За пари

Когато ТЯ печели повече от ТОЙ
 
от Eвелина ЯНОВСКА
 
август, 2009 г.
 
 
 
Ани и Стефан купуват кола. Продавачът дава фактурата на Стефан, както си му е редът, но Ани я измъква от ръцете на мъжа си, поглежда сумата и вади кредитната си карта. Ани смята, че щом печели два пъти повече от мъжа си, е справедливо да плаща тя. Или поне по-големите сметки.
 
Според Европейския институт за социални проучвания тази тенденция засяга 5% от двойките на Стария континент и ще става все по-често явление в бъдеще. Новото разпределение на финансовите роли обаче не е толкова лесно за асимилиране както от жените, така и от мъжете. В 34% от случаите жените намират, че тази ситуация е по-притеснителна за мъжете им. Що се отнася до мъжете, 1 на всеки 10 смята, че тази тенденция е благоприятна (разбирайте изгодна) за мъжкия пол. Само 16% от Адамовците приемат финансовата си слабост за притеснителна и унизителна.
 
Уравнението ПАРИ=ВЛАСТ=ПЕНИС
дълго време движеше света. И май продължава да го движи, въпреки че жените взеха да стават по-платежоспособни и респективно по-властни и сексуални. „Мъжете градяха своята самоличност на базата на парите, които печелеха. А повечето жени с удоволствие приемаха предложението да не работят и да си стоят вкъщи“ – обяснява френският социолог Жанин Мосюз-Лаво, автор на книгата „Парите и ние“. Но да не забравяме, че жените все пак сравнително отскоро могат да имат собствена сметка в банката. И парите в представите на повечето хора продължават да са символ на мъжественост. Което прави положението на финансово „онеправданите“ мъже още по-унизително.
Колкото до жените, дори и да печелят повече, те продължават да бленуват за финансово спокойствие на гърба на солиден и обезпечен партньор (жени, какво да ги правиш!). Пак според Европейския институт за социални проучвания за 58% от европейките „мъжките“ пари са символ на спокойствие и сигурност (този процент е 65 при дамите на възраст между 30 и 49 години!). Излиза, че жените поощряват стремежа на противоположния пол към социална успешност и материално благополучие. Но без да приемат „минусите“ на този процес – дългото отсъствие на мъжа от вкъщи (щом е успешен, той прекарва повече време на работа) и сексуалното му безразличие (вечер всеки преработил се мъж има сили колкото да хапне и след това да заспи). Тези „минуси“ жените няма как да харесат. В името на добрия и редовен секс и най-патриархално настроените Еви биха се съгласили да работят като луди и да печелят повече. Макар че, каквото и да си говорим
 
парите стават все по-важни от секса
И да се говори за тях днес е табу, по-строго от табуто да се говори за секс. Хората не доверяват току-така финансовото си състояние. Особено пък жените. Не разполагаме със статистически данни колко точно дами в България печелят повече от мъжете си. Но предполагаме, че въпреки стабилния патриархален модел, който все още е „на мода“ у нас и който се явява пречка за разразяването на торнадото „по-платежоспособни жени“, сигурно познавате поне две българки, които печелят повече от мъжете си. По-важно е обаче не колко точно са тези жени, а какво мислят те и техните половинки за ситуацията „в нашето семейство жена ми плаща сметките“.
Да се върнем на Ани, която с лека ръка плати автомобила на Ани и Стефан. За нея очевидно това не е проблем: „Аз плащам всичко и държа сметка за по-големите разходи за момента. Но в бъдеще нищо не се знае – възможно е Стефан да започне да печели повече от мен в един момент. Ако аз печелех по-малко от него сега, той щеше да ме издържа и това пак щеше да ми се струва нормално!“ Кой твърдеше, че равенството между половете било утопия?!
 
