За парите – втора част

Какво казват парите за хората
Дребни монети, ценни книжа, добре изгладени или смачкани банкноти – начинът, по който докосваме и подреждаме парите, разкрива нашата същност.
Банкнотите – на пачки Пачките банкноти се асоциират с идеята за свобода, за автономност. Хората, които имат маниер да носят пачки банкноти в чантата си, мечтаят за нов живот във всеки един момент. Пачките (многото пари) им позволяват да избягат бързо, където пожелаят. Тези хора са обаче и много тревожни.
Някои мъже изпитват голямо удоволствие да държат пачки банкноти в ръце – сякаш държат фалоса си и затова се чувстват могъщи. Това е някакъв вид ексхибиционизъм.
Допирът до пачка банкноти носи успокоение на онези, които се страхуват, че лесно могат да изгубят богатството си.
Портфейлът като бариера Носенето на парите в портфейл е знак, че човек иска да избегне всякакъв допир до тях, независимо дали обича да харчи, или пък да спестява. Подсъзнателно тези хора възприемат парите като нещо мръсно, с неясен произход. Дори и да ги обичат, те се стремят да ги държат на разстояние от себе си.
В джобчето ми дрънкат… Предимно мъже обичат да слагат парите си направо в джобовете на сакото си. Това говори за желание постоянно да контролират наличността им, т. е. искат парите им да са леснодостъпни по всяко време.
Други ги тъпчат директно в задния джоб на панталона. За тях може да се предположи, че несъзнателно отказват да гледат пари, до степен че ги държат на място, откъдето лесно могат да бъдат откраднати. И това ако не е неразбирателство с парите…
Или пък в предния – заради нуждата непрекъснато да ги докосват. Опипването на пари, поставени в предния джоб на панталона, прилича малко на… мастурбация, но не съвсем. Все пак е социално приемливо да пипаш банкноти в присъствието на други хора, а не директно члена си!
Никога пари в брой Липсата на налични пари е характерно за богатите. Тези личности живеят с фантазията за неограничено могъщество, което могат да им осигурят единствено виртуалните пари. Те предпочитат кредитните карти, които от една страна символично им доставят безкрайно богатство, а от друга – чистота, тъй като им позволяват да избегнат допира с мръсната „хартия“.
Тази илюзия за богатство и чистота е използвана в казината, където жетоните заместват банкнотите.
Смачкани и скъсани Клишето гласи, че тези, които не обичат парите, увреждат банкнотите. Това не е съвсем вярно. Смачквайки ги, те увеличават обема им и си създават илюзия, че притежават по-голямо количество пари.
От друга страна, увреждането на банкнотите говори за озлобление срещу тяхната липса, както и за страх от ред при изготвянето на собствения бюджет.
Не е изключено обаче хората, които увреждат банкнотите, на по-късен етап грижливо да ги изгладят. Отношението към парите не е константа все пак.
Сгънати грижливо Грижливо сгъват банкнотите хората, които боготворят парите. За тях те стоят над реалността, но притежават сила да контролират самата реалност. Обикновено тези хора никога не използват реално силата на парите – тоест не ги харчат. Старите хора, които кътат пари, най-много обичат да изглаждат и подреждат грижливо банкнотите.
На едро и на дребно Тези, които предпочитат едрите банкноти, оценяват високо себе си и обикновено се смятат за повече от другите хора.
А онези, които предпочитат да носят в себе си много на брой банкноти с ниска стойност, са обикновено с ниско самочувствие.
Звън на монети През средновековието, когато за единствени истински пари са били признавани златните монети, вместо думата „портмоне“ хората са използвали думата „кесия“. А кесията е алюзия за мъжки тестис. Оттам и изводът, че мъжете, които обичат да броят монети, обичат да мастурбират.