ЗЕХТИН ЗА ЕДИН МИРЕН СВЯТ

Зехтин за един мирен свят
 
декември, 2011 г.
 
© Denira777 | Dreamstime.com
 
Ако сте поканили гости и сте решили да ги посрещнете по италиански, сложете на масата домашно приготвен хляб чабата, кашкавал, зеленчуци и дълбока паничка с прозрачен зехтин. Потопени в златистата течност, зеленчуците и хлябът наистина придобиват вкус, който вселява мир, т. е. спокойствие и хармония. В съчетание с добро червено вино подобна храна може да остави у гостите ви просто, но незабравимо впечатление. Символните значения на маслиновото дърво са много, но сега ще ви го представим като основа на един продукт, смятан за
 
еликсир на младостта и дълголетието
и първенец в средиземноморската диета. Зехтина.
Сред безкрайното множество от храни и продукти, които започнахме да внасяме от чужбина, едва ли би могло да се намери нещо по-полезно от него. Голямото количество антиоксиданти, които се съдържат в маслините, действително забавя стареенето. Редовната употреба на маслиново масло понижава риска от атеросклероза, нормализира работата на стомаха, червата и черния дроб, понижава нивото на „лошия“ холестерол и дори намалява риска от онкологични заболявания. В зехтина се съдържа
 
голямо количество витамин Е
– безценният защитник на целия организъм.
Зехтинът е един от най-древните продукти, който при това е толкова уникален, че потенциалът му не е изучен докрай.
Не е случайно, че в град Сполето (в Умбрия) съществува цял институт за изследване на зехтина. Италианците наричат зехтина „зеленото злато“, което е в основата на известната в цял свят италианска кухня. Със сигурност сте се питали как е възможно италианците да ядат толкова много тесто и въпреки това да нямат проблеми с наднорменото тегло. Дали пък отговорът не се крие в маслиновото масло? Консумацията на зехтин в големи количества подпомага храносмилането и
 
подобрява метаболизма
Знаете ли, че италианска компания е впрегнала усилията си в разработката на уникален продукт, който смесва зехтин с натурален екстракт от зеленчуци? Подобна смес би могла да се използва като добавка към месо, риба и салати. Да се надяваме, че продуктът бързо ще стигне и до България.
Интересно е още, че в Италия е сформиран консорциум, който следи за качеството на производството на зехтин. Една от главните цели на тази организация е да осигурява достъп до обективна информация за маслиновото масло. За жалост ние, българите, не разбираме много-много от зехтин. Когато застанем пред раф­та в магазина, изобщо не знаем коя от красивите бутилки да предпочетем. Ето защо ще се опитаме да ви научим как да четете етикетите на бутилките със зеленикава течност.
 
1. Extra Virgin
Този надпис е указание за зехтин от най-високо качество. Получен е изключително по механичен начин, без химически и биохимически добавки. Плодовете на маслината се измиват, сортират се и се пресоват в специална центрофуга. Максималната киселинност (съдържание на мастни киселини) в този зехтин е 0,8%. Зехтинът, получен чрез студено пресоване, се отличава по цвят, вкус и аромат. Никога няма да сбъркате с нищо великолепния аромат на току-що откъсната салата, артишок или домати, полети с такъв висококачествен зехтин. Това показва, че маслините, от които е направен зехтинът, са били свежи и откъснати в точно определен момент от узряването им. Маслиновото масло има леко горчив и остър привкус. Ако не усещате горчивия вкус, то значи в зехтина липсват антиоксиданти, понеже именно те придават горчивината му. Но как бихме могли да определим качеството на зехтина, при положение че той стои в затворена бутилка в магазина?
Възможно е все пак да се направят някои изводи, като се изхожда от цвета и плътността на олиото. Степента на прозрачност на зехтина подсказва дали е пресен и по какъв точно начин е филтриран. Понякога зехтинът може да бъде мътен и с лека утайка, но прекалената му плътност говори за ниско качество на продукта.
Такъв продукт е добър за салати и готвене. Например брускетите, традиционната италианска закуска, се подправят с такъв зехтин.
Зехтинът Extra Virgin може да бъде:
► DOP (Denomimazione di Origine Protteta) Това е дословно, а иначе – със защитено наименование на произхода. Тази абревиатура на етикета гарантира, че всички етапи от производството на зехтина са се случили на едно и също място (географски обусловено). Маслините са отгледани там, преработени са на същото място и олиото от тях е добито пак там. Подобни продукти се явяват в голяма степен уникални, тъй като изключват възможността за фалшификация. Зехтинът с подобен етикет е с гарантирано високо качество.
► IGP (Indicazione Geografica Protteta) Или преведено на български – указване на географската местност на производството. Тази маркировка означава, че на посочената на етикета географска област на производство може да се е осъществил само един от трите му етапа. Надписът най-често подсказва, че зехтинът е добит от суровина, закупена от друг регион на страната или от друга страна.
Известно е, че крупни производители на зехтин като Италия и други страни износители, често купуват вече готово масло – например от Тунис или Турция – и го разливат и маркират в своите заводи. Наивно би било да се смята, че не чак толкова големи страни като Италия и Гърция биха могли да доставят зехтин на цял свят само от местна суровина. Но доброто качество на суровината, която те предлагат, е гаранция за високото качество на крайния продукт.
► BIO зехтин Или биологично чисто маслиново масло. В този случай дори отглеждането на маслините се подлага на строг контрол. Забранено е използването на синтетични химически вещества и ГМО. Всичко – от наторяването до средствата за защита от вредни насекоми – трябва да бъде произведено от органични вещества и природни минерали.
 
2. Olive Oil
По правило на етикета на този зехтин е написано или „100% маслиново масло“ или „рафинирано маслиново масло“. След като прочетат надписа и видят сравнително високата цена, купувачите ще си помислят, че получават отличен натурален продукт. Истината обаче е, че купувачът получава смес от рафинирано маслиново масло и малко количество зехтин Extra Virgin.
Рафинираният зехтин се добива от не много качествена суровина, която е непригодна за употреба в храната заради повишената є киселинност. Обработката на тази суровина е процес, в който се изгубва голяма част от полезните свойства на зехтина. Рафинираният зехтин няма нито миризма, нито цвят. В него няма нотки на зехтинов вкус. При това струва достатъчно скъпо, понеже преминава скъп цикъл на обработка. Купувайки този продукт, вие плащате не за полезен и вкусен натурален продукт, а за неговото производство и етикет. По свойствата си този зехтин почти не се отличава от познатите растителни масла. Такъв продукт използвайте за пържене. За подправяне на салати избирайте зехтин Extra Virgin.
 
3. Маслиново кюспе
Този зехтин се добива от остатъците от меката част и костилките на маслините, извлечени с помощта на органичен разтворител. При производството на маслиново кюспе се прилага химическа обработка. По неписан закон маслиновото кюспе се използва за готвене в ресторантите и рядко се появява по рафтовете в магазините, защото няма полезни свойства.