ЗА ПРОЕКТА ЗЕЛЕНА ЯБЪЛКА

За екопроекта Зелена ябълка 
Посади дърво в градината на БЕЛА”
 
 
 
Една ябълкова градина ще се раззелени много скоро в парк „Мир и Дружба” в „Студентски град”, след като на 12 септември тази година на специална пресконференция бе огласено началото на
 
екопроекта на списание „Бела”
– „Зелена ябълка” и бяха посадени първите ябълкови дръвчета в нея. Едно от г-жа Весела Лечева, издател на списание „Бела”, и други три от партньорите и лицата на проекта – г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, г-жа Нона Караджова, министър на околната среда и водите и г-жа Антоанета Стефанова – световна шампионка по шахмат.
С цел популяризирането и налагането на зелената идея бяха учредени и годишните награди за екология и стил на живот „Зелена ябълка”. От райската ябълка (плодът на изкушението) до ябълката на раздора, ябълката носи различни символни значения. „Зелена ябълка” ще съчетава в себе си най-позитивните измежду библейските, митологични и социални послания, с които се възприема това дърво.
Неслучайно наградата за победителите в отделните категории на проекта „Зелена ябълка” ще е стъклена зелена ябълка в естествен размер със златно листо. Освен това всяка година призьорите в конкурса ще имат честта да засаждат по едно ябълково дърво в градината на „Бела”.
Така в зеленото сърце на „Студентски град” ще бъде посадена
 
градина от ябълкови дръвчета
а ежегодният конкурс „Зелена Ябълка” ще допринася за нейното разрастване и за превръщането й във форум за срещи и събития, инициирани от списание „Бела”.
Конкурсът „Зелена Ябълка” ще се стреми да обхване широк спектър от екологични дейности, биопроизводства, зелени инициативи, разделени в няколко основни категории: личност, инвестирала в екопроект или направила екооткритие; биосертифицирани храни и напитки; биокозметика; автоиндустрия и превозни средства; отпадъци и рециклиране; пасивни къщи; зелени мебели; биодинамично стопанство или екоферма; био- и органик магазини; екохотели; енергия от възобновяеми източници; зелено образование. Предвидена е и специална награда на списание „Бела” за зелена журналистика.
Победителите ще бъдат избрани от специално жури от общественици, еколози, биопроизводители и специалисти в различните области.
Проектът „Зелена ябълка” ще „отвори” идеите си и на страниците на списание „Бела” в
 
специално обособен раздел
за представяне на екопродукти, бизнеси, ресторанти, магазини, университети, училища и отделни личности, превърнали екологичното в хармонична част от ежедневието си. Така освен в платформа на проекта „Зелена ябълка”, списанието се превръща и в трибуна, от която да говорят всички български жени, които мислят за планетата.