъсване повече от 8 години (приблизително 25% от използващите противозачатъчни таблетки) – за тях рискът от ракови заболявания се увеличава с 22%.
 
Предпазват от рак на яйчниците
Оралните контрацептиви ежегодно спасяват живота на повече от 3000 жени в Европа, предпазвайки ги от рак на яйчниците. Тези резултати се подкрепят от изследване на „Бритиш джърнал ъв кансер“ (Британско списание за рака), а също и от мащабно изследване на Центъра за изследване на рака в университета „Дюк“ (Duke University Medical Center) в Северна Каролина, които доказват, че всички форми на орална контрацепция намаляват риска от заболяване от рак на яйчниците с цели 50%, като най-ефективни са оралните контрацептиви, съдържащи висок процент прогестерон.
 
Намаляват риска от колоректален рак (рак на дебелото черво)
При жените, приемащи противозачатъчни контрацептиви, рискът от развиване на колоректален рак се понижава с 20% по данни от изследвания на италиански учени. Според тях заслугата за това е на естрогена, съдържащ се в таблетките, който понижава количеството жлъчни киселини. Твърди се, че именно повишеното количество на жлъчни киселини води до заболяване от рак на дебелото черво.
 
НО…
Те удвояват риска от заболяване от рак на шийката на матката
Според изследване, публикувано в списание „Ланцет“ (The Lancet), жените, приемащи орални контрацептиви, действително са изложени на риск от заболяване от рак на шийката на матката. Колкото по-продължителен е приемът на таблетките, толкова по-голям става и този риск. Вероятността от развитие на този рак е два пъти по-голяма при дамите, които в продължение на години без прекъсване са приемали орална контрацепция, в сравнение с тези, които никога не са се възползвали от антибебе хапчетата. Ако обаче приемът на контрацептиви бъде спрян, след 10 години рискът отново намалява до същата степен, както при жените, които никога на са ползвали таблетки.
 
Повишават риска от развитие на рак на гърдата
Подробно изследване в САЩ, проведено неотдавна, доказва, че при жените в постменопауза (след менопаузата), които са приемали орални контрацептиви преди раждането на първото си дете, рискът от заболяване на рак на гърдата е с 44% по-голям, отколкото при жените, които никога не са използвали таблетки антибебе. Смята се, че това е свързано с естрогена, съдържащ се в комбинираните орални контрацептиви.
Резултат: 3:2 за хапчето
Рунд 2
Хормони под контрол
Контрацептивните таблетки могат да лекуват ПМС
Изследвания, проведени в САЩ, показват, че физическите и емоционалните симптоми, които изпитват много жени седмица преди менструалния си цикъл в резултат на хормоналните промени, са значително по-малко при жените, които приемат орални контрацептиви. В изследването са участвали 700 жени, 72% от които са се оплакали от различни проявления на ПМС – спад на настроението, сълзливост, депресивни състояния… След редовния прием на контрацептиви оплакванията им намалели практически наполовина.
 
НО…
Водят до постепенна загуба на либидото
Ако сравним списъка със странични ефекти, предизвикани от противозачатъчни таблетки от различни марки, на първо място в този списък безспорно се нарежда загубата на либидо. Оралните контрацептиви възпрепятстват производството на тестостерон, който влияе на сексуалните желания. Освен това контрацептивните препарати повишават нивото на глобулина (свързващ полов хормон, изписван на латиница за по-кратко SHBG), който блокира тестостерона. Това притъпява страстта и намалява вероятността за постигане на оргазъм. До настоящия момент се е смятало, че тези процеси са обратими, но неотдавна изследване на американски учени доказа, че нивото на SHBG е 3 или 4 пъти по-високо при жени, прекратили приема на противозачатъчни, в сравнение с жени, които никога не са приемали такива хапчета.
Резултат: няма победител!
Рунд 3
Възможност за забременяване
Те не влияят на фертилността
Ново изследване, направено в САЩ, констатира, че на жените, спрели приема на антибебе хапчета, не им трябва повече време да забременеят в сравнение с жените, които никога не са употребявали орални контрацептиви. От 2064 жени, взели участие в изследването, 21% са били бременни след първия менструален цикъл след приключване на приема на таблетки. Това е сравнимо с естествената вероятност за настъпване на бременност. Година след приключване на приема на таблетките 79% от жените са били бременни. Това показва, че женският организъм не се нуждае от „възстановителен“ период след спирането на противозачатъчните, за да се осъществи зачатие. Това твърдение е отживелица.
 
