За приказките – четвърта част

Гласовете ви чуваме…
 
Интервюта на Ивайло ТОДОРОВ
Снимки „Форум филм“
 
декември, 2009 г.
  
Двама известни актьори този път играят с… гласа си. Те озвучават главните роли в две предстоящи анимации. И докато на Владо КАРАМАЗОВ му е за първи път, Камен ВОДЕНИЧАРОВ вече го е правил за двете части на филма „Стюарт Литъл“…
 
1. Обичате ли да четете приказки?
2. На кого за първи път сте разказвали приказки?
3. Кое се чете повече според вас от днешните деца – приказки или комикси?
4. Гледането на анимационни приказки помага или вреди на децата?
5. Какви според вас израстват децата, които не четат приказки?
6. Коя е любимата ви приказка и защо?
7. Кой е любимият ви приказен герой?
8. Слушали ли сте аудио детски приказки?
9. Как реагирахте на поканата да озвучите анимационен филм?
10. Какво е предизвикателството сам да озвучавате приказен герой?
11. Има ли по-добър вариант за един актьор от този да озвучава принца в една приказка?
12. Носите ли детето в себе си? Докажете ни.
 
Принцът Карамазов
 
 
 
Владимир Карамазов озвучава принц Невийн в новия филм на „Уолт Дисни“ „Принцесата и жабокът“. По приказките се запалва от майка си, а в НАТФИЗ кандидатства с една приказка за Меца Мецана. „Много се радвам, че озвучавам нещо толкова добро. Рисуваната анимация е съвсем различна от компютърната, а този филм отбелязва нов етап за „Дисни“ – първия им рисуван филм от 12 години“ – сподели Карамазов.
 
1. Много, когато намирам време. Като малък имах издания на „Макс и Мориц“ и „Билбо Бегинс“, които впоследствие загубих някъде. Наскоро обикалях по „Славейков“ и си ги намерих.
 
2. На дъщерята на Юлиан Вергов – Алена.
 
3. Надявам се да са приказките. Комиксите са попкултура, в която има доста насилие.
 
4. Адски много помага. „Дисни“ имат традиция да възпитават децата. Посланието на „Принцесата и жабокът“ е, че човек трябва да преследва докрай целите и мечтите си.
 
5. Може би по-нетолерантни, по-груби и нечувствителни.
 
6. „Красавицата и Звяра“. Гледал съм много варианти на тази приказка.
 
7. Винаги ме е впечатлявал Звяра и това, как се превръща в принц. Че красотата не е толкова важна, други неща са от значение за един човек.
 
8. О, да, имах много плочи и касети. И до днес пазя някои, но вече няма на какво да ги слушам.
 
9. Винаги ми е било мечта да озвучавам подобно нещо. Преди години се явих на кастинг, но от участията си на сцена бях прегракнал и не ме взеха. Много страдах след това, но сега много се зарадвах, когато разбрах, че съм одобрен.
 
10. Много по-различно е да разчиташ само на гласа си. Не можеш да говориш така, както би говорил на сцената. А и ми се наложи да квакам като жаба и да издавам разни други странни звуци.
 
11. В този филм има и други персонажи, които са интересни и добре направени. Но се радвам, че озвучавам точно принца, защото ролята е главна.
 
12. Мисля, че да. Надявам се цял живот да го нося в себе си.
 
 

 
 
„Принцесата и жабокът“
Приказката на Братя Грим е разказана по нов начин, с много музика и лудешки хумор в стил „Уолт Дисни“. И в тази версия момичето целува жабока, но резултатът е доста различен. Таяна няма време за романтика и мечти, обича да готви и планира да стане преуспяваща ресторантьорка. В нейния град пристига весел джазфанатик, кралската издънка принц Невийн. Разглезеният и безотговорен красавец е превърнат в жаба от злия д-р Фасилиър и единственият му шанс за спасение е Таяна. А какво ще стане, ако тя все пак го целуне, но в резултат се превърне на свой ред в жаба?

 
 
Извънземният Воденичаров
 
 
 
„Аз съм изиграл много принцове и царе, на Владо сега му е времето“, коментира Камен, който озвучава тийнейджъра Лем във филма „Планета 51“. Лем е съвсем нормално хлапе, с тази разлика, че е извънземен. „Това е много забавна и много поучителна история, която ще допадне на всички деца“ – пророкува Камен.
 
1. Много. Дори наскоро препрочетох „Момо“ на Михаил Енде.
 
2. Моята баба ме караше да разказвам приказки. Тя е първият човек, на когото съм разказвал. А наскоро разказвах и на моя племенник.
 
3. Комиксът е една по-съвременна и по-опростена интерпретация на приказките. Мисля, че днешните деца се вълнуват повече от тях днес.
 
4. До голяма степен им помага за разбирането на света, в който живеем.
 
5. Израстват като деца на крайностите – или по-плахи и по-страхливи по характер, или по-агресивни и по-буйни. Чрез приказките децата се преоткриват и живеят в хармония със себе си и със света. Тези, които не четат приказки, са ощетени според мен.
 
6. Много са – тези от „1001 нощ“, на Андерсен… Приказките, независимо дали са смешни, или тъжни, ни подготвят за всичко, което ще ни се случи в живота.
 
7. Много са – от Карлсон, през Пипи, дори Пинокио си има своя чар.
 
8. Да, слушал съм много плочи като малък и много ми харесваше приказката за малката кибритопродавачка.
 
9. С голямо удоволствие.
 
10. Винаги съм готов за такова предизвикателство. Вече съм го правил с ролята на Стюарт Литъл, макар че двата филма са различни като послание и адрес. Но озвучаването на един анимационен филм е приказно само по себе си.
 
11. Мен все ме избират за положителните роли, много ми се играе и някой злодей.
 
12. Мисля, че всеки човек носи детето в себе си, колкото и много да е пораснал. Хубаво е да запазим нещо от наивността, вярата и оптимизма на децата. Когато отпадна моят отбор от VIP Dance, ми стана много тъпо и съвсем по детски се нацупих.
 
 
„Планета 51“
 
Обикновено на нашата планета кацат извънземни, но в този филм се случва точно обратното. 16-годишният Лем си живее спокойно на Планета 51, докато не се случва нещо непредвидимо. Най-неочаквано, след като е изминал милиони километри от дома си, астронавтът капитан Чарлз Бейкър–Чък каца аварийно насред семейното барбекю. Той изпада в паника и побягва, но постоянно се сблъсква с уплашените местни жители, които намират този „извънземен“ за ужасяващ. Чък се укрива в планетариума, където работи Лем. Въпреки че първата среща на землянина с извънземния е същинско бедствие, те се сприятеляват. Лем дори приема да помогне на Чък да се върне на кораба си, преди той да полети към Земята без него.