За Свети Валентин

Войни, секс и… нова копринена рокля
 
от Надя ПЕТРОВА
 
февруари 2011 г.
 
 
© Andrey Kiselev | Dreamstime.com
 
На 14 февруари наред с Венера, Афродита и Купидон споменаваме и свети Валентин. Защо всички хора по света знаят името му?
Има много легенди, но най-разпространената ни отвежда в Римската империя през III в. – по времето на император Клавдий ІІ Готски. Той бил твърд и властен човек, със склонност към военните екшъни, които били смисъл на живота му. Така си представял той световната слава – като нескончаема битка. Обаче много от войниците му не били тъй войнствено настроени, както на него му се искало. И макар да ги държал по бойните полета с години, те въобще не забравяли, че има жени на този свят. Сиреч, за разлика от пълководеца си, ги теглело към любовта, а не към войната. В мъжествените им гърди, зад броните, биели влюбчиви сърца. Природата си е природа – там, където се появели, задиряли местните девойки. Тези ухажвания, разбира се, завършвали със сватби и
 
воините се превръщали в домашари
След което до един се оставяли да ги командват новите им военачалници – техните съпруги. От това армейският боен дух страдал, естествено. Ето защо Клавдий, без много-много да му мисли, издал закон, който забранявал на войниците да се женят. Но, както знаете, щом има закон, има и нарушители. Такъв бил нашият герой – свещеникът Валентин, който направо се специализирал в тайни венчавки на жадуващи един за друг любовници. Това стигнало до ушите на Клавдий и той хвърлил хуманиста в затвора.
Според една от версиите Валентин срещнал любовта на живота си именно там в лицето на хубавата, но сляпа дъщеря на надзирателя, която прогледнала благодарение на неговата любов. А щом го видяла, го обикнала силно. Само че Валентин бил безмилостно екзекутиран на 14 февруари 270 г.
По-късно католическата църква се възползвала от чудесната история и го провъзгласила за светец. С това привлякла влюбените на своя страна, понеже те вече го смятали за свой покровител. И постепенно този ден започнали да наричат Ден на влюбените. В различните страни го празнуват по различен начин, но има едно общо нещо – това е денят, в който
 
по някакъв начин проявяваш чувствата си
Някои стигат до заветното „Да!“ именно заради този празник. В някои католически страни на този ден жената може да заговори случаен, но симпатичен самец и да го помоли да се ожени за нея. Ако той не е готов (както е в 99% от случаите), трябва да є благодари за честта и… да є подари копринена рокля. Но пък според едно друго поверие, щом жена приеме от мъж подарък – нещо за обличане, – значи е готова да се омъжи за него. Няма начин, особено ако подаръкът се допира до голата женска кожа или до части от тялото, които обличаме най-напред.
Вярва се още, че ако на Свети Валентин мома види врабче
 
ще се ожени за бедняк и ще бъде щастлива
с него. А ако види щиглец – ще вземе милионер (за щастието с милионера нищо не се споменава обаче).
Едно време в Уелс влюбените правели лъжици и ги подарявали един другиму. Лъжиците били украсени със сърчица, ключета и други подобни символи, които казвали: „Ти намери пътя към сърцето ми.“
На подобен обичай попаднах в Стратфорд на Ейвън – родното място на Шекспир. Там, ако младеж хареса девойка, иска разрешение от баща є да я разходи. Бащата му дава и парче дърво, от което младежът, като се върне, трябва да му поднесе издялкана лъжица. Ако лъжицата е лошо направена, значи ръцете на младежа не са били, където трябва, и доверието отива на кино. Този обичай там наричат спуунинг – правене на лъжици.
► В Полша пък имат чудотворна икона на свети Валентин, която помага при любовни проблеми.
► В Дания си подаряват изсушени цветя, а в Италия наблягат здраво на сладкишите.
► Французите, освен че си пишат стихчета, са издигнали и паметник в чест на любовта. Той представлява стена, на която на всички езици пише „Обичам те“. Заради нея туристическият поток се е увеличил още повече напоследък.
На щастлива туристическа съдба се радва и Верона заради паметника на Жулиета. Има поверие, че ако хванеш една от гърдите є, ще си решиш любовния проблем. В резултат гърдите є са по-лъскави от другите части на паметника.
Само германците са вън от общия тон – за тях свети Валентин е
 
покровител на психично болните
То, като се замисли човек, че любовта е вид лудост, прави са прагматичните германци. Налудничави изглеждат всички тези купидончета, рози, подаръци, еротично бельо, картички и сърчица, безброй червени сърчица.
Между другото сърчицето, нарисувано по добре познатия ви начин, е древно изображение на дупенце – символ на обич. Дано не ви прецакам романтичната настройка с тази вметка, но познанието си е важно нещо и именно затова четящите хора не са чак толкова щастливи.
На този ден и богът на виното
© Get4net | Dreamstime.com
 
Бакхус напомня за себе си
А у нас – Трифон Зарезан. Лично аз намирам за чудесно съвпадението на Деня на влюбените и Деня на виното. Според древноримския историк Теренций „без винце Венера зъзне от студ“.
Мдааа, представете си само какво правят две силни мъжки ръце с тирбушона и тапата на бутилката вино. Не станахте ли вече по-нежни? И покорни?
Разбира се, и при пиенето на вино е важно чувството за мярка – една излишна чаша може завинаги да разруши пясъчния замък на любовта, граден с толкова внимание и желание.