Тя печели, той се грижи за децата
Юлия е на 38 години и работи като консултант „Човешки ресурси“ в офиса на една голяма и известна чуждестранна компания. Месечният є доход е три пъти по-голям от този на съпруга є, който е на управленска позиция в друга подобна фирма. Михаил, така се казва съпругът є, е също на 38 години.
Нейното мнение „Няма значение кой печели повече. Важен е общият приход на семейството да е голям. Не пресмятаме кой какво плаща. Парите основно ни служат да покриваме семейни нужди – разход за детегледачка, режийните, данъците… И всеки от нас има собствена сметка в банката. Но дори когато плащам от своите пари, имам нужда да получа неговото съгласие за разхода, който правя. Двамата сме отличен екип. Дори и вкъщи – той води децата на лекар, той приготвя храната, той мие прозорците. Понякога се питам дали Мишо не прави повече неща от мен в домакинството.“
Неговото мнение Михаил се включва със завидно чувство за хумор: „Веднъж моят тъст, който ми помагаше да си попълня данъчната декларация, ме попита за годишния ми доход. Казах му една цифра, а той: „Не те питам за месечната ти заплата, а за доходите ти за годината.“ – „Но това са годишните ми доходи“ – отговорих му аз съвсем спокойно. Смяхме се много. Но не ниската ми заплата ми създава проблеми, а по-скоро фактът, че компетенциите ми не са оценени по достойнство. Доста дълго си повтарях, че трябва да се преквалифицирам, за да печеля повече. Но явно си обичам работата и не съм достатъчно амбициозен. По-щастлив се чувствам, когато работя по-малко и имам време да се занимавам с децата. От това стандартът ни на живот не страда – нали Юлия печели достатъчно. А на работодателите съм заявил, че ако някой от нас двамата трябва да жертва работата си заради болно дете например, то този някой ще съм аз. Защото съпругата ми печели два пъти повече от мен.“
 
Тя прави пари, той е… писател
Силвия е на 40 години, с 3 деца. Собственик е на заведение и „прави“ месечен доход от около 6000 лева (поне за толкова си призна). От 11 години е омъжена за Ангел, 41-годишен, писател, с нищожен месечен доход (творците не са платени в България).
Нейното мнение „Всеки от нас има лична банкова сметка. Парите за всекидневни разходи са общи, но храната купувам основно аз. Хората ме определят като мъжа в двойката, но мисля, че смятат така не защото печеля повече (пред никого не бия барабана колко точно печеля все пак!), а защото съм по-решителна. Преди месец сама взех решение да купя нова кола за семейството. Ангел не знаеше дори за намерението ми. За щастие той не е материалист и не реагира бурно, когато докарах колата пред къщата ни. Пред приятелите се шегуваме, че редовно го каня да вечеряме навън, сякаш той е дамата. Те се смеят, но незлобливо.
Ако трябва да бъда честна обаче, аз страдам, играейки ролята на мъж, защото като всяка жена изпитвам нужда понякога някой да ме обслужи, да се погрижи за мен. Мечтая някой ден да чуя от Ангел: „Наех детегледачка за тази вечер, каня те на вечеря.“ Съгласна съм само да го чуя, а после аз да платя сметката.
Но за Ангел фактът, че не печели достатъчно, е станал претекст да не поема инициативи. Тежи ми не толкова че изкарва малко пари, а че не мога да се облегна на него. Освен за парите вкъщи се грижа и за децата, и за пазаруването…
Всъщност ако сексуалният ни живот беше безоблачен, щях да нося по-леко всички тези тежести. Но аз вече не го желая. Сексуално, де… А и той не ме докосва… Омъжих се за него, защото беше различен – не ми досаждаше с разговори за коли и футбол, а по цели нощи си говорехме за литература. Привлече ме неговата свръхчувствителност, която не мога да понасям сега. Както не мога да понасям и съмненията му, депресиите му. Не ме впечатляват и усилията му да печели повече напоследък. Дори и да носи повече пари вкъщи, знам, че няма да се промени, което е по-страшното.“
Неговото мнение „Това положение ме убива. Не мога да правя подаръци на децата си, да избирам мястото за семейната ни почивка и да задоволявам изискванията на жена ми за ресторанти, уикенди, пътувания… Каквото и да правим, не съм аз инициаторът. Често се чувствам виновен, задължен, зависим. Задушаващо е… Не се чувствам притиснат от Силвия, но когато се скараме, тя ми показва, че и е писнало „да пее основната партия вкъщи“.
 
