За по-чисто антре

За по-чисто антре
 
октомври, 2009 г.
 
Знаем, че знаете как да се избавите от мръсотията и безпорядъка. Но ние ще ви помогнем да го направите по-бързо, по-организирано и най-важното – да запазите резултатите по-дълго време.
 
 
ПРОБЛЕМИ
► Огромно количество шалове, ръкавици, диадеми и всевъзможни още дреболии върху шкафа в антрето.
► Влажни палта, сака и ботуши, които няма къде другаде да съхранявате и сушите.
► Вечната мръсотия – пръст и пясък на пода на антрето, които после се разнасят из цялата къща.
 
РЕШЕНИЕ
1. Махнете всичко излишно Изберете за себе си един чифт обувки, който носите постоянно, и оставете още един втори чифт за смяна. Помолете всички членове на семейството да направят същото. Така можете да постъпите и с връхните дрехи, шапките, ръкавиците и шаловете. Всички останали сложете в отделни кошници и пренесете в стаите, които се обитават от притежателите на съответните вещи. Ако нещо се нуждае от пране, не го отлагайте за после, а веднага напълнете пералната машина. След това вземете една пазарска торба, напълнете я с вестниците, списанията или каталозите, които още не сте успели да разгледате. Останалите смело можете да изхвърлите, като си оставите една малка купчинка вестници, която ще ви потрябва за действията, описани в точка 2.
 
2. Подсушете обувките Постелете останалите вестници под мръсните и прогизнали ботуши, за да се отцеди мръсната вода. Смачкайте няколко страници от вестниците и ги напъхайте в ботушите и ботите, което ще помогне да запазите формата им и ще абсорбира неприятната миризма.
 
3. Завършете с пода Не се захващайте да миете пода на антрето, докато мръсотията не е засъхнала. Сухата кал изметете с метличка, а след това изтъркайте пода по бързия начин – или с парцал от микрофибър, или с влажен моп. Останалите от обувките кални ивици можете да изтъркате с малко количество сода бикарбонат.
 
ЗА ДА ВИ Е ПО-ЛЕСНО СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ…
 Монтирайте на стената още няколко малки закачалки за чанти, ключове и мокри връхни дрехи. Защото, когато помолите близките си да си оставят връхните дрехи на мястото, обикновено те отговарят, че са забравили кое е точно това място. Е, в този случай им покажете някоя свободна закачалка в антрето.
 Поставете няколко кошници или сандъци за събиране на пощата, вестниците и списанията (да събирате писмата, можете и в кухненска поставка за салфетки). Старите вестници и списания трупайте на една купчина, която да можете лесно да грабнете и да изхвърлите, когато излизате да хвърляте боклука.
 Ако килимът в антрето е прекалено малък, заменете го с пътека или постелка, която можете да перете в пералната машина. Колкото по-голям е килимът до входната врата, толкова по-малко кал и пясък ще се нанася в коридора и съответно в стаите.
► Въведете строго правило за всички членове на семейството – да събуват обувките си пред, а в краен случая близо до входната врата. Ако успеете да ги убедите да правят това, вие не само ще се избавите от излишната мръсотия, но и от вредните за здравето микроби. До входната врата оставете кошница, пълна с чехли, за да се сещат гостите ви, че трябва да се събуят, и да има веднага какво да обуят, когато влязат в дома ви.