ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИТЕ

Избелване на зъбите
 
 
от д-р Цветан ПЕШЕВ, стоматолог
 
 
 
 
 
 
 
март, 2009 г.
 
Избелването на зъбите е една от най-модерните козметични манипулации в момента по цял свят. То е възможно благодарение на химическа реакция, при която се отделя много активен атомен кислород. Резултатът, постигнат в зъболекарския кабинет, се поддържа с помощта на избелващи методи
за домашно ползване.
 
Снимка © Graca Victoria – Fotolia.com
 
Като основно вещество при избелването се прилага карбамид пероксид. Свободните радикали на това активно вещество осъществяват окисляване. Отделеният кислород е толкова активен, че разкъсва веригите на всички пигменти и ги прави безцветни съединения. Този процес възвръща нормалния бял цвят на зъбите. Върху крайния ефект от избелването влияят много фактори – степен на оцветяването на зъбите, процент на активната съставка (6%, 10%, 16%, 22%, 30%), използване на светлина за ускоряване на процеса и др.
Независимо от многобройните технически методи, които съществуват към момента, избелването на зъбите се прави по три основни начина:
 
1. Само в зъболекарския кабинет
След почистване, подсушаване и изолиране на венците зъбите се третират с карбамид пероксид (16–30%).
За да се активира веществото, се използват светлината на аргонов лазер, ултравиолетова светлина или друг катализатор.
Предимства Резултатът се постига бързо, контролира се всеки един етап от процеса, за да се сведат до минимум рисковете от страничните ефекти.
Ефект Видим е само след час и има трайност до 2 години.
Рискове Има опасност от термично раздразване на пулпата, която може да се избегне, ако се използват най-модерните методи за избелване, които съдържат вещества, отнемащи топлината от протичащата химична реакция.
 
2. Само в домашни условия
Понеже този процес на избелване не се контролира от зъболекар, за безопасно се смята само
прилагането на карбамид пероксид в ниски концентрации.
Това намалява до минимум рисковете от изгаряне на венците, папилите и костта и от повишена чувствителност на зъбите.
Предимства При разнообразните методи за избелване в домашни условия липсва катализатор на химичната реакция и се чака топлината в устата и евентуално някаква светлина да задействат отделянето на кислород от активното вещество. При тази бавна активация на процеса и поради ниската концентрация на карбамид пероксид в продукта не се отделя топлина, което щади емайла на зъбите. При някои от тези методи се използват специални шини за задържане на перхидрола върху зъбите.
Ефектът се постига по-бавно, отколкото ако избелите зъбите си в зъболекарския кабинет.
Рискове Понякога шините имат недостатъка да не прилепват точно към зъбите (освен ако не са изработени в зъботехническа лаборатория) и гелът може да изтече от тях в устата. Добре е да спазвате точно указанията за взимане на отпечатък от зъбите ви в домашни условия. Или пък можете да поръчате да ви изработят шини в зъботехническата лаборатория.
 
3. Комбинирано контролирано избелване
Прави се форсирано избелване в зъболекарския кабинет с последващо избелване в домашни условия. Или пък се прави избелване само в домашни условия, но с изработени от зъботехник шини (по гипсов модел на зъбите на пациента).
Предимства Комбинираното контролирано избелване е най-безопасният метод за избелване на зъби. Зъболекарят следи за ефекта, усложненията и хигиената на устната кухина.
Ефект Трае средно 1–2 години, но шините могат след години да се използват отново.
Рискове почти няма, но има противопоказания. Това избелване не бива да се прави от бременни жени и от деца под 16 години (освен ако стоматологът не го е назначил изрично).
В 90% от случаите избелването е чисто козметична процедура, но има няколко
 
Зъботехническа лаборатория вкъщи
Има методи за домашно избелване на зъби, които са по-щадящи и по-прецизни. Един от тях е Beautiful white – система, създадена от стоматолозите за бързо, лесно и ефикасно избелване в домашни условия. Тя съдържа избелващият гел (с 10% карбамид пероксид) и термоформиращи се шини. За да направите точен отпечатък на вашите зъби с отпечатъчните шини, прочетете внимателно инструкциите за употреба.
• Потопете отпечатъчните шини в гореща вода, за да омекнат. • Прилепете ги плътно към вашите зъби, като ги притиснете с пръсти, за да приемат формата на захапката ви.  • След това ги потопете в студена вода, за да се втвърдят.  • Напълнете шините с избелващ гел. Количеството гел, необходимо за един сеанс, е около 0,5 мл за една шина. ВАЖНО! По-голямо количество гел не осигурява по-силно избелване!  Поставете шините върху зъбите и изчакайте 30 минути.
Beautiful White System ще изсветли зъбите ви до 6 нюанса и след 14 дни усмивката ви ще бъде бяла.
 
заболявания, при които се препоръчва
Това е т.нар. тетрациклиново оцветяване (неприятно оцветяване на зъбите при деца, приемали дълго време тетрациклинови антибиотици). Оцветяванията при флуороза и порфирия са също безусловни показания за избелване.
Особено внимание искам да отделя и на избелването на мъртвите зъби. Преден умъртвен зъб, дори добре лекуван, с времето потъмнява. Вместо да се изпилява за керамична коронка или фасета, той може да се избели. Освен че се избелва външно, в зъба се вкарва избелващ гел и се затваря с временна пломба, която се сменя често в рамките на 1 месец.
Но ако зъбът не е добре херметизиран, има опасност от тежко увреждане на венеца поради просмукването на веществото през канала на мъртвия зъб.
 
Странични ефекти при всички методи
Повишава се чувствителността на зъбите Но пък повишената чувствителност на зъбите е показател за високата ефективност на избелващия гел. Тя е нещо нормално и с времето отшумява. Въпреки това, ако вашите зъби са свръхчувствителни, е препоръчително да намалите продължителността на процедурите до 15–30 мин.  
Увеличава се рискът от кариес Избелване не е препоръчително да се прави на пациенти със зъби, силно предразположени към развитието на кариеси. Миенето на избелените зъби с пасти, съдържащи флуор, както и използването на флуорен гел значително намаляват този риск.
При най-добрите избелващи методи е включен и ACP (аморфен калциев фосфат), който изгражда (реминерализира) емайла, предпазва от кариес, намалява чувствителността на зъбите и увеличава продължителността на постигнатия ефект. Широко се използват и натриевият монофлуорофосфат и калиевият нитрат срещу развитие на кариес и повишена чувствителност на зъбите.
В САЩ хората масово избелват зъбите си, но и масово децата се лекуват при ортодонт, а правилно подредените зъби рядко развиват кариес.  
Рано или късно зъбите потъмняват отново, макар и да остават по-бели, отколкото са били в началото. Ефектът бързо отслабва при употреба на кафе, цигари, черен чай и червено вино. Затова използването на домашни методи за избелване като поддържаща терапия е повече от наложително.