Тя получава повече, но вкъщи командва той
Мария е на 37 години. Работи като адвокат със среден месечен доход 7000 лева. Има две деца. От 6 години е омъжена за Илиян, 42-годишен строителен инженер със среден месечен доход на половината на нейния (макар че го подозираме, че преувеличи).
Нейното мнение „Това положение никога не ми е пречело. Даже нетипичността на тази ситуация ми харесва! Ако някой от нас е „на червено“, другият веднага му прехвърля малко пари от своята банкова сметка. Във всекидневието Илиян плаща режийните, а аз правя големите харчове. Финансирах 70% от покупката на апартамента, Илиян обаче заплати ремонта, макар че сме съсобственици с равни дялове в жилището. Широтата на мисленето съм го наследила от родителите си. Баща ми печелеше повече от майка ми, но тя управляваше семейните пари. Като бях дете, чувах баща ми често да се шегува: „Майка ти ми даде малко пари да напазарувам.“ Аз никога не съм искала от Илиян да се прави на мъж, като печели космически суми. Все ми е едно кой ще плати сметката в ресторанта. Ние сме екип. Той пазарува, занимава се с децата, когато детегледачката си тръгне, плаща сметките за парно и ток… Нямаше да се чувствам толкова уверена, компетентна и съответно търсена в работата си, ако той не ми помагаше.
Напоследък сме в тежък период. От три седмици той има много работа и на мен ми се наложи да вляза в ролята на жена домакиня. Малко нанагорно ми се видя да управлявам трима служители, да работя по няколко дела едновременно, а освен това и да шетам вкъщи. Това е невъзможно – и психически, и физически.
Между другото желанието му да харчи ме изнервя. Днес си купи сигурно стотния чифт маратонки. Направих му забележка. А той се защити: „Ако някой ден започна да печеля повече от теб, не се сърди, ако ти направя същата забележка.“ Да, разбирам, че и той има право да си доставя удоволствия, но ми се струва, че прекалява. Той сигурно смята това положение за ужасно, защото аз съм властна жена и това ми личи. Смятам, че щом печеля повече, значи аз трябва да решавам. Например той имаше спортна кола. Когато забременях, накарах го да я продаде и да купи друга, по-семейна. Той нямаше избор, защото аз я изплащах всеки месец. Но моите пари са и негови пари и това, че получава по-малка заплата от мен, не ме тормози много. Бих искала обаче един ден да не работя чак толкова много… Тогава той ще трябва да се нагърби с печеленето на парите вкъщи.“
Неговото мнениеТова, че печеля по-малко от жена си, никога не ми е пречело. Създава ми проблем това, че всеки път съм длъжен да се отчитам пред нея за някои свои разходи. Иначе не се оплаквам, че тя взима повече пари от мен. Това ми помогна да сменя средата си с по-добра и да водя по-комфортен живот. Пък и вярвам, че Мария се гордее с моята професионална реализация, нищо че не получавам много пари. Защото аз съм добър в професията си. И ме уважават.“
 
Парите сами по себе си не могат да бъдат основание за изпитване на уважение или презрение
към притежателя им.
 

В името на добрия и редовен секс и най-патриархално настроените Еви биха се съгласили да работят
като луди и да печелят повече. Макар че днес парите станаха по-важни от секса.
 

Отговорите на психолога
– Какво може да създаде напрежение в двойката, когато заплатата на съпругата е по-висока от тази на съпруга?
– Липсата на комуникация. Партньорите трябва да могат да разговарят по този въпрос, да се изслушват взаимно и да знаят какво е било отношението на родителите и на двамата към парите. Защото често в живота ние подражаваме на финансовата политика на родителите си. Парите са най-интимните тайни огледала, в които се отразяват нашите желания, нашите предпочитания, нашите планове, нашите липси, лишенията ни. Добре е всеки да вижда какво се отразява в огледалото на партньора му. Що се отнася до парите.
– Как трябва да се държи жената в подобна ситуация?
– За начало е добре да не изтъква постоянно разликата в заплатите на двамата. Особено на всеослушание. Така ще съхрани самооценката и достойнството на партньора си. Напротив, добре би било да поощрява качествата му на любовник, да стимулира старанието ми да се грижи за домакинството. И най-важното, да го остави да взима и той важни решения. Нищо че получава по-малко пари от нея.
– Как е правилно да се управляват разходите на семейството в същия случай?
– Най-добре е да има една обща сметка, в която всеки да внася сума, пропорционална на неговите доходи и разходите, които прави. Тази сметка е препоръчително да обслужва големите семейни инвестиции (недвижимости, ваканции и др.). Но е добре съпрузите да имат и две отделни сметки за лични разходи.