НО…
Те могат да маскират проблеми с фертилността
Противозачатъчните таблети ви гарантират „фалшива“ редовна менструация и затова редица фактори, които влияят на фертилността, могат да останат незабелязани от вас. Най-разпространеният от тях е синдромът поликистозни яйчници, който с годините може да остане недиагностициран при жени, приемащи антибебе таблетки.
Редовните менструации вследствие приема на антибебе хапчета могат да прикрият нередовните менструални цикли, провокирани от синдрома поликистозни яйчници. Но щом жените престанат да взимат противозачатъчни таблети, на тях много често им се налага да се преборят с този проблем, свързан с понижената функция на фертилността.
 
Могат да променят предпочитанията ви към мъжете
Ако изведнъж забележите, че започват да ви привличат по-груби мъже в сравнение с времето, преди да започнете приема на контрацептивни таблети, да знаете, че това е нормално. Група психолози неотдавна откри, че жените, приемащи орални контрацептиви, предпочитат мъже тип мачо пред по-нежните мъже тип юноша бледен.
Резултат: няма победител!
Рунд 4
Как влияят на сърдечносъдовата система
Намаляват риска от анемия
Около 8% от жените страдат от анемия заради недостиг на желязо в организма. Една от основните причини за това се явява загубата на кръв по време на менструация. Противозачатъчните таблети правят менструалния цикъл по-краткотраен, а самата менструация – не толкова обилна, което пък прави загубите на желязо в организма минимални.
 
Те могат да понижат риска от сърдечносъдови заболявания
Дълги години се смяташе, че контрацептивните таблетки повишават кръвното налягане. Последни изследвания, направени в САЩ, обаче доказаха, че жените, приемащи контрацептивни таблетки, в 8% от случаите са намалили риска от сърдечносъдови заболявания, включително от сърдечни пристъпи и инсулти. Учени от университета в Детройт заключили, че това се дължи на естрогена в съдържанието на препаратите. Естрогенът възпрепятства образуването на отлагания по стените на кръвоносните съдове.
 
НО…
Увеличават риска от образуване на тромбози
Това е така. Но този риск е минимален. При жените, които не употребяват контрацептивни таблетки, се диагностицират 5 случая на тромбоза на дълбоките вени на 100 000 жени годишно. При жените, приемащи таблетки, цифрата може да се повиши до 25 случая на 100 000 жени на година. Пушенето при приемане на противозачатъчни хапчета е много негативен фактор и увеличава до 30 пъти вероятността от образуване на тромби.
 
Благоприятстват напълняването
Изследванията показват, че приемът на такива таблетки води до натрупване на излишни килограми. Затова лекарите често препоръчват препарати с ниско съдържание на естроген, от които се напълнява значително по-малко.
Резултат: няма победител!
 
въпрос – отговор
– Може ли да се продължи приемът на контрацептиви и без седемдневно прекъсване?
– Хормоналните таблетки могат да се приемат в непрекъснат режим в 2 случая. Първия – при медицински показания за лекуване на прогресираща ендометриоза. В този случай се назначава 6-месечен курс без прекъсване. Във втория случай, ако на жената є е препоръчана орална контрацепция с цел предпазване от нежелана бременност, непрекъснат режим на прием за отсрочване на менструацията е оправдан само в случаи, при които няма да има никакви противопоказания. Не забравяйте, че и в двата случая трябва да се консултирате с лекар, защото единствено той може да определи режима на прием.
 
– Колко максимално дълго може да продължи приемът на противозачатъчните таблетки?
– Последни изследвания показват, че нискодозираните препарати могат да се приемат до 5 години без прекъсване, отчитайки обаче, че по данни на онкогинеколозите този срок на прием не намалява вероятността от заболяване на рак на яйчниците с 50%.
 
– Вярно ли е, че таблетките предизвикват бяло течение?
– Гъбички от типа Сandida се явяват патогенни микроорганизми само при определени условия – иначе присъстват във влагалището на всяка жена. Най-важното е тяхното количество да не надвишава допустимите норми. Пероралният прием на хормонални препарати по принцип не влияе на биоценозата (популацията) им във влагалището. Предписването на контрацептиви, които се поставят директно във влагалището, може обаче да доведе до промяна на флората на влагалището при жени, склонни към дисбактериози. При поява на кандидозен колпит (възпаление на влагалището, съпроводено с гъсто бяло течение) следва да се обърнете към лекар, а също и да препоръчате медицински преглед и на половия си партньор.