За фотографията – четвърта част

Писане със… светлина
 
януари, 2010 г.
 
 
 

© Kobes – Fotolia.com
 
Фотоистория
 Фотографията е писане със светлина. Първообраз на фотоапарата е т. нар. камера обскура (от латински – тъмна стаичка). Понятието означава тъмна кутия или друго съоръжение, в което светлината прониква през много малък отвор в едната стена, като проектира на противоположната стена (като на екран) обърнатото изображение на предметите, които се намират пред отвора.  Французинът Дагер открил закрепването на образа върху метална плоча, покрита със светлочувствителен материал. Това е т. нар. дагеротипия, първият практически осъществим фотографски метод. Откритието било докладвано във Френската академия на науките на 9 януари 1839 г. – дата, която се смята за рождена на фотографията. Дагер създал първия фотоапарат за дагерови снимки, който тежал 6,5 кг.  През 1841 г англичанинът Талбо заменил металната плоча с хартия. Тази техника Талбо нарекъл калотипия. Тя се състояла в нанасяне на сребърен хлорид върху хартиен лист с цел получаване на негативен образ като междинен етап. За разлика от дагеротипията, която създавала уникални, еднократни образи, калотипният негатив можел да се използва за копиране на неограничен брой позитивни снимки.  По-късно хартиеният негатив бил заменен със стъклен, за да се стигне до създаването на „съвременната“ лента. За баща на фотографската лента се смята Георг Истман, чието откритие е обявено през 1884 г.  Преди да отмине времето на фотографския филм, напредъкът във фотографията е вървял в две посоки – в усъвършенстването на фотоапарата и в усъвършенстването на материала, върху който се снима. Днес лентата е почти на изчезване, но напредъкът във фотографията отново се опира основно на две неща – на подобряване качествата на апарата и на повишаване на уменията на снимащия.
 
Пред обектива
 
 
 © JENS SCHMIDT – Fotolia.com
 
Ръцете Ръцете и особено китките изглеждат вяло и безжизнено върху фотографиите. Вместо да се снимате с отпуснати до тялото ръце, опитайте да ги сложите върху бедрата си, а лактите да бъдат леко издадени назад.
Носът Търсеният и правилно намерен ъгъл на снимане ще ви помогне да прикриете много от недостатъците си. Ако например имате дълъг нос, лицето ви трябва да бъде обърнато съвсем леко встрани от обектива и леко повдигнато нагоре. С тази лесна маневра носът ви ще изглежда по-малък. Ако пък носът ви е тумбест, трябва да се снимате с лице право към обектива. Профилът ви само ще подчертае обема на носа.
Погледът Ако ви е направило впечатление, че винаги на снимките излизате със затворени или полузатворени очи, то вероятно правите една често срещана грешка. Когато ви снимат, гледате право в обектива. Необходимо е да гледате малко над обектива, за да не мигате, докато щрака фотоапаратът.
Гримът Забравете за фон дьо тените със златисти или седефени отблясъци. Ефектът от подобна козметика върху снимката ще е синкав тен на лицето. Внимавайте и с молива за очи. Очертаните със син или зелен молив (или очна линия) очи изглеждат доста грубо на снимка.